Έρευνα | Επικίνδυνα Χημικά στον οργανισμό των Εγκύων

Από neolaia.gr Team 17 Ιανουαρίου 2011

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Environmental Health Perspectives Journal δείχνει πως οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κουβαλούν στον οργανισμό τους επικίνδυνα για τα νεογνά τους χημικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 268 περιπτώσεις γυναικών που είχαν περάσει συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις την περίοδο 2003-2004.
Τα αποτελέσματα είναι κάπως ανησυχητικά ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό που βρέθηκε θετικό σε βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες άγγιξε το 99%. Βέβαια είναι προς το παρόν αδύνατο να προσδιοριστούν συγκεκριμένες συνέπειες αυτού του αποτελέσματος αφού στην ουσία δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν όντως τα χημικά που προέρχονται πχ από εντομοκτόνα, αντηλιακά και άλλες τέτοιες πηγές, επηρεάζουν με άμεσο τρόπο τα έμβρυα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα χημικά μπαίνουν στον οργανισμό εν αγνοία του ατόμου κι έτσι το πεδίο προληπτικής δράσης φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένο. Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη δεν έχουν παρά να προσέχουν αυτά που πρόσεχαν ανέκαθεν: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αποφυγή έκθεσης σε βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες μέσω απολύμανσης κλπ.

Υ.Γ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το εξής παράδοξο. Μερικές από τις ουσίες που βρέθηκαν στους οργανισμούς των γυναικών αυτών φαίνεται πως ήταν από δεκαετίες απαγορευμένες στις ΗΠΑ όπως για παράδειγμα το τοξικό εντομοκτόνο DDT (εκτός αγοράς από το 1972).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ