1 Οκτωβρίου | Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

cute-old-cuoples-6

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων ή η «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Από την άλλη, μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.

Επίσης, με αφορμή τη σημερινή μέρα, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε πως «Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι απόμαχοι της ζωής αλλά ένα πολύτιμο κεφάλαιο για κάθε κοινωνία, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συνολική κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρεται στο υφιστάμενο δίκτυο υπηρεσιών προστασίας των ηλικιωμένων τις δομές και τα προγράμματα που περιλαμβάνει όπως το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, το Πρόγραμμα Τηλεβοήθεια στο Σπίτι, το Πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής, η Σύνταξη Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και το Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων-Λουτροθεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, οι υπηρεσίες αυτές αποσκοπούν «στην κοινωνική και οικονομική στήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, στην εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσής τους, την παραμονή στο οικογενειακό τους περιβάλλον και τη διατήρηση της ψυχοσωματικής τους υγείας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;