Julian Assange | μιλάει στη Guardian για τις υποκλοπές

Σε αποκλειστική συνέντευξη του ιδρυτή του WikiLeaks μέσα από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο Julian Assange μιλάει στη Guardian δηλώνοντας ότι ”αν θες, μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση”.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία τους τελευταίους έξι μήνες με διπλωματικό άσυλο, διότι με το που πατήσει το πόδι του έξω από το κτίριο, θα συλληφθεί και θα εκδοθεί στη Σουηδία όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Βέβαια, ο κύριος φόβος του είναι μια πιθανή περαιτέρω έκδοση στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατασκοπεία, εξαιτίας της δράσης του στο WikiLeaks.

Η δημοσιογράφος της Guardian, Decca Aitkenhead, συναντήθηκε μαζί του, ενώ η συνέντευξη κανονίστηκε κι έγινε σαν να επρόκειτο για μία ακόμη press conference της Πρεσβείας. Ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται να είναι στα όρια της κατάρρευσης. Διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου που μιλούν για πνευμονία που τον ταλαιπωρεί, απολαμβάνει την ανησυχία του κόσμου γι’ αυτόν.   Εξάλλου, έχει περάσει και από χειρότερες καταστάσεις περιορισμού, όπως υποστηρίζει. Ύστερα από δέκα μέρες στη φυλακή το Δεκέμβριο του 2010, έπρεπε να βρίσκεται σε κατ’ οίκον παρακολούθηση, φορώντας στο πόδι του ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού όλο το εικοσιτετράωρο και να παρουσιάζεται στην αστυνομία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, καθημερινά. Ο περιορισμός δίηρκησε πάνω από 550 ημέρες και, για κάποιον που είναι υπέρμαχος της ελευθερίας των άλλων, αυτές οι συνθήκες ήταν ανυπόφορες.

Όσον αφορά στο σήμερα, ο Assange έχει κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο Cypherpunks: Freedom And The Future Of The Internet, το οποίο βασίζεται σε συζητήσεις και συνεντεύξεις με τρεις άλλους Cypherpunks (κυβερνοακτιβιστές που αγωνίζονται για την online ιδιωτικότητα). Το βιβλίο προειδοποιεί ότι βαδίζουμε προς μια «νέα παγκόσμια δυστοπία». «Το Internet, το πιο σπουδαίο εργαλείο της ανθρώπινης χειραφέτησης έχει μετεξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο μέσο ολοκληρωτισμού. Θύμα του είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει μπει έστω μία φορά online ή διαθέτει κινητό τηλέφωνο», αναφέρει.   «Τα τελευταία δέκα χρόνια η τεχνολογία των υποκλοπών έχει μεταλλαχθεί. Παλιότερα, συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, όπως οι ακτιβιστές και οι έμποροι ναρκωτικών, έπεφταν θύματα υποκλοπών. Τηλέφωνα, emails, κοινωνικές επαφές, όλα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Πλέον, οτιδήποτε κυκλοφορεί ένδοθεν και έξωθεν μιας χώρας και σε πολλές περιπτώσεις και μέσα στα σύνορα της ίδιας της χώρας, υποκλέπτεται και αποθηκεύεται μόνιμα. Είναι πιο αποτελεσματικό να κρατάς αρχείο για τα πάντα, παρά να ψάχνεις ποιον πρέπει να υποκλέψεις.

»Είμαστε πλέον σε αυτή την κρίσιμη καμπή που μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση και το κόστος αυτών των διαδικασιών έχει μειωθεί πολύ. Ένας εξοπλισμός υποκλοπής που έχει παραχθεί στη Νότια Αφρική μπορεί να αποθηκεύει και να αρχειοθετεί όλη την τηλεπικοινωνιακή κίνηση μέσα και έξω από ένα κράτος μεσαίου μεγέθους με κόστος 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Φυσικά ο κόσμος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά.»

Σύμφωνα με τον Assange, λοιπόν, μια λύση υπάρχει για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, η κρυπτογραφία. «Όπως ακριβώς το πλύσιμο των χεριών ήταν μια καινοτομία που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, έτσι πρέπει όλοι στο μέλλον να συνηθίσουμε να κρυπτογραφούμε κάθε online μας δραστηριότητα. Ένας σωστός μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να κρυπτογραφήσει κάτι γρήγορα, αλλά για την αποκρυπτογράφηση θα χρειαστούν αιώνες και τεράστια χρηματικά ποσά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την πνευματική μας ανεξαρτησία.»

Αμφιβολίες και ερωτηματικά εγείρονται ωστόσο, τόσο για τις προθέσεις του Assange, όσο και για την ισορροπία της ψυχοσύνθεσής του. Το ίδιο σχετικά είναι εξάλλου και τα όρια της κατάχρησης της κάθε εξουσίας και η διαπίστωση αυτή μπορεί να θέσει σε παραλληλισμό τις μεθόδους των κυβερνήσεων με τις πρακτικές του WikiLeaks. Ο ίδιος αρνείται να έχει καταχραστεί την εξουσία του και χαρακτηρίζει φτηνή προπαγάνδα κάθε κατηγορία εναντίον του που τον τάσσει μέχρι και στην εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων. «Η τηλεοπτική εταιρία παραγωγής που βρίσκεται στην ιδιοκτησία μου παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ, του οποίου τα δικαιώματα αγοράστηκαν από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το Russia Today.»

Όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις του με πρώην συνεργάτες του και γενικότερα με με ανθρώπους του στενού του κύκλου και πρώην υποστηρικτές του που πλέον δεν αντέχουν την προβληματική προσωπικότητά του, ο ίδιος εξαγριώνεται και προσπαθεί να διαψεύσει με κάθε τρόπο αυτά τα δημοσιεύματα ως ανυπόστατα. Αρνείται να μιλήσει για μεμονωμένα περιστατικά πρώην συνεργατών του τη στιγμή που, όπως αναφέρει, η δουλειά του είναι να εκθέτει πληροφορίες που ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ζωής του, στέκεται στην οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της δράσης του. Κάποια μέλη της έχουν αλλάξει τα ονόματα και τον τόπο κατοικίας τους, αφού αντιμετώπιζαν επανειλημμένες απειλές κατά της ζωής τους. Θεωρεί εντούτοις, ότι είναι φυσιολογικό η δράση του να έχει κάποιο τίμημα. Δε σχολιάζει τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του για βιασμό και απλά προβλέπει ότι η έκδοση θα αποσυρθεί.

Μέχρι τότε, έξι μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του εγκλεισμού του Julian Assange στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και το WikiLeaks εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Οι αναφορές του τύπου στην κατάρρευσή του οργανισμού μπορεί να είναι συνεχείς, ο χαρισματικός όμως, όσο και αμφιλεγόμενος ιδρυτής του συνεχίζει να κινεί τα νήματα της παγκόσμιας διαδικτυακής διάθεσης απόρρητων πληροφοριών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;