Εθνικισμός στην Ευρώπη: Ο χάρτης με τα ακροδεξιά κόμματα και τα ποσοστά τους
Ο Εθνικισμός στην Ευρώπη μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Αυτά είναι τα ακροδεξιά κόμματα και τα ποσοστά τους!

chartoftheday_4901_the_rise_of_nationalism_across_europe_n

Ο Εθνικισμός στην Ευρώπη μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Αυτές είναι οι χώρες όπου τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων ανεβαίνουν απειλητικά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή αναγέννηση του εθνικισμού με ακροδεξιά κόμματα να απειλούν να κατακτήσουν μέχρι και την εξουσία. Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως μυωπικά πιστεύουμε εμείς.

Αντιθέτως είναι ευρωπαικό φαινόμενο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον παραπάνω χάρτη.

Για παράδειγμα στις τελευταίες εκλογές που έγιναν στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα δε κατάφερε να γίνει κυβέρνηση με ελάχιστη διαφορά. Γεγονός που προφανώς είναι άκρως ανησυχητικό.

Τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται να “αναγεννούνται” κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και σε ισχυρές χώρες που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση παλαιότερα με τέτοια κόμματα όπως η Γαλλία.

Ωστόσο οι κοινωνικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ότι παλαιότερα. Για παράδειγμα η Ισλαμοφοβία στη Γαλλία είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοεί την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του Εθνικού Μετώπου (ακροδεξιό κόμμα) της Λεπέν.

Όπως θα δείτε και στο infographic του Statista.com, που έγινε κατά παραγγελία του Independent, η απειλή είναι υπαρκτή και φαίνεται μέσα από τα ποσοστά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν εθνικιστικά, ακροδεξιά, ξενοφοβικά κόμματα σε χώρες της Ευρώπης- όχι μόνο της ΕΕ- κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές που διενεργήθηκαν.

Πιο ενισχυμένο φαίνεται, βάσει αυτών των τελευταίων δεδομένων -που διαφέρουν χρονικά από χώρα σε χώρα- το εθνικιστικό κόμμα της Ελβετίας (Ελβετικό Κόμμα του Λαού) που κατάφερε να συγκεντρώσει 29% στις τελευταίες εθνικές εκλογές ενώ ακολουθούν, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, το Jobbik της Ουγγαρίας και το Κόμμα του Λαού της Δανίας, με 21%.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως και τα ποσοστά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές σε άλλες χώρες, αν και πιο μικρά είναι σίγουρα υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσουν μια δυναμική. Για την ιστορία, η Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή και το 7%, έρχεται προτελευταία από το τέλος αλλά τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζει η Ιταλία με τη Λίγκα του Βορρά. Μόλις 4%.

Στο μεταξύ βέβαια αξίζει να σημειωθεί, πως αν και τα ποσοστά μπορεί να φαντάζουν μικρά σε κάποιες χώρες συγκριτικά ίσως με το 29% της Ελβετίας είναι πολλές οι περιπτώσεις που κόμματα με εθνικιστική ρητορική κερδίζουν πολλές ψήφους πχ σε δημοτικές εκλογές -όπως πχ το Εθνικό Μέτωπο της ΛεΠεν που σε εθνικές εκλογές έχει συγκεντρώσει 14.

Η προσφυγική και οικονομική κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν ευνοήσει αυτή τη κατάσταση και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται είναι μόνο η αρχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;