Το Facebook γίνεται 8, εμείς ζυγίζουμε θετικά-αρνητικά

Γενέθλια είχε χτες το Facebook, μιας και δημιουργήθηκε πριν από 8 χρόνια ακριβώς. Φυσικά και το γνωστό site νιώθει περήφανο για τα κατορθώματά του σε αυτό το διάστημα, και πώς να μη νιώθει, μιας και κατάφερε ασύλληπτα νούμερα. Το θέμα είναι, αν κάνουμε παράλληλα και τη δική μας αναδρομή τι θα κρατήσουμε;

Είναι σαν μια ευκαιρία να μετρήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του Facebook σχετικά με τις ζωές μας. Όχι ότι θα βγάλουμε καταλήξουμε κάπου με αυτά, αλλά μας βοηθάνε πού και πού να βλέπουμε σφαιρικά τα πράγματα.

Θετικά– Ο τυπικός λόγος που δημιουργήθηκε: να φέρει σε επαφή παλιούς φίλους και συμμαθητές. Να ξαναφέρει κοντά άτομα που είχαν να μιλήσουν χρόνια. Σε επέκταση αυτού, το ότι κρατά σε επαφή άτομα που δε μένουν κοντά.

– Εξίσου σημαντικότατο: η καθιέρωση της κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από το Facebook (κυρίως) άλλαξε ο τρόπος χρήσης του Διαδικτύου. Από το πώς επικοινωνούμε, μέχρι το πώς εξαπλώνεται μια είδηση, οι συνέπειες ήταν απίστευτες.

– Η αμεσότητα της επικοινωνίας: πλέον δε χρειάζεται να έχεις κάρτα στο κινητό ή να περιμένεις e-mail για να μιλήσεις με κάποιον. Όλοι μας βασιζόμαστε λίγο ή πολύ στο Facebook για να κανονίσουμε να βρεθούμε, ξέροντας ότι όλοι…περνάνε από εκεί!

– Η γνωριμία με άτομα που δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις διαφορετικά. Μέσα από τα ενδιαφέροντά μας, έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις προτιμήσεις μας με άλλα άτομα που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης. Μην το υποτιμάτε, γεννήθηκαν φιλίες (και έρωτες) έτσι.

– Η καλύτερη διαφήμιση: είτε θέλεις να διαφημίσεις τον εαυτό σου είτε κάποιο προϊόν, ξέρεις πλέον ότι το Facebook είναι το καλύτερο μέσο. Το γεγονός πλέον ότι όλες οι επιχειρήσεις βασίζουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες σε αυτό τα λέει όλα.

Αρνητικά

– Η κατάργηση της ιδιωτικότητας: το ξέρουμε όλοι μας ότι είναι ένα τεράστιο εθελοντικό φακέλωμα που δημιούργησε την ανάγκη να δίνουμε αναφορά στους φίλους μας για το παραμικρό που κάνουμε. Πολλοί αγνοούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε εκατομμύρια κόσμου. Προσοχή στο πόσοι βλέπουν τις φωτογραφίες σας!

Αλλαγή της επικοινωνίας: μπορεί να προσφέρει αμεσότητα, αλλά έχει τροποποιήσει και την έννοια της λέξης επικοινωνία. Περνάμε ατέλειωτες ώρες στο Facebook, ξεχνώντας ότι μπορούμε να τα πούμε με τους φίλους μας και από κοντά. Αυτή η τάση του “βαριέμαι να βγω έξω, ας τα πούμε από το chat” δεν σας είναι άγνωστη νομίζω.

Προσθήκη “φίλων”: αν μετρήσουμε τα άτομα που προσθέτουμε στο Facebook και ξεδιαλύνουμε ποιοι είναι πραγματικοί μας φίλοι, θα δούμε μια τεράστια αριθμητική διαφορά. Αυτό προφανώς και κρύβει κινδύνους, μιας και ακόμα και όταν συνομιλείς με ένα άτομο δεν ξέρεις σίγουρα με ποιον μιλάς. Ξέρετε πόσα ψεύτικα προφίλ υπάρχουν εκεί έξω;

Μεγάλη κλειδαρότρυπα: παραδεχτείτε το, το Facebook σας έχει βάλει στο τρυπάκι να κουτσομπολεύετε πληροφορίες για τους γνωστούς σας που υπο φυσιολογικές συνθήκες ούτε που θα σας ένοιαζαν. Γιατί τότε να το κάνετε;

ΕΘΙΣΜΟΣ: ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει “λιώνω στο Facebook” και όχι μόνο στα λόγια. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες τα ποσοστά μπορούν να γίνουν τρομακτικά. Με μέτρο!

Συμπέρασμα: Πού καταλήγω εγώ; Ότι όπως κάθε τι καινούριο, έχει θετικά, αλλά κρύβει και παγίδες. Στο χέρι μας είναι το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Δεν το εξυμνούμε σαν μέσο, ούτε το αγνοούμε. Απλά αναλογιζόμαστε πόσα έχουν αλλάξει στις ζωές μας τα τελευταία 8 χρόνια.

Όχι και λίγα, δε νομίζετε;;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;