Επαναλειτουργία της πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου
Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Όσα ακριβώς χρόνια πέρασαν και από την τελευταία φορά που λειτούργησε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

YE1997_07_PH002_sc

Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Όσα ακριβώς χρόνια πέρασαν και από την τελευταία φορά που λειτούργησε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Από τότε πολλά άλλαξαν στην καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε, στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε, στις σταθερές και στις συνήθειες μας. Αυτή λοιπόν ακριβώς τη στιγμή το Εθνικό Θέατρο επέλεξε να επαναλειτουργήσει την Πειραματική του Σκηνή.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς, δύο νέοι και πολλά υποσχόμενοι δημιουργοί,  έχουν αναλάβει τον ρόλο των καλλιτεχνικών υπεύθυνων της ανανεωμένης σκηνής και από ότι φαίνεται από το φετινό πρόγραμμα της, περιμένουμε πολλά από αυτούς. Οι τίτλοι των παραστάσεων που θα ανέβουν φέτος πολλοί και η θεματολογία τους άκρως ενδιαφέρουσα και πολύμορφη. Από το “Στη μέση του δρόμου” του ίδιου του Τσινικόρη, με θέμα τους άστεγους της πόλης μας και το “Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού” του Αζά, με θέμα τον πνιγμό έντεκα μεταναστών που ανοίγουν το πρόγραμμα του φετινού ρεπερτορίου της Πειραματικής Σκηνής, σίγουρα γίνεται αντιληπτό ένα πράγμα. Ο σύγχρονος προβληματισμός, το επίκαιρο στοιχείο και η κοινωνική κατεύθυνση θα κυριαρχήσουν σε μία διαφορετική και πολύ πιο σύγχρονη και νεανική σκηνή.

Οι παραστάσεις που θα ακολουθήσουν είναι εξίσου ελκυστικές. “Το γίγας-Ένα χορικό”, “Ισορροπία του Nash”, “O Αδαής και ο Παράφρων”, “Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα”, “Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα”. Τίτλοι που μαρτυρούν κάτι για το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις των επίκαιρων αυτών έργων.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 6 και 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτής της πολύ σημαντικής επιστροφής στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Την Παρασκευή το βράδυ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, παρουσία όλων των δημιουργών, καθώς και ένα αφιέρωμα στην μέχρι τώρα ιστορική πορεία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Στο τέλος της εκδήλωσης, προς έκπληξη όλων, οι επαγγελματίες κουρείς του Εθνικού πρόσφεραν δωρεάν κούρεμα στους παρευρισκόμενους! Το Σάββατο παρουσιάστηκε το “Στην μέση του Δρόμου” του Τσινικόρη. Project/παράσταση απίστευτα πρωτοποριακή για όσα έχουμε συνηθίσει. Οι θεατές εξοπλίζονται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη με mp3 players και ο καθένας ξεχωριστά κατευθύνεται σε ένα διαφορετικό σημείο της πόλης, ακολουθώντας ένα χάρτη. Εκεί, αφού ακούσει μία διαφορετική ιστορία για έναν άστεγο συνάνθρωπό του, έπειτα θα έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο αυτό και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του. Πρόκειται για εντυπωσιακή σύλληψη που δίνει έναυσμα για κοινωνικό προβληματισμό, για εσωτερική ενδοσκόπηση και αποτελεί αφετηρία, έτσι ώστε να αποδεσμευτούμε από προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα.  Οι ίδιοι οι θεατές γίνονται πρωταγωνιστές και απεγκλωβίζονται από την παραδοσιακή παθητικότητα του ακροατή και τον περιορισμένο χώρο της θεατρική αίθουσας. Πιο αργά την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο των εορτασμών, δόθηκε συναυλία στο -1 του κτηρίου Rex, με ονόματα-έκπληξη, όπως τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Πέτρο Μάλαμα και άλλους.

Ανοίγει λοιπόν τα πανιά της η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,  και όπως όλα δείχνουν μας επιφυλάσσει πρωτόγνωρες εμπειρίες και συγκινήσεις, έντονες προκλήσεις, αισθητικές εκπλήξεις, σύγχρονη κοινωνική θεματολογία και προβληματισμό και γνωριμία με νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες που θα ταράξουν τα ήσυχα νερά! Η επαναλειτουργία αυτή ήταν σίγουρα ότι χρειαζόταν η θεατρική ζωή της πόλης!

Όλα τα έργα στην Πειραματική Σκηνή θα παρουσιάζονται με γενική είσοδο 10 ευρώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;