Google | Γιορτάζει τα 13 της χρόνια! [αφιέρωμα]

Για μερικούς θα σας φαίνεται σαν να ήταν χθες. Κι όμως, ήταν 4 Σεπτεμβρίου του 1988 όταν οι Sergey Brin και Larry Page ίδρυσαν την εταιρεία Google Inc. Σκοπός της ίδρυσης, ήταν να μπορέσουν να εισπράξουν επιταγή των  $100.000 από επενδυτές οι οποίοι τους το είχαν υποσχεθεί εφόσον θα ίδρυαν την εταιρεία.

Αρχικά, υπήρξε το BackRub, η πρώτη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας δυο χρόνια πριν την ίδρυση της, όμως το Σεπτέμβριο του 1997 κατοχυρώθηκε το domain google.com, το οποίο πήρε το όνομα το από τη μαθηματική μονάδα “googol” (1 × 10100). Στόχος ήταν η δημιουργία άπειρων πηγών στο διαδίκτυο. Η σελίδα Google.com πρωτοεμφανίστηκε το Νοέμβριο του 1998, ύστερα και από την είσπραξη της επιταγής των $100.000, με τα γραφεία της εταιρείας να στεγάζονται στο γκαράζ της Susan Wojcicki στην Καλιφόρνια. Ένα χρόνο μετά όμως, το 1999, ήρθε μία επιπλέον οικονομική ενίσχυση των $25 εκατομμυρίων, με τα γραφεία να μεταφέρονται τώρα στο Mountain View και το άνοιγμα των θέσεων εργασίας να είναι γεγονός.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη χρονιά η Google είχε φτάσει το 1 δισεκατομμύριο καταχωρημένων ιστοσελίδων στη μηχανή αναζήτησης της και τότε ήρθε η συνεργασία της με το Yahoo, όπου μέσω αυτού κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Παράλληλα, ξεκίνησε και η υπηρεσία Google AdWords για την εμφάνιση διαφόρων διαφημίσεων στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, ανάλογα με τους όρους που θα χρησιμοποιούσε ο χρήστης-επισκέπτης. Ύστερα, το 2001, έκανε την εμφάνισή της και η υπηρεσία Google Images με παραπάνω από 250 εκατομμύρια εικόνες να είναι κατοχυρωμένες στη μηχανή αναζήτησης του Google. Τεράστια επιτυχία αυτή για την εταιρεία.

Μετά από την πραγματικά απίστευτη άνοδο των πρώτων χρόνων, οι ιδρυτές της Google αντιλήφθηκαν πως δε θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμοι, μόνο στην προσφορά των αποτελεσμάτων της αναζήτησης και έτσι δημιούργησαν μια συσκευή υλικού, το Google Search Appliance το 2002. Η συσκευή αυτή, συνδεόταν σε υπολογιστή και παρείχε αρκετά προχωρημένες λειτουργίες αναζήτησης για εσωτερικά αρχεία. Επίσης, εγκαινιάστηκε και το πρόγραμμα Google Labs το οποίο έδινε την ευκαιρία στο χρήστη να δοκιμάσει εφαρμογές beta απευθείας από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Google.

Έτσι, το 2003 έφτασε η στιγμή να εκμεταλλευτεί το πραγματικά τεράστιο κοινό της, μέσα από τις διαφημίσεις. Γι’αυτό το λόγο εξαγόρασε την Applied Semantics και δημιούργησε κυριολεκτικά, το μεγαλύτερο πρόγραμμα στοχευμένης διαφήμισης στον κόσμο, το Google AdSense. Έχοντας πια αρκετά κέρδη, το 2003 η εταιρεία εξαγόρασε και την Pyra Labs, η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του γνωστού σε όλους Blogger, κερδίζοντας ακόμη περισσότερο κόσμο.

Ύστερα από αρκετές πιέσεις η εταιρεία θα έπρεπε να μπει στη χρηματιστηριακή αγορά όπως και έκανε, καθώς το 2004 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με 19.605.052 μετοχές σε τιμή $85/μετοχή. Παράλληλα έκανε και την εμφάνισή του σε δοκιμαστική φάση που λειτουργούσε μόνο με πρόσκληση το Google Mail (το γνωστό μας Gmail), όπως και το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που ονομαζόταν Orkut.

Το 2005 η Google ασχολήθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία web-based εφαρμογών όπου και εγκαινίασε την ιστοσελίδα code.google.com, παρέχοντας έτσι στους προγραμματιστές τα εφόδια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν με τον “ανοιχτό” κώδικά της. Ακόμη, εκείνη την εποχή εγκαινιάζονται οι εφαρμογές Google Maps, Google Earth και Google Reader. Η εταιρεία σε αυτή τη φάση εξαγόρασε την εταιρεία Urchin, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του Google Analytics μέσα στο 2005. Ένα χρόνο μετά, ήρθε μία από τις σημαντικότερες κινήσεις τόσο της Google όσο και ολόκληρου του διαδικτύου και αυτή δεν είναι άλλη από την εξαγορά του γνωστού μας YouTube, έναντι $1.65 δισ. μετοχών. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία ενσωματώνει την υπηρεσία Instant Messaging Google Chat στο Gmail, όπως επίσης εγκαινιάζεται και η υπηρεσία Google Checkout για αγορές μέσω διαδικτύου.

Ύστερα από όλα αυτά που είχε καταφέρει, η Google στράφηκε το 2007 στη δημιουργία του δικού της λειτουργικού συστήματος για smartphones, Android. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε και μπήκε για τα καλά στο χώρο του Mobile OS. Στη συνέχεια δημιούργησε και τον δικό της Web Browser, τον γνωστό σε όλους μας Google Chrome το Σεπτέμβριο του 2008. Παράλληλα τον ίδιο μήνα η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile κυκλοφορεί το smartphone G1, το πρώτο με λειτουργικό σύστημα Android.

Το κοινωνικό δίκτυο Facebook έχει αρχίσει για τα καλά να παίρνει τα πάνω του, και η εταιρεία ψάχνει τρόπους να μπει κι αυτή στον χώρο των Social Networks αφού το Orkut δεν απέδωσε όσα ζητούσαν. Έτσι λοιπόν γίνεται μια απόπειρα με το Google Wave όμως δεν “άγγιξε” πολύ το Facebook.

Πριν 2 χρόνια λοιπόν περίπου, το 2010, παίρνει μπρος το Google Apps Marketplace, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε προγραμματιστές να μπορούν να πωλούν τις εφαρμογές τους. Παράλληλα η εταιρεία παίρνει την απόφαση να εισέλθει στα σπίτια του κόσμου με την μέχρι στιγμής αποτυχημένη υπηρεσία Google TV. Ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια για να μπει η Google στην κοινωνική δικτύωση ήταν το Google Buzz.

Το 2011 ήταν αρκετά καλό για την εταιρεία καθώς δημιούργησε επιτέλους ένα κοινωνικό δίκτυο που πρόκειται να ενώσει την διαδικτυακή ζωή των ανθρώπων με το Google+. Θα δούμε λοιπόν τι νέο έχει να προσφέρει αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Επίσης για πρώτη φορά αποφασίζει να μπει δυναμικά στη δημιουργία hardware συσκευών με την εξαγορά της Motorola έναντι $12.5 δισ.!

Τι άλλο πραγματικά να περιμένει κανείς από τον Κολοσσό του διαδικτύου; 13 ολόκληρα χρόνια με πραγματικά φουλ εξέλιξη. Το μέλλον; Ακόμα αβέβαιο… Εδώ είμαστε βέβαια να δούμε τι άλλο πραγματικά θα δούμε από τη Google… 😉

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;