Κριτική Παράστασης: Το γλυκό πουλί της Νιότης
Το Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τένεσι Ουίλιαμς παρακολουθήσαμε στο θέατρο Άλμα την Παρασκευή που μας πέρασε.

783A0378_edited-1

Το Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τένεσι Ουίλιαμς παρακολουθήσαμε στο θέατρο Άλμα την Παρασκευή που μας πέρασε.

Ήρωές του ο Τσανς Γουέην και Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, δύο από τους γνωστότερους και πιο αγαπημένους ήρωες του θεάτρου. Η ιστορία εκτυλίσσεται στον αμερικάνικο Νότο τη δεκαετία του 50, μέσα στο αποπνικτικό κλίμα του αμερικάνικου συντηρητισμού, των διακρίσεων και των απαγορεύσεων. Δύο άνθρωποι φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετοι έρχονται κοντά και εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλον τις ιστορίες τους. Από την μία πλευρά, η Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, ή αλλιώς Πριγκίπισσα, απόλυτη σταρ του Χόλυγουντ των προηγούμενων δεκαετιών, η οποία έρχεται πλέον αντιμέτωπη με το πέρασμα του χρόνου και τα αμείλικτα σημάδια που αυτός αφήνει στο αψεγάδιαστο άλλοτε πρόσωπό της. Η καριέρα της πια βρίσκεται στη Δύση της, θύμα των αυστηρών κανόνων της παροδικής φήμης και της δόξας, που περιθωριοποιεί οτιδήποτε χάνει την φρεσκάδα της πρώτης νιότης. Από την άλλη πλευρά, ο νεαρός Τσανς, επαγγελματίας ζιγκολό και τυχοδιώκτης, ο οποίος κυνηγά φιλόδοξα την πολυπόθητη δόξα των ηθοποιών του Χόλυγουντ, πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα, προκειμένου να εκπληρώσει την επιθυμία του για αναγνώριση. Οι δύο αυτοί άνθρωποι αναμετρώνται, μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου του Νότου, και συγκρούονται με την ματαίωση των ονείρων τους, τις αισθήσεις και τις παραισθήσεις, δοσμένοι στο αλκοόλ και τις παράνομες ουσίες.

Η Κατερίνα Μαραγκού, έμπειρη πρωταγωνίστρια με μεγάλο θεατρικό ρεπερτόριο, στο ρόλο της παρακμασμένης σταρ, απέδωσε όλη την εύθραυστη ψυχολογία, τον τρόμο του χρόνου, την ματαίωση και την κατά μέτωπο σύγκρουση με την σκληρή πραγματικότητα. Ο Όμηρος Πουλάκης ως Τσανς εξέφρασε την επιπολαιότητα, την ανηθικότητα, την ονειροπόληση και την παρορμητικότητα της νιότης. Εξαιρετικός και ο Αργύρης Γκαγκάνης στο ρόλο του Μπος Φίνλεϊ, του παραδοσιακά συντηρητικού αμερικάνου πολιτικού και οικογενειάρχη, ο οποίος απεχθάνεται οτιδήποτε απεγκλωβίζεται από τον κώδικα του καθωσπρεπισμού και κάθε τι που δεν συμβαδίζει με το πρότυπο του καλού, λευκού, πιστού αμερικάνου. Η Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική Διευθύντρια του Theatre Lab Company , ανέλαβε την σκηνοθεσία της παράστασης, καταφέρνοντας να μεταφέρει τον θεατή μέσα στο χωροχρόνο. Πράγματι, βρεθήκαμε στον αμερικανικό νότο του 1959 και γίναμε μάρτυρες μίας νοσηρής πραγματικότητας, που συνοψίζεται στο μότο “God bless America”. Η μουσική επένδυση της παράστασης ήταν απολαυστική, με πλήθος αγαπημένων και κλασικών τραγουδιών των δεκαετιών εκείνων.

Ποιος μπορεί τελικά να νικήσει το χρόνο; Αυτό αναρωτιέται ο ήρωας της παράστασης και αυτό είναι και ένα από τα κεντρικά ζητήματα του έργου. Όλοι είμαστε έρμαια της αδιάκοπης πορείας προς την δύση και το γλυκό πουλί της νιότης σύντομα πετά μακριά, απογυμνώνοντας τις φοβίες και τις ανασφάλειες μας.

Ένα έργο σταθμός στην ιστορία του θεάτρου που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο. Μία ατμόσφαιρα ζοφερή, γεμάτη πρέπει και κανόνες, μία νοοτροπία αποστειρωμένη μίας ολόκληρης εποχής, η ανελευθερία των μειονοτήτων, των γυναικών, των αφροαμερικάνων και όσων δεν κατόρθωσαν σε αυτή τη ζωή να επιτύχουν αυτά που η κοινωνία απαιτεί πεισματικά, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Μην την χάσετε αυτή την παράσταση. Συνδυάζει καλούς ηθοποιούς, άψογη σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια στο έργο ενός συγγραφέα-σταθμού, προσφέροντας ένα άρτιο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα.

Must.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη και Κυριακή στις 19.30, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00
ΤΙΜΕΣ: 18 ευρώ, απογευματινή 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι)10 ευρώ

Προπώληση:

Στα ταμεία του θεάτρου Άλμα, Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 – 17Αθήνα, Τηλ. 210 5220100, Ώρες Ταμείου: Δευτέρα έως Κυριακή.10.30 – 13.30 και 17.00 -21.30

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;