Don Draper - Αφιέρωμα | Ο πιο cool τηλεοπτικός χαρακτήρας.-

Το παραδέχομαι, δεν έχω δει όλες τις αμερικάνικες σειρές. Ο Don Draper όμως, είμαι σίγουρος πως είναι ότι πιο cool έχει εμφανιστεί ποτέ στην τηλεόραση.

Ο λόγος; Αποτελεί την πιο ρεαλιστική μεταφορά, όλων των στερεοτυπικών χαρακτηριστικών, που κάνουν αυτόν τον άντρα ίνδαλμα στα μάτια των αντρών και κυρίως, το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για τις γυναίκες. Ο άντρας που ξέρουν ότι ποτέ δεν πρόκειται να έχουν, αλλά και που θέλουν να μπουν στη ζωή του να την επηρεάσουν.

don draper

Θα προσπαθήσω να προχωρήσω σε ψυχογράφημα χωρίς σπόιλς:

1. Ο Don Draper έχει σκοτεινό παρελθόν.

Ένοχα μυστικά, κρυφοί έρωτες, ένας πόλεμος στην πλάτη του. Ποιος είναι πραγματικά ο Don Draper; Γιατί πετάγεται τα βράδια στον ύπνο του και γιατί δεν μιλάει ποτέ για το παρελθόν του; Από μυστήριο λοιπόν, 10/10.

2.  Η σκληρή αυθεντία στον εργασιακό χώρο. Ένας ηγέτης.

Ο Don είναι αυθεντία στο Marketing. Όλοι οι συνάδελφοι/υφιστάμενοί του, εύχονται να μπορέσουν κάποια στιγμή, να πάρουν ένα μπράβο του. Είναι σκληρός με αυτούς – αμείλικτος θα έλεγα – ωστόσο αυτοί, είναι διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν και στην πιο τρελή πρωτοβουλία του.

3. Είναι δίκαιος.

Πάντοτε, ήταν δίκαιος με τους υπαλλήλους του. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έπρεπε να μην αποδώσει μερίσματα για τον εαυτό του, για να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Φυσικά, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ιδέα…

4. Ο σύζυγος.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο Don, είναι ο σύζυγος, που όλες οι γυναίκες – φαινομενικά – θα ήθελαν να έχουν. Νομίζω πως αυτός είναι και ο στόχος του. Δεν θα ζηλέψει τη γυναίκα του, δεν θα της απαγορεύσει να κάνει κάτι, αλλά θα επιδιώξει να κάνει όλες τις άλλες να… σκάσουν από τη ζήλια τους. Ακόμα και οι πρώην του, που τον παράτησαν (γιατί ποτέ καμία δεν μπορεί να παρατήσει πραγματικά, τον Don. )

5. Ο πατέρας.

Είναι λογικό, ένας άντρας σαν τον Don, που εργάζεται δεκάδες ώρες να μην μπορεί να είναι ο τέλειος πατέρας. Αγαπάει τα παιδιά του όμως, μάχεται να τα διαπαιδαγωγήσει σωστά, δεν βάζει λόγια για τη μητέρα τους και κυρίως, τα προστατεύει και τα συμβουλεύει να αποκτήσουν χαρακτήρα. Οι αδυναμίες που προκύπτουν στον Don, στο τομέα “πατέρας”, καλύπτονται τέλεια από την επιλογή συντρόφου (όσοι έχετε δει 5η Season, καταλαβαίνετε τι εννοώ).

6. Don, οι κακές συνήθειες.

Και πάμε τώρα στο αμιγώς κουλ. Όταν καπνίζει ο Don, είναι τόσο κουλ, που καταλαβαίνεις γιατί οι έφηβοι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα. Όταν ο Don πίνει τις ουισκάρες του, καταλαβαίνεις γιατί το ουίσκι, θεωρείται το ποτό του άντρα. Όταν ο Don μιλάει για πολιτική, θες να γίνεις ένα φιλελεύθερο καπιταλιστικό σκυλί, με moto “Δεν υπάρχει καμία θεωρία συνωμοσίας, οι πολυεθνικές και το σύμπαν χέστηκε για σένα, αν είσαι καλός και δουλέψεις πολύ, θα τα καταφέρεις”. Μέχρι και όταν απατάει τη γυναίκα του, τον δικαιολογείς λέγοντας “Το είχε ανάγκη, δεν μπορείς να καταλάβεις”.

7.  ΤΟ στυλ. (εσκεμμένα κεφαλαία)

Δεν είμαι όμως, μόνο τα τσιγάρα, τα λεφτά, η επιτυχία, το άγνωστο παρελθόν και τα ακριβά γουίσκια. Το 60’s ντύσιμο του Don, με τα καπέλα και τα μαύρα κουστούμια, σε κάνουν να θέλεις να γυρίσεις σε αυτήν την εποχή.

8. Ο κύριος.

Ένας κυριλέ αλήτης, το κάθαρμα με τη γραβάτα, οι τρόποι του οποίουν, φανερώνουν γιατί έφτασε εκεί που έφτασε.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

9. Ο ευαίσθητος.

Οι υπαρξιακές κρίσεις του Don είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί του. Κυρίως, γιατί τον προστατεύουν στα μάτια του θεατή, από τον χαρακτηρισμό “εγωιστικό κάθαρμα με κουστούμι”. Ο Don, περνάει και τις φάσεις του. Είτε αρκετά δυνατές για να χαθεί στα παρελθόν του, έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα, είτε στιγμές αληθινής ενδοσκόπησης:

10. Η Δύναμη.

Για να καταλήξω. Ο Draper, έχει την εξής ιδιότητα, που συνοδεύει όλα τα παραπάνω. Δείχνει, πως έχει την ικανότητα να επηρεάσει το αύριο. Όχι μόνο το δικό του, αλλά και τον γύρω του. Είναι ο απόλυτος κύριος του εαυτού του και των πράξεών του. Παρότι εξαρτημένος από τις αδυναμίες του, ο ίδιος στέκει πάντα εκεί. Το ίδιο έτοιμος, γοητευτικός, σκληρός, αποφασιστικός, ικανός να αποπνεύσει σιγουριά και να ηγηθεί του αύριο. Το σύμπαν, αλλά και οι αποφάσεις των άλλων, τον κυνηγάνε. Αυτός όμως, παίρνει την μοναξιά και τον πόνο και τα μετατρέπει σε προσωπικό στοίχημα επιτυχίας.

Και μέχρι στιγμής, τα πάει περίφημα. Ακόμα όμως και σε στιγμές αποτυχίας, πάλεψε. Γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα. Ένας γεννημένος μαχητής.

Σε ευχαριστούμε Don.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;