12 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Από neolaia.gr Team 12 Απριλίου 2015

Σήμερα, 12 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC).

Το CSC είναι μία διεθνής Μ.Κ.Ο με έδρα της το Λονδίνο.

Σκοπός της ημέρας είναι η υπογράμμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όσο και στις αναπτυγμένες. Πρόκειται για τα παιδιά εκείνα,που είτε περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, αλλά και εκείνοι που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία.

Ακόμη, άλλος ένας στόχος της σημερινής ημέρας είναι η υπενθύμιση στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Στην Ελλάδα, μέλη της CSC είναι οι Μ.Κ.Ο Πράξις και Άρσις.

Η σημερινή ημέρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει εφαλτήριο για κάθε κράτος, που θέλει να μην αποκαλείται μονάχα για τους «τύπους», αλλά να είναι και στην πράξη, κράτος κοινωνικής μέριμνας, να λάβει αποτελεσματικά μέτρα ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου η στέγη, η τροφή, η ένδυση και η παιδεία θα τους παρέχονται ως κάτι το αυτονόητο και δεδομένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ