Ελλάδα | Στις τελευταίες θέσεις εντός ΕΕ στη χρήση ίντερνετ

Έρευνα του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, αποκαλύπτει πως μόλις ένας στους δύο Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ωστόσο, ακόμα και από εκείνους που σερφάρουν στο Ιντερνετ μόνο το 13% κάνει χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη των 27, η χρήση του διαδικτύου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%, με το 32% των ευρωπαίων χρηστών να συναλλάσσεται πλέον ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες.<b>  Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα </b>

Η τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω και της κρίσης, εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, διαπιστώνει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το διαδίκτυο, που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τάσεις σύνδεσης και χρήσης του Ιντερνετ είναι υψηλότερες στις μικρότερες ηλικίες (80% των ηλικιών 16-24 ετών), ενώ η μόρφωση και τα εισόδημα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο (94% των Ελλήνων με υψηλή μόρφωση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και πάνω από 50% των Ελλήνων με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ έχουν online πρόσβαση).

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επενδύουν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο (το 93% των επιχειρήσεων που απασχολεί περισσότερους από 10 υπαλλήλους έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ), μόλις το 4% κάνει τις παραγγελίες του online (έναντι 19% στην Ε.Ε).

Πάντως, το 2011 περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις εξέδωσαν ηλεκτρονικά τιμολόγια αξίας 8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι η αξία των τιμολογίων έφθασε στο ύψος των 13 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 25% στην online διαφήμιση, της οποίας ο συνολικός τζίρος άγγιξε τα 76 εκατ. ευρώ.

Από τη  μελέτη του ΙΟΒΕ, προκύπτει ακόμα ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις (ποσοστό 24%) που προτιμούν να μη συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τις διαθέσιμες πλατφόρμες, ενώ το 22% βρίσκει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπερβολικά περίπλοκες και χρονοβόρες.

Επίσης, ποσοστό 14% πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν την ανταλλαγή έντυπης αλληλογραφίας ή προσωπικές επισκέψεις στο δημόσιο οργανισμό, ενώ το 13% των επιχειρηματιών δεν είναι καν ενημερωμένο
σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο διευθυντής Έρευνας του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας σημείωσε, ότι η συμβολή του διαδικτύου στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία είναι σημαντική, αρκεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και το δημόσιο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες πρακτικές, προσανατολιζόμενοι στην online εποχή.

Συγκεκριμένα, για να έχει προοπτική το Ιντερνετ στην Ελλάδα, η μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις σε τρία μέτωπα:

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις απαιτείται να ενσωματώσουν τη χρήση του Διαδικτύου στη στρατηγική τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη βελτίωση της εταιρικής τους παρουσίας στο Διαδίκτυο, την εγκατάσταση απλών υπηρεσιών cloud computing, την προσφορά καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών καθώς και την καλύτερη υποστήριξη πελατών.

Ιδιώτες

Οι ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από την ενεργή τους ενασχόληση και συνεισφορά στο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Η έκθεσή τους τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν πώς να προστατεύονται από
την ανεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και να αναζητούν πληροφορίες από αξιόπιστους φορείς.

E-Governement

Ο δημόσιος τομέας είναι σημαντικό να υιοθετήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στο online περιβάλλον, προσφέροντας ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και κίνητρα για τη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;