Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων | «Στόχος», όπως λέμε «γκολ»

Ο διάσημος γάλλος προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 9ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων που θα φιλοξενηθεί το επόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι (21 ώς 28 Αυγούστου 2011). Μεταξύ των 64 ομάδων που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία αθλητική μα πρωτίστως κοινωνική αυτή παγκόσμια πρωτοβουλία θα είναι και η ελληνική.

«Είναι σημαντικό να δίνεις έναν στόχο σε έναν άστεγο άνθρωπο. Να γνωρίζει ότι το πρωί που θα ξυπνήσει έχει προπόνηση… Τον βάζει σε μια διαδικασία να σκεφτεί. Να αποκτήσει μια πειθαρχία στη ζωή του και πάλι…». Με αυτά τα λόγια, ο διάσημος αλσατός προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ εξηγεί περίπου τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο να εμπλακεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και μάλιστα από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 9ο Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο την επόμενη χρονιά θα φιλοξενηθεί στην πατρίδα του. Και συγκεκριμένα στο Παρίσι, από τις 21 ώς τις 28 Αυγούστου του 2011.

Ο Αρσέν Βενγκέρ στοιχίζεται με μια σειρά άλλων αστέρων του ποδοσφαίρου πίσω από μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια που στόχο έχει να βάλει «Γκολ στη Φτώχεια». Οι πρώην γάλλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές Εμανουέλ Πετίτ και Λιλιάν Τουράμ έχουν ανακηρυχθεί επίσημοι πρεσβευτές του 9ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων. Ο τρομερός Ερίκ Καντονά υπηρετεί τον θεσμό χρόνια τώρα από τη θέση του «παγκόσμιου πρεσβευτή», μαζί με τους Ντιτιέρ Ντρογκμπά και Ρίο Φέρντιναντ.
Στα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα που θα στηθούν στη σκιά του πύργου του Αϊφελ, στο Champs de Mars, θα δώσουν το παρών 64 ομάδες από 53 χώρες. Μία από αυτές θα είναι και η ελληνική, η οποία θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφαία αυτή διοργάνωση.

Η UEFA υποστηρίζει τον θεσμό από το ξεκίνημά του, το 2003.
«Η ΟΥΕΦΑ συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Κύηελλο Αστέγων από την ημέρα που ξεκίνησε, το 2003, στο Γκρατς της Αυστρίας. Μοιραζόμαστε το όραμα να βοηθήσουμε τους αστέγους μέσα από το ποδόσφαιρο. Η ΟΥΕΦΑ δεν ενδιαφέρεται μόνο για το ποδόσφαιρο. Η ΟΥΕΦΑ ενδιαφέρεται να βάλει και ένα τέρμα στο φαινόμενο των αστέγων», δήλωσε ο πρόεδρος της ανώτατης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αρχής Μισέλ Πλατινί.

Η πρωτοβουλία για την σύσταση της ελληνικής ομάδας αστέγων εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια». Οι άστεγοι, άτομα εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και οι πρόσφυγες είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και, εν τέλει, η κινητοποίησή των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι, καταρχήν, να αναδείξουμε το τραγικό φαινόμενο των αστέγων, που πλέον παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία και τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, να προβάλλουμε το έργο φορέων που έχουν ως αντικείμενο την περίθαλψή τους, και, εν τέλει, να υποστηρίξουμε –μέσα από τον αθλητισμό και όχι μόνο- τον αγώνα που δίνουν συνάνθρωποί μας να ξανακερδίσουν στην ουσία τις ίδιες τους τις ζωές», λένε οι φίλοι της πρωτοβουλίας, που ήδη διανύει τον πέμπτο της χρόνο, για τους στόχους της καμπάνιας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις προπονήσεις της ομάδας, σε όλη τη διάρκεια του 2010, συμμετείχαν πάνω από 40-45 άτομα, αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», η οποία τον επόμενο χρόνο θα αναλάβει νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των αστέγων συμπολιτών μας και εκείνων που ζουν κάτω από τη βαριά σκιά του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
'
31 - 21
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;