Ιός Ζίκα: Έφτασε στην Ευρώπη! Στη Δανία σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα
Δες εδώ όλες τις info!

Ο -υπό προϋποθέσεις- θανατηφόρος ιός Ζίκα, ο οποίος έχει εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική, και κυρίως στη Βραζιλία, έφτασε και στην Ευρώπη.

Ο ιός αυτός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού με κύρια συμπτώματά του την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των μωρών, προκαλώντας έτσι μικροκεφαλία, μια σπάνια εκ γενετής ανωμαλία.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών, σε νοσοκομείο της Δανίας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν Δανό τουρίστα που είχε ταξιδέψει εκτός Ευρώπης, και για την ακρίβεια, είχε περάσει από τη Νότια και Κεντρική Αμερική, όπου ο ιός είναι σε έξαρση, ειδικά στη Βραζιλία. Ο άνδρας, που αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης Άαρχους, κατέφθασε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια όμως, αφού υποβλήθηκε εξετάσεις απεδείχθη ότι είχε μολυνθεί από τον ιό Ζίκα.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Ζίκα:

  • Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού του είδους Aedes, το οποίο θα είναι ήδη μολυσμένο με τον ιό.
  • Η μετάδοση από άνθρωπο, σε φορέα (κουνούπι), σε άνθρωπο, εμφανίζεται κατά την περίοδο έξαρσης του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι από ένα μολυσμένο κουνούπι, μπορεί να μολυνθεί ένα δεύτερο όχι μόνο απευθείας, αλλά και μέσω του αίματος ενός ανθρώπου: δηλαδή το πρώτο μολυσμένο κουνούπι τσιμπάει τον άνθρωπο, του μεταδίδει τον ιό και κατόπιν ένα δεύτερο υγιές κουνούπι τσιμπάει τον ίδιο άνθρωπο και κολλάει τον ιό μέσω του αίματος.
  • Ο συγκεκριμένος ιός απειλεί έντονα τις εγκύους και το μωρό τους, το οποίο κινδυνεύει να γεννηθεί με μικροκεφαλία, επειδή ο ιός εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών.
  • Ο ιός Ζίκα, έφθασε πέρυσι στην Αμερική και μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό τσικουνγκούνια, είναι πανταχού παρών.
  • Μέχρι στιγμής δεν έχει εφευρεθεί εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;