Γλώσσα του σώματος: Πως να καταλάβεις ότι σε φλερτάρει!

flirt1

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί την αρχέγονη παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ανδρών και γυναικών και ταυτόχρονα το κυρίαρχο επικοινωνιακό εργαλείο στο σύγχρονο κόσμο. Στην προσωπική, την κοινωνική, την επαγγελματική, την ερωτική ζωή, η γλώσσα του σώματος κατέχει μια θέση ξεχωριστή και αναντικατάστατη, όχι μόνο επειδή μπορεί να εμπλουτίζει τη λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να κωδικοποιεί με ένα τρόπο μοναδικό όλα εκείνα που με λέξεις δε μπορεί ή δε θέλει κάποιος να πει.

Με επιστημονικούς αριθμούς η γλώσσα του σώματος υπερέχει επικοινωνιακά της ομιλίας. Οι έρευνες έχουν καταλήξει πως το 65% της ανθρώπινης επικοινωνίας διενεργείται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, ενώ μόνο το 35% μέσα από τη χρήση λέξεων. Η εξήγηση του φαινομένου συνδέεται με την ενστικτώδη τάση του ανθρώπου να εκφράζεται με κινήσεις, χειρονομίες και γενικά με μηνύματα που στέλνει συνειδητά ή υποσυνείδητα με τα μέλη του σώματος του.

Η γλώσσα του σώματος όπως και κάθε κώδικας επικοινωνίας, δεν περιορίζεται μόνο στην ικανότητα του να μπορεί κάποιος να εκφράζεται μέσα από το σώμα του, αλλά περιλαμβάνει και την έμφυτη ικανότητα του να διαβάζει τη σκέψη των άλλων και να κατανοεί τα συναισθήματα, έτσι όπως αυτά εκφράζονται «σιωπηλά» μέσα από τη σωματική έκφραση και τη βλεμματική επαφή.

Απόλυτα συνδεδεμένη με το ένστικτο, η γλώσσα του σώματος συνδέει άνδρες και γυναίκες με ένα βλέμμα, ένα χάδι, ένα άγγιγμα, μια μόνο κίνηση. Σε ερωτικό επίπεδο η γλώσσα του σώματος αποτελεί το απόλυτο μέσο επικοινωνίας, αλλά και ένα αξιόπιστο εργαλείο ανίχνευσης των προθέσεων του άλλου. Η γλώσσα του σώματος είναι ο όρος που εκφράζει το νόημα της έκφρασης «κάτι υπάρχει ανάμεσα μας». Ακολουθώντας τη φύση και το ένστικτο άνδρες και γυναίκες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα κώδικα σωματικό και αλάνθαστο. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο κώδικας και ποια μέσα χρησιμοποιεί; Πως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν ενδιαφέρεται για αυτόν το αντικείμενο του πόθου του;

Το φλερτ αποτελεί μια πανάρχαια τέχνη και όπως κάθε τέχνη έχει και αυτή τις τεχνικές της, οι οποίες στηρίζονται στις ενστικτώδεις ανθρώπινες λειτουργίες. Το φλερτ συνδέεται άρρηκτα με την άμεση αντίδραση του ατόμου σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που κωδικοποιούνται μέσα από τη γλώσσα του σώματος.

Η γλώσσα του σώματος αν και διαθέτει απεριόριστη ποικιλία στις μεθόδους της, εντούτοις ενστικτωδώς ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους όταν κάποιος μάθει να τους διαβάζει, άλλα και να τους χρησιμοποιεί μπορεί να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη μάχη της κατάκτησης η επικοινωνία των σωμάτων παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Η στάση του σώματος, το βλέμμα του, οι κινήσεις του σώματος λένε μόνες του αυτό που νιώθει κάποιος είτε θέλει να το πει, είτε να το κρύψει. Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι λέει κάποιος, το σώμα του μιλάει μόνο του για αυτόν.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσεις τη γλώσσα του σώματος είναι να χρησιμοποιήσεις τα μάτια σου, τις αισθήσεις σου και βέβαια το ένστικτο σου. Να εστιάσεις στο αντικείμενο του πόθου σου και να διαβάσεις τα σιωπηλά του μηνύματα, κυρίως όμως να εκφραστείς εσύ πιο έντονα μέσα από το σώμα σου και γιατί όχι να στείλεις εσύ πρώτος/ η το μήνυμα.

Εδώ ενός απλός οδηγός κάποιων γενικών κανόνων, σου δείχνει πως κωδικοποιείται το συναίσθημα μέσα από τις λειτουργίες της γλώσσας του σώματος. Εννοείται πως κάθε το συναίσθημα κωδικοποιείται με διαφορετικό τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο και πως η αποκωδικοποίηση του μηνύματος αποτελεί θέμα «χημείας».

. «Με τα μάτια μιλάμε … »

Χωρίς αμφιβολία όλα ξεκινούν από τα μάτια και εκεί καταλήγουν. Όταν κάποιος ενδιαφέρετε κοιτά στα μάτια επίμονα και με «νόημα». Όταν δε, το βλέμμα ταξιδεύει από τα μάτια στα χείλη και από τα χείλη στα μάτια, τότε είναι σίγουρο πως ο δρόμος για την κατάκτηση είναι ανοιχτός ….

«Στάση του σώματος»

Η στάση του σώματος είναι το δεύτερο επίπεδο πάνω στο οποίο εξελίσσεται το ερωτικό παιχνίδι. Όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον/α, όταν βρίσκουμε ενδιαφέρουσα την συζήτηση μαζί του/της, τότε αυθόρμητα γέρνουμε το σώμα μας ελαφρά προς το μέρος του/της. Συνειδητός ή υποσυνείδητος στόχο η μείωση της απόστασης, η οικειότητα και βέβαια η σωματική αλλά και ψυχική επαφή.

Ακόμα όταν κάτι μας ενδιαφέρει οι ώμοι, τα γόνατα και τα πέλματα μας “δείχνουν ” προς το μέρος του/της. Ειδικά όταν μια γυναίκα φλερτάρει με κάποιον συνήθως, κάθεται με σταυρωμένα πόδια με τα γόνατα της να κοιτούν προς το μέρος του. Ένας άντρας συνήθως κάθεται με ανοιχτά πόδια και ίσια πλάτη δείχνοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

«Τυχαίο άγγιγμα»

Αξιοποιώντας τη δύναμη της αφής μια «τυχαία» σωματική επαφή εξάπτει το ερωτικό ενδιαφέρον. Καθόλου τυχαία ένα «τυχαίο» άγγιγμα σε κάποιο σημείο του σώματος, ενεργοποιεί ερεθίσματα και αποσκοπεί στο να τραβήξει την προσοχή.

«Ο καθρέφτης των κινήσεων»

Οι κινήσεις καθρεφτίζουν τις επιθυμίες. Όταν όμως οι κινήσεις κάποιου «αντιγράφονται» ασυναίσθητα από κάποιον άλλο, τότε αυτό αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι θαυμασμού, αλλά και υποσυνείδητη δήλωση ότι κάποιοι θέλουν να ταιριάζουν. Όταν κάποιος σας μιμείται σίγουρα σας θαυμάζει πολύ, ακόμα κι αν δε το λέει.

«Παίζει με τα ρούχα του»

Όταν μια γυναίκα παίζει με τα ρούχα της, το κολιέ της ή το δαχτυλίδι της τότε είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή του άλλου σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Ανάλογα με το τι παίζει, επιθυμεί να τραβήξει το ενδιαφέρον προς συγκεκριμένα σημεία του κορμιού της. Όταν πάλι ένας άντρας ασχολείται με τα ρούχα του θέλει να δείξει «κάτι». Αν π.χ. ισιώνει τα ρούχα του ή φτιάχνει τη γραβάτα του θέλει να δείξει ότι είναι σίγουρος και δυνατός για τον εαυτό του απέναντι στην γυναίκα που προσπαθεί να προσεγγίσει.

«Παίζει με τα μαλλιά»

Τα μαλλιά αποτελούν από μόνα τους ένα ερωτικό σύμβολο. Έτσι όταν μια γυναίκα “παίζει” με τα μαλλιά της, όταν τα πηγαίνει με νάζι πίσω από το λαιμό όταν δείχνει το λαιμό της αισθησιακά, τότε το μόνο που θέλει είναι να δείξει είναι το ερωτικό ενδιαφέρον της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όταν κάποιος θέλει να δείξει το ερωτικό του ενδιαφέρον, βρίσκει πάντα ένα τρόπο να το κάνει, χρησιμοποιώντας κάποιο σημείο του κορμιού του. Ειδικά τα σημεία εκείνα που θεωρεί πάνω του πιο δυνατά και πιο ελκυστικά.

Πέρα από τους συνηθισμένους κώδικές, κάθε ερωτικό παιχνίδι εκφράζεται διαφορετικά. Ανάλογα με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν η γλώσσα του σώματος προσαρμόζεται στη σκέψη και στα συναισθήματα τους. Η γλώσσα του σώματος έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ακολουθώντας πάντα μόνο το ένστικτο των πρωταγωνιστών. Αν μη τη άλλο, η γλώσσα του σώματος δεν είναι μια «ξύλινη» γλώσσα που ακολουθεί πιστά τους κανόνες της, αντίθετα είναι το μέσο που κωδικοποιεί το ένστικτο και εξυπηρετεί τις λειτουργίες του. Όποτε για να τη διαβάσει κανείς χρειάζεται να αξιοποιήσει τόσο τις αισθήσεις του, όσο και το ένστικτο του και φυσικά τη φαντασία του!

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμβουλευτική ψυχολόγος

irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3