Ιαπωνία | Ελληνες είχαν προβλέψει τον καταστροφικό σεισμό

Την πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού σεισμού σε τρεις περιοχές της Ιαπωνίας είχαν προβλέψει, ήδη από το 2006, επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες είχε επίκεντρο μία από τις περιοχές που είχαν αναφερθεί, δηλώσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Τσάπανος, προσθέτοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες της έρευνας είχαν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Pure and Applied Geophysics».

«Όσο επιτυχημένη και αν είναι μια πρόβλεψη, όταν υπάρχουν εκατόμβες νεκρών δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία», υπογραμμίζει ο κ. Τσάπανος. Παράλληλα, θεωρεί πως θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε το σεισμικό κίνδυνο στον ελλαδικό χώρο χρησιμοποιώντας τα ίδια πιθανολογικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η έρευνα αν δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη χρηματοδότηση, καταλήγει.

Η πιθανολογική εκτίμηση σεισμικού κινδύνου αφορούσε τα νησιά της Ιαπωνίας και τις γειτονικές περιοχές. Η έρευνα βασίστηκε σε ιστορικά δεδομένα που κοινοποιήθηκαν από το Βρετανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (British Geological Survey), αλλά και σε σύγχρονα δεδομένα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αναφέρει ο κ. Τσάπανος. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες που υπολογίστηκαν έφταναν το 70% για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού άνω από 8 Ρίχτερ μέχρι το 2016, ενώ ξεπερνούσαν το 70% για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2030.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;