5 ιοί πιο τρομακτικοί και από τον Έμπολα!

virus-art-2

Ο ιός Έμπολα έχει κοστίσει μέχρι τώρα πάνω από 1.000 ανθρώπινες ζωές στη Δυτική Αφρική, και συνεχώς εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, προσβάλλοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ο δείκτης θνησιμότητας του ιού στο τελευταίο δραματικό ξέσπασμα αγγίζει το 60%, όμως παλαιότερα έχει φτάσει και το 90%.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, δεν εκφράζονται (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ανησυχίες για εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή την Ευρώπη. Αντιθέτως, άλλοι ιοί θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνοι για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν και ο δείκτης θνησιμότητας γι’ αυτούς είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τον Έμπολα, χτυπούν συχνότερα τις ανεπτυγμένες χώρες και στοιχίζουν περισσότερες ζωές σε ετήσια βάση. Γνωρίστε τους!

1. Λύσσα

Ο ιός της λύσσας μπορεί να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τα τελευταία 100 χρόνια, όμως είναι θανατηφόρος. Καταγράφονται κατά μέσο όρο δύο θάνατοι από λύσσα τον χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου, έπειτα από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ζώου (π.χ. σκύλο ή νυχτερίδα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα στην Αφρική και την Ασία.

2. HIV

Ο αριθμός των θανάτων λόγω λοίμωξης από τον HIV παρουσιάζει πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πέθαναν λόγω HIV ή AIDS το 2012. Ο ιός επιτίθεται στα ανοσοκύτταρα του οργανισμού και αποδυναμώνει σταδιακά το ανοσοποιητικό, καθιστώντας το άτομο ανίκανο να αντιμετωπίσει κάθε είδους λοίμωξη. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον HIV ζουν πλέον περισσότερα χρόνια, χάρη στη διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων. Δεν υπάρχει, ωστόσο, οριστική θεραπεία.

3. Γρίπη

Όσο αθώα και αν ακούγεται η γρίπη, ετησίως σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ο ιός Έμπολα. Ο ακριβής αριθμός των θανάτων παραμένει ακόμη αμφιλεγόμενος: το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά πως κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 3.000 με 49.000 άνθρωποι το χρόνο λόγω γρίπης. Αυτή η μεγάλη απόκλιση προκύπτει από το γεγονός ότι αρκετοί θάνατοι που οφείλονται στον ιό της γρίπης δεν αποδίδονται στα πραγματικά τους αίτια. Έτσι, ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται προσεγγιστικά, βάσει στατιστικών αναλύσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 250.000 με 500.000 θάνατοι σε ετήσια βάση σε όλο τον κόσμο οφείλονται στα διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης.

4. Ιοί που μεταδίδονται με τα κουνούπια

Οι ιοί που μεταδίδονται με το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού, όπως αυτός που προκαλεί το δάγγειο πυρετό και ο ιός του Δυτικού Νείλου, κοστίζουν περισσότερες από 50.000 ζωές το χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πανικός είχε μάλιστα προκληθεί πριν από μερικά χρόνια, όταν ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του HIV με ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί με σιγουριά ακόμη…

5. Ιός Ρότα (rotavirus)

Πρόκειται για ιό που προσβάλλει το γαστρεντερικό και προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Ετησίως καταγράφονται περίπου 111 εκατομμύρια περιστατικά λοίμωξης σε όλο τον κόσμο, και ο ιός πλήττει κυρίως μικρά παιδιά, κάτω των 5 ετών. Πάνω από το 80% των επακόλουθων θανάτων καταγράφονται σε παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2006 παρασκευάστηκε εμβόλιο για τον ιό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη από τον ιό Ρότα μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;