Κριτική Παράστασης: Το Καγκουρώ στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος
Πρόκειται για την ιστορία του καθενός από εμάς ξεχωριστά και συγχρόνως μιας ολόκληρης κοινωνίας!

Το βράδυ της Τετάρτης είδαμε το “Καγκουρώ” του Βασίλη Κατσικονούρη, στην σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου.

Το “Καγκουρώ” δεν ανήκει σε εκείνες τις παραστάσεις που χρειάζονται μεγάλη σκηνή, πλούσια κουστούμια ή πλήθος ηθοποιών για να αναδειχθεί. Τα πράγματα στην περίπτωση του είναι πολύ πιο απλά ή έτσι φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Μία μικρή σκηνή, με πέντε ηθοποιούς παραταγμένους πάνω στο σκηνικό, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα μικρό αθηναϊκό σπίτι της εποχής μας, της εποχής δηλαδή της κρίσης. Μα ούτως ή άλλως, και η ίδια η ιστορία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις καθημερινές ιστορίες νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων αυτής της δύσκολης εποχής.

Ο Ορφέας, πρωταγωνιστής της παράστασης, είναι ένα νέο παιδί που ζει με τον πατέρα του σε ένα μικρό διαμέρισμα, προσπαθώντας να επιλέξει ανάμεσα σε μία εργασία που τσαλαπατά τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του και στην σκληρή ανεργία. Η κοπέλα του Ορφέα, η Μαρίνα σπουδάζει στην δραματική σχολή και ονειρεύεται μία μελλοντική πολλά υποσχόμενη καριέρα. Ο Δημήτρης είναι ο πατέρας του Ορφέα, με τον οποίο δεν έχουν και τις αρμονικότερες σχέσεις, εξ αιτίας του διαζυγίου με την μητέρα του. Είναι φιλόλογος στο επάγγελμα και συμβιβασμένος, από τις καταστάσεις σε μία ζωή καταδικασμένη στην μετριότητα. Όταν ο Τάκης, ο πλούσιος θείος από την Αυστραλία θα προτείνει στον Ορφέα ένα νέο ξεκίνημα κοντά του, τότε θα ξεκινήσει το σύγχρονο δράμα αυτής της οικογένειας, η οποία δεν απέχει από τα αντίστοιχα δράματα τόσων και τόσων οικογενειών.

Τι γίνεται λοιπόν εκείνη τη στιγμή της κρίσιμης επιλογής; Τα νεανικά όνειρα, η ελπίδα, η αισιοδοξία αναμετρόνται με τον αναγκαστικό αποχαιρετισμό αγαπημένων πρόσωπων, καταστάσεων, αναμνήσεων. Μία αναπάντεχη εξέλιξη το πρωί πριν το ταξίδι του ξενιτεμού θα δοκιμάσει τον Ορφέα και θα τον τοποθετήσει ακριβώς μπροστά στο σταυροδρόμι της ζωής του. Υπερτερεί η αγάπη ή τα όνειρα, η υποχρέωση ή η επιθυμία; Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που σύντομα ο θεατής συνειδητοποιεί, ότι μετακινείται από την σφαίρα του ατομικού, του ιδιωτικού, στην δημόσια σφαίρα.

Έργο σύγχρονο, απόλυτα εναρμονισμένο με τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους νέους αυτής της χώρας και σίγουρα και τον κάθε γονιό που καλείται να απαντήσει σε ένα δίλλημα. Καλύτερα να αποχωριστεί το παιδί του με την ελπίδα να ανοίξει τα φτερά του, να αυτονομηθεί σε μακρινά μέρη, αποδεσμευμένο από την μίζερη στασιμότητα της Ελλάδας ή καλύτερα να μείνει η οικογένεια ενωμένη, ελπίζοντας στο μέλλον; Ο Ορφέας αντιπροσωπεύει μία γενιά αντιμέτωπη με την απελπισία, την απογοήτευση και τον τρόμο.

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά και τα σκηνικά της Δήμητρας Λιάκουρα δημιουργούν ακριβώς την αποπνικτική ατμόσφαιρα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού, με το ξεχαρβαλωμένο ντουλάπι της κουζίνας που κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθούν τα λεφτά να φτιαχτεί, όπως μονολογεί καθ όλη τη διάρκεια της παράστασης ο Δημήτρης… Οι ηθοποιοί απέδωσαν τους ρόλους τους με μία φρέσκια ματιά και με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής τους. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες ματιές που θα δούμε φέτος στο θέατρο και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, γιατί δεν είναι απλά μία ιστορία της διπλανής πόρτας. Πρόκειται για την ιστορία του καθενός από εμάς ξεχωριστά και συγχρόνως μιας ολόκληρης κοινωνίας!

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαίς Τριανταφυλλίδου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μαρίνα: Λένα Δροσάκη
Κέρβερος: Μελέτης Ηλίας
Ορφέας: Γιώργος Παπαπαύλου
Δημήτρης: Χρήστος Σαπουντζής
Τάκης: Σπύρος Τσεκούρας

Φωτογράφος της παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) στο www.ticketservices.gr/el/NationalTheatre και στο www.n-t.gr
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18.00 και 21.00
Κυριακή 19.30

Τιμές εισιτηρίων: 15Euro, 10Euro (φοιτητικό)
Πέμπτη ενιαία τιμή 13Euro

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;