18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Από neolaia.gr Team 18 Απριλίου 2015

Σήμερα 18 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών!

Ως Παγκόσμια Ημέρα (International Day for Monuments and Sites) καθιερώθηκε από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS). Για την ακρίβεια η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία. Η Γενική Συνέλευση της UNESCO όμως αποφάσισε να την υιοθετήσει τον Νοέμβριο του 1983.

Σκοπός του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βάσει αυτής της λογικής διοργανώνονται παγκοσμίως εκδηλώσεις, στις οποίες γνωστοποιείται στον κόσμο η σημασία των μνημείων κάθε χώρας, καθώς και τα προβλήματά τους, και ταυτόχρονα επιδιώκεται η ανάδειξη της συντήρησής τους σε εθνική ευθύνη προκειμένου να να διατηρηθεί η κουλτούρα και το πολιτιστικό υπόβαθρο της κάθε χώρας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, έχει ως έδρα του το Παρίσι, και είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μέλη του είναι ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο π.χ. αρχαιολόγοι, χημικοί, νομικοί, αρχιτέκτονες κ.ά.

Το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, αλλά και την ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από το θέμα της προστασίας και της διατήρησης των μνημείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ