Γιορτές 2014: Πώς να ζήσουμε τα Χριστούγεννα πραγματικά!

christmas-tree-with-presents

Δεν είναι μύθος, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της συντροφικότητας! Εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς όλοι μας νιώθουμε καλύτερα όταν μοιραζόμαστε στιγμές αγάπης και συντροφικότητας. Μακριά από τα «πρέπει» και τις κοινωνικές υποχρεώσεις τα Χριστούγεννα έχουν ένα νόημα συμβολικό και ανθρώπινο το οποίο αξίζει να ανακαλύψουμε μέσα από την πραγματική επαφή με τον εαυτό μας και τους άλλους, ανεξάρτητα από την εμπορική αστερόσκονη που επιβάλει το εορταστικό κλίμα.

Πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε ένα πλαίσιο ψευδαισθήσεων μέσα στο οποίο συνειδητά επιλέγουμε για να ζήσουμε τις μέρες των εορτών. Το ψευδαισθησιακό αυτό κλίμα μας επιβάλλει ένα σύνολο απαιτήσεων στο οποίο δε μπορούμε να ανταποκριθούμε με αποτέλεσμα την βίωση αισθημάτων απογοήτευσης, ματαίωσης και αδυναμίας. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να νιώσουμε ευτυχισμένοι πολλές φορές μπαίνουμε σε μια εξοντωτική διαδικασία υπερβολής ξοδεύοντας χωρίς λογική χρήματα και δυνάμεις.

Προσπαθώντας να ξορκίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα μιας ολόκληρης χρονιάς ξεπερνάμε τον εαυτό μας δημιουργώντας στο μυαλό μας ένα σύνολο μεγάλων προσδοκιών, οι οποίες περισσότερο μας παγιδεύουν στην ανικανότητα του να ανταποκριθούμε, παρά μας ενδυναμώνουν ψυχολογικά.
Αντίθετα με όλα αυτά, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στην ουσιαστική επαφή και στην αυθεντική ανταλλαγή συναισθημάτων αγάπης και τρυφερότητας. Μακριά από τα εορταστικά κλισέ πρέπει να κατανοήσουμε πως τα Χριστούγεννα είναι μια συλλογή στιγμών, την οποία καλούμαστε να ζήσουμε με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς θέλουμε και μπορούμε. Δεν υπάρχουν τέλεια Χριστούγεννα, ούτε ιδανικός τρόπος για να τα ζήσει κάποιος. Το μεγάλο μυστικό είναι να τα ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες της δικής μας ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να μην μπούμε σε συγκρίσεις με το παρελθόν ή με τις ζωές των άλλων. Διότι όπως λέμε πάντα, η σύγκριση είναι μια πηγή δυστυχίας.

Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι απλά μια γιορτή που δεν έχει καμία μαγική δύναμη η οποία να μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους ή να μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή πατώντας ένα κουμπί. Συνειδητοποιημένα οφείλουμε να τα ζήσουμε στην πραγματική τους διάσταση χωρίς να τα εξιδανικεύουμε. Να τα ζούμε αυθεντικά με το δικό μας προσωπικό τρόπο και όχι όπως επιβάλλεται από τη συνήθεια.

Πώς να ζήσουμε τα Χριστούγεννα πραγματικά;

  • Ξεχνώντας το παρελθόν
  • Ακυρώνοντας τα πρέπει
  • Ανταλλάσοντας δώρα καρδιάς
  • Κάνοντας παρέα σε μοναχικούς ανθρώπους
  • Κάνοντας αυτά που μας γεμίζουν με αυτούς που αγαπάμε
  • Συγχωρώντας όσους μας στενοχώρησαν
  • Βοηθώντας εκείνους που μπορούμε
  • Χαμογελώντας στη ζωή
  • Λέγοντας «ευχαριστώ» για αυτά που έχουμε
  • Κάνοντας όνειρα για το μέλλον

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Ειρήνη Μεσσήνη
IRINIMESSINI[at]GMAIL.COM
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;