CHESS: Η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται μια διαδραστική εμπειρία

Μία νέα εφαρμογή δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά τις φορητές συσκευές τους, όπως «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες, για να απολαμβάνουν μία διαδραστική και προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης στα μουσεία.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τεχνολογία, με την ονομασία CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling- Εμπειρίες πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω κοινωνικο-προσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης), αναπτύχθηκε από Γάλλους, Έλληνες, Βρετανούς και Γερμανούς ερευνητές, με χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η καινοτομική τεχνολογία, που συντονίζεται από τη γαλλική εταιρεία DIGINEXT, χρησιμοποιεί φορητές τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνολογίες γεω-εντοπισμού για να μετατρέψει τη συνηθισμένη παθητική ξενάγηση σε ένα μουσείο, σε μία ενεργητική, προσωπική και διαδραστική πολιτιστική εμπειρία.

Έτσι, αντίθετα με τους παραδοσιακούς οδηγούς των μουσείων, η εφαρμογή CHESS αφηγείται στον κάθε επισκέπτη μία συγκεκριμένη ιστορία, η οποία επικεντρώνεται στα εκθέματα που είναι πιο σχετικά με τα ενδιαφέροντά του, με λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες, ανάλογα με την επιθυμία του.

Οι ιστορίες μπορούν να εμπλουτιστούν με πολυμέσα και τρισδιάστατα παιχνίδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα εκθέματα «μιλούν» και προσκαλούν τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Τέλος, οι συντονιστές του προγράμματος υπολογίζουν ότι το CHESS θα παρουσιαστεί στην αγορά σε δύο χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;