Τμήμα Διατροφής | ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Από Γ. Τσαλίκης 17 Ιανουαρίου 2011

Το Τμήμα Διατροφής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής της επιστήμης της διατροφής, καθώς και την ανάπτυξή τους στον άνθρωπο και συγκεκριμένα την καλή γνώση της σύνθεσης των τροφίμων, την επίδραση της τροφής στην υγεία του ανθρώπου και την επίλυση διαιτητικών προβλημάτων.

Προπτυχιακές Σπουδές

Εξάμηνο 1ο
Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Ανόργανη και Οργανική Χημεία, Πληροφορική, Επιστήμη των Τροφίμων Ι

Εξάμηνο 2ο
Αναλυτική Χημεία & Ενόργανη Ανάλυση, Σεμινάριο, Ανατομία & Φυσιολογία του Ανθρώπου, Βιοχημεία Ι, Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας

Εξάμηνο 3ο
Βιοστατιστική, Μικροβιολογία & Υγιεινή Τροφίμων, Φυσιολογία της Θρέψης, Βιοχημεία ΙΙ, Επιστήμη των Τροφίμων ΙΙ
Επιλογή του 1 από τα 3 Νοσολογία, Θρεπτική Αξία των Τροφίμων μετά την Επεξεργασία, Ξένη Γλώσσα ΙΙΙ

Εξάμηνο 4ο
Αρχές Παρασκευής Τροφίμων, Διατροφή & Σχεδ. Διαιτολογίου για Φυσιολ. Καταστάσεις Ι, Χημεία & Ανάλυση Τροφίμων
Επιλογή 1 από τα 3 Δεοντολογία Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Διατροφή & Άσκηση, Νέα Τρόφιμα, Ξένη Γλώσσα ΙV

Εξάμηνο 5ο
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων, Τοξικολογία Τροφίμων, Διατροφή & Σχεδ. Διαιτολογίου για Φυσιολ. Καταστάσεις ΙΙ, Κλινική Διατροφή & Σχεδ. Διαιτ. για Παθολ. Καταστάσεις Ι, Ορολογία Ξένης Γλώσσας
Επιλογή 1 από τα 3 Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Διατροφής, Ψυχολογία & Διατροφή, Κοινωνιολογία & Διατροφή

Εξάμηνο 6ο
Συμβουλευτική της Διατροφής, Αθλητισμός & Διατροφή, Κλιν. Διατροφή & Σχεδ. Διαιτ. για Παθολ. Καταστάσεις ΙΙ, Ερευνητικές Μέθοδοι στη Διατροφή
Επιλογή 1 από τα 2 Σχέσεις Γενετικής, Διατροφής & Περιβάλλοντος, Εργομετρία & Διατροφή
Επιλογή 1 από τα 3 Αρχές του Marketing στη Διατροφή, Διαπροσωπικές Σχέσεις, Ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική

Εξάμηνο 7ο
Μαζική Παραγωγή Τροφίμων, Κλιν. Διατροφή & Σχεδ. Διαιτ. για Παθολ. Καταστάσεις ΙΙI, Διατροφική Αγωγή – Αγωγή Υγείας
Επιλογή 1 από τα 2 Δίαιτα και Παχυσαρκία, Θρεπτική Υποστήριξη Παιδιατρικού Ασθενούς
Επιλογή 2 από τα 3 Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας, Παιδαγωγική της Διατροφής, Οικονομία και Διατροφική Πολιτική

Εξάμηνο 8ο
Πτυχιακή Εργασία, Πρακτική Άσκηση

Μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά
Νοσολογία, Θρεπτική Αξιολόγηση Τροφίμων μετά την Επεξεργασία, Ξένη Γλώσσα ΙΙΙ, Διατροφή & Άσκηση, Νέα Τρόφιμα, Ξένη Γλώσσα ΙV, Οργάνωση & Διοίκηση Μονάδων Διατροφής, Ψυχολογία & Διατροφή, Κοινωνιολογία & Διατροφή, Σχέσεις Γενετικής, Διατροφής & Περιβάλλοντος, Διαπροσωπικές Σχέσεις, Ευρωπαϊκή Οικονομία & Κοινωνική Πολιτική, Δίαιτα & Παχυσαρκία, Θρεπτική Υποστήριξη Παιδιατρικού Ασθενούς, Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας, Παιδαγωγική της Διατροφής, Οικονομία & Διατροφική Πολιτική,

Μαθήματα Προαιρετικά
Ξένη Γλώσσα Ι, Ξένη Γλώσσα ΙΙ, Διατροφή στο Διαδίκτυο, Περιβαντολλογία, Αλληλεπιδράσεις Θρεπτικών Συστατικών, Βιοχημικοί Δείκτες Θρεπτικής Κατάστασης, Διατροφικές Ευρωπαϊκές Συνήθειες, Διατροφή & Έλεγχος Βάρους

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές Απασχόλησης

Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας:

  • Νοσοκομεία – Ιδιωτικές κλινικές: Κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό
  • Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό
  • Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες
  • Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους
  • Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.
  • Ξενοδοχειακές μονάδες – Κρουαζιερόπλοια – Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου
  • Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου
  • Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων
  • Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
  • Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
  • Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα
    Οικοτροφεία
  • Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site του τμήματος.