5 μαθητές στον κόσμο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων

IMG_4546

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πέντε μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στα Masterclasses Φυσικής 2014, που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Τα μαθήματα διοργανώνονται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group). Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στα Masterclasses έλαβαν μέρος συνολικά 10.000 μαθητές σε 130 πόλεις 37 χωρών του κόσμου.

Επιστήμονες ανέλυσαν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Μίλησαν ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Αρ. Νικολαΐδης με θέμα «Το πανηγύρι της Φυσικής» και ο καθηγητής Χρ. Ελευθεριάδης με θέμα «Η δημιουργία και η ανίχνευση των σωματιδίων – τα μεγάλα πειράματα ως τηλεσκόπια του μικρόκοσμου». Στη συνέχεια, ο λέκτορας του Τμήματος Φυσικής Κ. Κορδάς εξήγησε τι θα μετρούσαν και πώς οι μαθητές στα εργαστήρια, αλλά και το «παιχνίδι» ταυτοποίησης των σωματιδίων. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και στις νησίδες υπολογιστών του Τμήματος Φυσικής πραγματοποίησαν τις μεθόδους, πειράματα ταυτοποίησης και αναγνώρισης γεγονότων από το ερευνητικό κέντρο CERN. Εν συνεχεία, όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Α31 όπου συζήτησαν τα αποτελέσματά τους.

Στην τηλεδιάσκεψη με το Ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των Ινστιτούτων των άλλων χωρών που υλοποιούσαν ταυτόχρονα τα μαθήματα, όπως της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, που συμμετείχαν στα Masterclasses Φυσικής, ήταν οι Κυριαζής Κόκκινος, Θεοδώρα Μόνα, Αναστασία Γιαμαλή, Αννα Αββακουμίδου και Δήμητρα Σταμκοπούλου. Τους συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ελένη Κοκκίνου και Μαρία Σωτηριάδου.

«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να έρθω πιο κοντά με τη φυσική και να δω πώς ο προγραμματισμός βοηθάει στην επίλυση φυσικών προβλημάτων και πώς μέσω προσομοιώσεων μπορούμε να ανακαλύψουμε ακόμα και καινούργια σωματίδια», ανέφερε ο Κυριαζής Κόκκινος, μαθητής Β’ λυκείου.

«Το πιο εντυπωσιακό σημείο ήταν όταν συνδεθήκαμε και μ’ άλλες χώρες, καθώς και με το CERN και συγκρίναμε τα αποτελέσματα μας βγάζοντας ένα γενικό συμπέρασμα. Καταληκτικά, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία εκμάθησης με ιδιαίτερη επιστημονική εμβάθυνση στο θέμα των σωματιδίων», τόνισε η Αννα Αββακουμίδου, μαθήτρια β’ λυκείου τεχνολογικής κατεύθυνσης.

«Δεν περιοριστήκαμε μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι στην εξόρμησή μας, αλλά βιώσαμε και άλλες πτυχές της φοιτητικής ζωής και γίναμε για λίγο μέλη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, γευματίζοντας στη φοιτητική λέσχη. Ήταν μία εξαιρετική και αξέχαστη εμπειρία. Τόσο το «παιχνίδι» όσο και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τους μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες ήταν κάτι πρωτόγνωρο αλλά ιδιαίτερα ευχάριστο», επισήμανε η Θεοδώρα Μόνα, μαθήτρια Β’ λυκείου.

Δελτίο Τύπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;