Ποιούς στόχους να μη θέσεις τη νέα χρονιά!
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αγαπάμε να φρεσκάρουμε τους στόχους μας, να τους επαναπροσδιορίζουμε, να τους εμπλουτίζουμε, να τους επαναθέτουμε

2016   Έγγραφα Google

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αγαπάμε να φρεσκάρουμε τους στόχους μας, να τους επαναπροσδιορίζουμε, να τους εμπλουτίζουμε, να τους επαναθέτουμε, σπάνια όμως να τους εγκαταλείπουμε. Ακόμα κι εκείνους τους στόχους που προσωπικά έχουμε απορρίψει, σπάνια τους εγκαταλείπουμε συνειδητά στα πλαίσια της εορταστικής φιέστας της έναρξη της νέας χρονιάς.

Η αρχή του έτους εμπνέει πάντα τη διάθεση για μια νέα προσωπική αρχή, για τη θέση στόχων και αλλαγών. Ο Ιανουάριος ως ημερολογιακή έναρξη της χρονιάς αποτελεί συμβολικά και πρακτικά μια γραμμή εκκίνησης και πυροδοτεί αυτόματα την επιθυμία προσωπικών εξελίξεων.

Λαμπρά πυροτεχνήματα οι περισσότεροι στόχοι στην έναρξη της νέας χρονιάς φωτίζουν με τη λάμψη τους το μυαλό μας, αλλά σβήνουν γρήγορα από τη μνήμη της καθημερινότητας, όταν σβήσει η διάθεση των εορτών.

Ποίοι είναι άραγε οι στόχοι αυτοί που θέτουμε, αλλά δεν πραγματοποιούμε;

Προφανώς είναι οι στόχοι που δεν πιστεύουμε πως αξίζουν την προσπάθεια μας, ή  ακόμα καλύτερα οι στόχοι που λατρεύουμε να αθετούμε, γιατί προτιμάμε περισσότερο να τους θέτουμε παρά το να τους τηρούμε. Στην πραγματικότητα πολύ καλά κάνουμε και δεν τους τηρούμε, γιατί προφανώς για να μη τους εφαρμόζουμε δε μας εκφράζουν προσωπικά τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή.

Γιατί θέτουμε στόχους που δεν είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε;

Συνήθως οι στόχοι που δεν εφαρμόζουμε είναι εκείνοι οι γενικοί στόχοι που εκφράζουν την κοινή λογική και όχι τον πραγματικό εαυτό μας.  Προσωπικά έχω καταλήξει πως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε μόνιμα στη ζωή μας μια αλλαγή που δε μας ταιριάζει ή που δεν μας εκφράζει. Συνήθως οι εξελίξεις στη ζωή μας τείνουν να ακολουθούν την προσωπική μας τάση και τη ροπή που υπαγορεύει η ατομική μας κοσμοθεωρία.

Κοινώς οι άνθρωποι ουσιαστικά αλλάζουμε προς την κατεύθυνση που μας εκφράζει καλύτερα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές επιδράσεις. Σαφώς η συνήθεια, οι υποδείξεις και κυρίως οι προσδοκίες των άλλων μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική μας ανάπτυξη, στην πραγματικότητα όμως ο κάθε ένας από εμάς βαδίζει το δικό του δρόμο και γίνεται με τον καιρό αυτό που προτιμά περισσότερο.

Έτσι όσες φορές και να θέσουμε ένα στόχο δεν πρόκειται να τον πετύχουμε αν δεν πιστέψουμε ότι μας εκφράζει. Για να πετύχουμε κάτι, πρέπει πρώτα να είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να προσπαθήσουμε. Δεν αρκεί να αρέσει στους άλλους πρέπει πρώτα να εκφράζει εμάς.

Οι άστοχοι στόχοι

Όταν οι στόχοι που θέτουμε εκφράζουν τις προσδοκίες των άλλων και όχι τις προσωπικές μας επιθυμίες, μοιραία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν και να εφαρμοστούν. Έτσι αν έθεσες κι εσύ τη λίστα των δέκα πιο «άστοχων στόχων» προετοιμάσου και μην απογοητευτείς επειδή δεν τους εφαρμόζεις τη νέα χρονιά. Αυτό μάλλον σημαίνει πως δεν είσαι ακόμα έτοιμος/η.

 

  • Να ξυπνάω πιο πρωί.
  • Να δουλεύω περισσότερο
  • Να διαβάζω περισσότερο
  • Να κόψω το αλκοόλ
  • Να κόψω το τσιγάρο
  • Να κάνω οικονομία
  • Να αδυνατίσω
  • Να πάω γυμναστήριο
  • Να μην αγχώνομαι
  • Να αλλάξω «χαρακτήρα»….

 

Γενικά είναι απίθανο σε μια μέρα, σε ένα μήνα ακόμα και σε ένα χρόνο να αλλάξει κάποιος συνήθειες, σώμα και χαρακτήρα αν δε θελήσει να αλλάξει πρώτα κοσμοθεωρία.  

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι λάθος να αλλάζει κάποιος για να μοιάσει σε κάποιον άλλο, επειδή αυτό θαυμάζουν οι άλλοι.  Είναι πιο έντιμο και πιο διασκεδαστικό να είναι κανείς ο εαυτός του. Δε γίνεται να είναι όλοι αθλητικοί, αδύνατοι, αντικαπνιστές, εγκρατείς, με αυτοέλεγχο, οικονόμοι, εργασιομανείς και διανοούμενοι. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να είναι αυτό που του αρέσει ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι άλλοι για εκείνον. Καλύτερο είναι να προσπαθεί ο κάθε ένας από εμάς, χρόνο με το χρόνο να  γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και όχι κάποιος άλλος.

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το «ρεύμα της εποχής» αλλά, να κολυμπάμε δυναμικά προς τη δική μας κατεύθυνση.

Ο δικός μου στόχος για τη νέα χρονιά είναι: «Να πιστέψω ακόμα περισσότερο στον εαυτό μου, να δουλέψω σκληρά για τα θέλω μου, χωρίς να νιώθω ενοχές για αυτά που κάνω και δεν αρέσουν στους άλλους!»

Καλή Χρονιά!

Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
6'
11 - 4
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;