Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη
Μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο.

3

Η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες έρχεται δυστυχώς να συμπληρώσει μια “μαύρη” λίστα με άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Μαδρίτη, Ισπανία

Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2004
Νεκροί: 191
Τραυματίες: 1.876
Τρομοκράτες: Ομάδα τρομοκρατών με δεσμούς με την Αλ Κάιντα

1

Το πρώτο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινε τον Μάρτιο του 2004 στο μετρό της Μαδρίτης. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 191 νεκροί και 1876 τραυματίες.

2

10 βόμβες άρχισαν να εκρήγνυνται σε τέσσερα τρένα, τα οποία βρίσκονταν σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης. Τα τρένα και οι σταθμοί ήταν σχεδόν γεμάτα αφού οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής.

Υπεύθυνη για την επίθεση θεωρήθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη ένας πυρήνας τρομοκρατών ο οποίος εμπνεύστηκε από τους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα.

Μπεσλάν, Ρωσία
Ημερομηνία: 1-3 Σεπτεμβρίου 2004
Νεκροί: 372
Τραυματίες:747
Τρομοκράτες: Ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών

5

35 ισλαμιστές απο την Τσετσενία καταλαμβάνουν σχολείο στην επαρχιακή πόλη Μπεσλάν της βόρειας Οσετίας, κρατώντας ομήρους 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 777 μαθητές. Μετά από τρεις ημέρες ομηρίας, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν εισβολή.

3

372 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους (187 από αυτούς παιδιά), ενώ οι σκηνές και οι μαρτυρίες είναι φρικιαστικές.

Η απαίτηση των τρομοκρατών, ήταν να πάει ο πρόεδρος της Βόρειας Οσετίας Alexander Dzasokhov να διαπραγματευτεί μαζί τους. Μέχρι τότε δε θα επέτρεπαν στους ομήρους να φάνε ή να πιούν νερό, ενώ τους ανάγκασαν να βγάλουν τα πτώματα των νεκρών στην αυλή και να καθαρίσουν το χώρο από τα αίματα. Επίσης είχαν ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση επέμβασης θα σκότωναν 50 ομήρους για κάθε νεκρό τρομοκράτη και 20 για κάθε ένα που θα τραυματίζονταν.

4

Στις 3 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο σχολείο. Η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη χειροβομβίδων. Από τις ισχυρές εκρήξεις προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στους τρομοκράτες και τις ειδικές δυνάμεις, χωρίς κανείς από τις 2 πλευρές να υπολογίζει τους ομήρους.

6

Η κατάληξη της επιχείρησης ήταν τραγική. 331 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. 186 ήταν μικρά παιδιά. Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, σωματικά και ψυχικά. Ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι ήταν οι τρομοκράτες και αν κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ούτε πως σχεδιάστηκε η επίθεση ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες.

8

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Ημερομηνία: 7 Ιουλίου 2005
Νεκροί: 52
Τραυματίες: 784
Τρομοκράτες: 4 ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας

10

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήταν η σειρά του Λονδίνου να στοχοποιηθεί από τους τρομοκράτες. Τέσσερις τζιχαντιστές που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία πυροδότησαν εκρηκτικά στο μετρό της πρωτεύουσας και και σε ένα λεωφορείο. 52 άτομα σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και 700 τραυματίστηκαν.

Το πρωί της 7ης Ιουλίου του 2005, στις 08:49 σε μια ώρα αιχμής εξερράγη η πρώτη από τις τρεις βόμβες σε έναν από τους συρμούς του λονδρέζικου μετρό. Ενώ, σε διάστημα μιας, μόλις, ώρας έγινε και η τέταρτη και τελευταία βομβιστική επίθεση που είχε ως στόχο ένα διώροφο λεωφορείο, με το οποίο απομακρύνονταν επιβάτες από το μετρό. Το Λονδίνο βρισκόταν σε κατάσταση χάους με τις αρχές να ανασύρουν συνεχώς από τα συντρίμμια νεκρούς και τραυματίες, την ώρα που οι πολίτες βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.

9

Οι τέσσερις καμικάζι, ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών, είχαν συναντηθεί στο Λούτον από και έφτασαν στον σταθμό του King’s Cross για να χωριστούν πριν προχωρήσουν στις προσχεδιασμένες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Παρίσι, Γαλλία (Περιοδικό Charlie Hebdo)

Ημερομηνία: 7 Ιανουαρίου 2015
Νεκροί: 12
Τραυματίες: δεκάδες
Τρομοκράτες: Ισλαμικό κράτος

11

Στις 11:30 το πρωί τοπική ώρα της 7ης Ιανουαρίου, τα αδέλφια Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σκορπίζοντας τον θάνατο μεταξύ των εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός. Φεύγοντας από τον τόπο του εγκλήματος δολοφονούν έναν Γάλλο αστυνομικό.

12

Οι τρομοκράτες σκοτώνονται από τις γαλλικές Αρχές δύο ημέρες μετά. Η επίθεση που σοκάρει ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ως αποτέλεσμα ένα απο τα μεγαλύτερα κινήματα συμπαράστασης, με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Je suis Charlie».

Παρίσι, Γαλλία (Μπατακλάν) 

Ημερομηνία: 13 Νοεμβρίου 2015
Νεκροί: 89
Τραυματίες: δεκάδες
Τρομοκράτες: Ισλαμικό κράτος

14

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες στη γαλλική πρωτεύουσα. Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 13 βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν στο Stade de France

13

Την ίδια στιγμή επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού, οδηγώντας στο θάνατο 89 ανθρώπους.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ημερομηνία: 23 Μαρτίου 2016
Νεκροί: 34 νεκροί
Τραυματίες: δεκάδες
Τρομοκράτες: Ισλαμικό κράτος

16

Το πρωί της 22ης Μαρτίου  σημειώθηκαν εκρήξεις στο μετρό των Βρυξελλών και στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ. Συνολικά οι εκρήξεις- επιθέσεις ήταν τέσσερις, σύμφωνα με τη Βέλγικη τηλεόραση. Η διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο και άλλες τρεις στους σταθμούς του Μετρό Μάλμπεξ, Σούμαν και Αρτ Λουά!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;