Ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να αρχίσουν κάπνισμα ή/και ποτό;
Αν και είναι γνωστό πως αρκετές φορές αυτές οι συνήθειες αυτές ξεκινούν ως "πειραματισμός", σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βαθύτερα αίτια!

o-SMOKING-DRINKING-facebook

Αν και είναι γνωστό πως αρκετές φορές αυτές οι συνήθειες αυτές ξεκινούν ως “πειραματισμός”, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βαθύτερα αίτια!

Η ομάδα που είναι περισσότερο επιρρεπής στο κάπνισμα και το αλκοόλ, προτού περάσουν καν την εφηβεία, είναι τα παιδιά που έχουν χάσει έναν γονιό είτε λόγω διαζυγίου είτε λόγω θανάτου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Η περίπτωση αυτή αφορά τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, άσχετα απο την ηλικία που “έλαβε τόπο” η απουσία και απο το φύλο του γονέα.

Σε προηγούμενες μελέτες είχε ήδη διαπιστωθεί πως τα παιδιά που χάνουν έναν γονέα βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο να αρχίσουν το κάπνισμα ή το ποτό ή ακόμα και τα ναρκωτικά, κατα την διάρκεια της ενήλικης ζωής και της εφηβείας ωστόσο, πλέον οι επιστήμονες επέκτειναν το φαινόμενο και στην προεφηβεία.

Η επικεφαλής της έρευνας δρα Ρεμπέκα Λέϊσι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά, ηλικίας ενός έως 11 ετών (στην ηλικία αυτή τα παιδιά ρωτήθηκαν αν έπιναν αλκοόλ ή έκαναν χρήση ναρκωτικών).

Ως γονική απώλεια θεωρήθηκε η απουσία ενός βιολογικού γονιού προτού το παιδί γίνει 7 ετών, πράγμα που συνέβαινε σε περίπου 25% των παιδιών.

teensmoking-1

Στην ηλικία των 11 ετών είχαν καπνίσει το 3,6% των αγοριών και το 1,9% των κοριτσιών, ενώ είχαν πιεί αλκοόλ το 15% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους πριν τα 7 τους χρόνια, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν αρχίσει να καπνίζουν σε σχέση με τα άλλα παιδιά που δεν είχαν βιώσει τέτοια γονική απώλεια, ενώ ήταν 46% πιθανότερο να έχουν αρχίσει να πίνουν αλκοόλ.

Τα παιδιά που είχαν χάσει τον πατέρα ή τη μητέρα τους λόγω θανάτου, ήταν λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει.

Όμως τα παιδιά που είχαν βιώσει την απώλεια λόγω θανάτου, είναι 12 φορές πιθανότερο να μεθάνε, όταν πίνουν, σε σχέση με παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια εξαιτίας διαζυγίου των γονιών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;