Για ποιο λόγο βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;

Από neolaia.gr Team 2 Απριλίου 2015

Όλοι γνωρίζουμε για το έθιμο της βαφής των αυγών το Πάσχα.
Εσύ όμως ξέρεις γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά;

Τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, οι πιστοί τηρούν το έθιμο να βάφουν κόκκινα τα αυγά, τα οποία πρόκειται να τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση.

Ο λόγος που βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα είναι επειδή το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για τη σωτηρία του κόσμου.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με το πώς προέκυψε το συγκεκριμένο έθιμο.

Σύμφωνα με μία από αυτές, η Μαρία Μαγδαληνή, λίγες μέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, πήγε και ανακοίνωσε στον Τιβέριο Καίσαρα ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Εκείνη τη στιγμή, κάποιος που βρισκόταν κοντά στον Καίσαρα έτυχε να κρατά ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας αμφιβάλλοντας για την αλήθεια των λεγόμενων της Μαγδαληνής, ισχυρίστηκε, ότι αν είναι όντως αλήθεια όσα λέει, τότε τα αυγά έπρεπε από άσπρα να γίνουν κόκκινα. Πράγμα που και έγινε, αφήνοντας -μάλιστα- άναυδο τον Καίσαρα.

Μία άλλη άποψη, ωστόσο, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εβραϊκό έθιμο που το υιοθέτησαν αργότερα και οι χριστιανοί.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή και η Παρθένος Μαρία, τοποθέτησαν ένα καλάθι με αυγά στη βάση του Σταυρού που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός, τα οποία βάφτηκαν με το αίμα από τις πληγές του. Στη συνέχεια, η Μαρία η Μαγδαληνή, πήρε τα συγκεκριμένα αυγά, και τα μοίρασε στους πιστούς. Έτσι, όποιος έδινε το αυγό έλεγε “Χριστός Ανέστη”, κι εκείνος που το έπαιρνε έλεγε “Αληθώς Ανέστη”.

Δες τη συνέχεια στο foititakos.gr