Κριτική Παράστασης: Μάγντα Γκαίμπελς
Σίγουρα αποτελεί μία πρόταση πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα που αξίζει την προσοχή και την αναγνώριση του κοινού.

thema--2-thumb-large

Το Νέο Rex αποτελεί τη νέα θεατρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, επαναλειτουργώντας το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, έπειτα από 22 χρόνια στο ισόγειο του κτιρίου Rex στην Πανεπιστημίου. Το έργο που επιλέχθηκε να ανέβει πρώτο στη σκηνή αυτή δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύπεπτο. Πρόκειται για το έργο του Γιώργου Βέλτσου “Μάγκντα Γκαίμπελς “, το οποίο παρουσιάζει, ανατρεπτικά, την ιστορία της πιο διαβόητης ναζιστικής οικογένειας, αυτής των Γκαίμπελς.

Παρακολουθήσαμε στην σκηνή την σύζυγο του Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Μάγκντα να προσφέρει την δική της οπτική των γεγονότων που συνέβησαν στην ταραγμένικη χιτλερική Γερμανία, από τις πρώτες στιγμές της σύλληψής της, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Πολέμου, μέχρι και το τέλος και την πτώση της. Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, το ζεύγος Γκαίμπελς, πρότυπο ναζιστικής παραδοσιακής οικογένειας, επέλεξε την επόμενη ημέρα της αυτοκτονίας του Χίτλερ να τον ακολουθήσει, δολοφονώντας τα έξι ανήλικα παιδιά του με δηλητήριο και στη συνέχεια αυτοκτονώντας με ένα περίστροφο.

Ο τρόπος που η σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου, σε συνδιασμό με το κείμενο του Βέλτσου, επέλεξε να παρουσιάσει την εξιστόρηση των γεγονότων, δια στόματος Μάγκντας και Γιόζεφ, προσέδωσε στο αποτέλεσμα κάτι το υποβλητικό και το τρομαχτικό. Μιλώντας σε χρόνο τετελεσμένο μέλλοντα, σαν τα γεγονότα να μην έχουν ακόμα συμβεί, αλλά σαν να πρόκειται να συμβούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, οι πρωταγωνιστές πότε ξαπλωμένοι στο ντιβάνι ενός φανταστικού ψυχαναλυτή και πότε στους καναπέδες του σαλονιού μιας άχρονης ιστορίας, τυλιγμένοι σε καπνούς, περιγράφουν με διαφορετικό σε κάθε σκηνή τρόπο, τις πιθανές οπτικές γωνίες της ιστορίας τους. Η τέλεια σύζυγος και μητέρα, πρότυπο της ναζιστικής Γερμανίας, άλλοτε ζητοκραυγάζει για την θανάτωση των παιδιών της, άλλοτε παρουσιάζεται να υποφέρει μετανιωμένη και άλλοτε παραδίδεται στην τυφλή της υποταγή στον Χίτλερ και στα ερωτικά της πάθη, επιτρέποντάς μας να γίνουμε μάρτυρες όλων των πτυχών τόσο της ασυνήθιστης ζωής της, όσο και των γενικότερων ηθών της εποχής εκείνης. Η σύγχρονη αυτή Μήδεια θυσιάζει τη ζωή των παιδιών της και τη δική της, στο βωμό μίας παράλογης υστεροφημίας και αθανασίας, έτσι ώστε να μην ζήσουν την κατά τη δική της κρίση, παρακμή της μετα-χιτλερικής Γερμανίας και την κοινωνική κατακραυγή.

Η Παρθενόπη Μπουζούρη και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στους ρόλους του ανδρόγυνου Γκάιμπελς κατάφεραν να αποδώσουν επιτυχώς την σκληρότητα, την βαναυσότητα, τον παραλογισμό και τον κυνισμό των εκπροσώπων της εποχής εκείνης, μέσα από την στυγνότητα, τα έκφυλα πάθη και την αποσάθρωση της λογικής και του ανθρωπισμού.

Στο έργο αυτό η ζοφερή σκηνοθεσία στο εσωτερικό του μπούνκερ και ο τετελεσμένος χρόνος διήγησης των γεγονότων αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν την πολυπλοκότητα και την πολύπλευρη θέαση της ιστορίας. Δεν υπάρχει ένα σενάριο , αλλά πολλά περισσότερα, και με την ίδια λογική τα πρόσωπα δεν χαράζουν μία ευθεία πορεία, αλλά στην εξέλιξή τους τα μονοπάτια των σκέψεων και των κινήτρων τους διακλαδώνονται.

Πρόκειται για μια παράσταση σκληρή που υπογραμμίζει όλες τις όψεις της ναζιστικής κτηνωδίας, μέσα από την ζωή και τη σχέση του ζεύγους Γκαίμπελς, το όνομα των οποίων προκαλεί ακόμη και σήμερα φρίκη στα μυαλά όλων. Τα ίδια τα ιστορικά πρόσωπα κρίνουν τις πράξεις τους και επεξηγούν τον τρόπο σκέψης ενός λαού, μίας συγκεκριμένης περιόδου, που ηχεί στα αυτιά μας κάτι περισσότερο από απάνθρωπος. Σίγουρα αποτελεί μία πρόταση πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα που αξίζει την προσοχή και την αναγνώριση του κοινού.

Πληροφορίες

Η παράσταση είναι κατάλληλη από 18 ετών και άνω.

Πρώτη παράσταση: 14/11/2015
Τελευταία παράσταση: 10/01/2016
Παίζεται από Τετάρτη έως Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7.30 μ.μ.
Τηλέφωνο ταμείου:: 210 3301881 – 210 3305074, ομαδικές κρατήσεις : 210 5288179

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;