Πρωτομαγιά 2015: Η γιορτή της Άνοιξης

Από neolaia.gr Team 30 Απριλίου 2015

Σήμερα είναι Πρωτομαγιά!

Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και είναι η γιορτή της Άνοιξης.

Ως γιορτή δεν έχει κανένα θρησκευτικό περιεχόμενο. Αντιθέτως οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαιότητα.

Ο Μάιος, βάση της παράδοσης, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), το όνομα της οποίας προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου και συνδέεται με τα Ανθεσφόρια δηλαδή τη γιορτή των λουλουδιών. Ως μήνας ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας, τη Δήμητρα και την κόρη της, την Περσεφόνη.

Σύμφωνα με την λαική παράδοση, το Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου.

Το έθιμο του Πρωτομαγιάτικου στεφανιού:

Ο κόσμος συνηθίζει να μαζεύει λουλούδια και να κατασκευάζει μόνος του το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, με το οποίο συνήθως διακοσμεί την κύρια είσοδο του σπιτιού του.

Το στεφάνι παραδοσιακά κατασκευαζόταν με κάποια βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος, ή από ξύλο άλλης προέλευσης, και στολιζόταν με λουλούδια και με κλαδάκια δέντρων. Παλιά, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν περισσότερη πρασινάδα, παρά λουλούδια, θέλοντας έτσι να επισημάνουν τον συμβολικό του χαρακτήρα σχετικά με τη γονιμότητα. Ανάμεσα στα λουλούδια συνήθιζαν να τοποθετούν και κάποια φυτά, τα οποία θεωρούνταν ότι απέτρεπαν το κακό, όπως η τσουκνίδα, το σκόρδο κ.ά.

Παλιότερα, υπήρχε η αντίληψη ότι το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι χάριζε στους ενοικούς ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο τότε, όσο και σήμερα, η διαδικασία κατασκευής ενός Πρωτομαγιάτικου λουλουδάτου στεφανιού είναι εξαιρετικά ευχάριστη, μιας και βάζει όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή για τα καλά στο πνεύμα της Άνοιξης!

Δες επίσης τις πιο όμορφες ιδέες για Πρωτομαγιάτικο στεφάνι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ