Κριτική Παράστασης: Ανθρωποφύλακες @ Rabbit Hall
Η παράσταση παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Γενικής Αμνηστίας και αξίζει της προσοχής σας για την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της!

4 (3)

Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι, ένα βιβλίο σταθμός και ορόσημο μίας εποχής, όπως είναι το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση “Οι Ανθρωποφύλακες”, να ανέβει στο θέατρο υπό την μορφή μονολόγου;

Με αυτή την απορία τo βράδυ της Παρασκευής παρακολουθήσαμε, στα Εξάρχεια, στη θεατρική σκηνή του Rabbit Hall, στο πατάρι του White Rabbit, την παράσταση Ανθρωποφύλακες, σε σκηνοθεσία του Χάρη Γιουλάτου. Πρόκειται για θεατρικό μονόλογο, πιστό στο κείμενο του Περικλή Κοροβέση, τον οποίο ερμήνευσε ο Πάνος Τζίνος.

Πρόκειται για ένα έργο σκληρό και βαθιά πολιτικό, καθώς περιγράφει με τρόπο γλαφυρό και παραστατικό όλα τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος ο συγγραφέας , κατά την περίοδο της φυλάκισής του από την χούντα των συνταγματαρχών. Πρόκειται για την πολιτική μαρτυρία ενός ανθρώπου, που δεν δίστασε, μετά την αποφυλάκισή του, να μιλήσει ανοιχτά και να αποκαλύψει στον κόσμο την αλήθεια και την φρικαλεότητα που βίωσε.

Έχοντας αυτό σαν κεντρικό γνώμονα, ο σκηνοθέτης της παράστασης κατόρθωσε, μέσα από τον λόγο και τις κινήσεις ενός μονάχα ηθοποιού, να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια του κοινού, όλο τον παραλογισμό και την αποκτήνωση των ανθρώπων εκείνων, που ξεπερνούν τα όρια της ανθρωπιάς και της λογικής, και τυφλωμένοι από μία εξουσία και μία δύναμη ανέλπιστη, δεν διστάζουν να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνθλίψουν ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπειες. Είναι όμως συγχρόνως, και μία παράσταση ύμνος στην ανθρώπινη ψυχική δύναμη, στην αντίσταση του πνεύματος, στη διατήρηση του αυτεξούσιου και του αυτοσεβασμού.

Ο Πάνος Τζίνος, επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο του μονολόγου, κέρδισε ένα στοίχημα. Επάνω στην σκηνή δεν ερμήνευσε μόνο το ρόλο του πρωταγωνιστή-ομοδιηγητικού Κοροβέση. Παράλληλα, υποδύθηκε τις περσόνες όλων των ανακριτών και των βασανιστών, με απίστευτη ποικιλία στην ερμηνεία του. Κάθε πρόσωπο που περιγραφόταν, απεγκλωβιζόταν από την οπτική γωνία και την αυτοδιήγητική ματιά του Κοροβέση, και αποκτούσε δική του φωνή, υπόσταση και προσωπικότητα δια στόματος Πάνου Τζίνο. Με τον τρόπο αυτό, ένας ηθοποιός κατόρθωσε, μένοντας στην σκηνή καθ όλη τη διάρκεια της παράστασης, να μεταμορφωθεί πολλές φορές , ενσαρκώνοντας προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντιθετικές.

Το λιτό, σκοτεινό σκηνικό, σε συνδυασμό με τους φωτισμούς της ‘Έλενας Παπασταύρου και την μουσική του Νίκου Βογιατζάκη, εισήγαγαν τον θεατή στη ζοφερή ατμόσφαιρα της εποχής και του χώρου και συνέπλευσαν με τη συγκλονιστική μαρτυρία του Κοροβέση. Το ασφυκτικό συναίσθημα του εγκλεισμού, της ταπείνωσης, του αυταρχικού ελέγχου και της σκληρής επιβολής κυριάρχησαν, υπογραμμίζοντας το κεντρικό μήνυμα της παράστασης που δεν είναι άλλο από την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, ελέγχου της παράλογης εξουσίας και εξάλειψης των βασανιστηρίων.

Η διαχρονικότητα και η παντοδυναμία του μηνύματος αυτού αποδεικνύονται από την πληθώρα των μεταφράσεων και των επανεκδόσεων του βιβλίου ”Ανθρωποφύλακες” που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 στην Στοκχόλμη.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Γενικής Αμνηστίας και αξίζει της προσοχής σας για την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της!

3 (2)

Στοιχεία Παράστασης:

-Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, ώρα 9:00 μμ
για τέσσερεις συνεχόμενες Παρασκευές (15, 22, 29/01/2016 και 5/02/2016)
-Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
-Εισιτήρια: 8 € (κανονικό) – 5€ (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους – με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας ή κάρτας ανεργίας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;