17 Νοέμβρη: Το χρονικό της εξέγερσης μέσα από ένα infographic!
Στις 17 Νοέμβρη θυμόμαστε την ηρωϊκή λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και έριξε τελικά τη Χούντα. Ας το δούμε μέσα από ένα infographic!

Screen Shot 2016-11-17 at 12.22.08 PM

Στις 17 Νοέμβρη θυμόμαστε την ηρωϊκή λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και έριξε τελικά την 7χρονη δικτατορία των Συνταγματαρχών

Οι πολιτικές ταραχές ξέσπασαν στην Αθήνα από τις 14 μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 1973.

17 Νοέμβρη

Δείτε το εδώ σε μεγαλύτερο μέγεθος! 

Απαρχή των γεγονότων θεωρούνται οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου , και κατέληξαν στην απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων, σχετικά με τον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών.

Tην ίδια μέρα αποφασίστηκε από τους φοιτητές κατάληψη του Πολυτεχνείου. Τις βραδινές ώρες τα συνθήματα των συγκεντρωμένων είχαν πάρει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα .

Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1973 η κατάληψη συγκεντρώνει σταδιακά φοιτητές και όχι μόνο απ’ όλη την Αθήνα. Μέχρι να βραδιάσει ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί είναι αρκετός και φωνάζει με όλη του τη δύναμη αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού που μεταφέρουν το τι συμβαίνει σε όλη την Αθήνα. Στήνονται οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Οι μάχες με την αστυνομία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Φτάνουμε στο Σάββατο 17 Νοεμβρίου όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανίζονται τα πρώτα τανκς στο Πολυτεχνείο ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρονται όλο και περισσότεροι τραυματίες στο νοσοκομείο.

Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι». Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς.

Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια».

Στις 2.50 τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν άνδρες της Ασφάλειας και άντρες των ΛΟΚ.

Δες εδώ πιο αναλυτικά το χρονικό της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο μέσα από εικόνες και βίντεο! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
5'
14 - 11
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;