Yπ. Παιδείας | Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε σχολή

Σε τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται οι υποψήφιοι από το καλοκαίρι του 2014 για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας που έχει ως σκοπό του να… προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα που υπάρχει μέχρι σήμερα, καθώς οι υποψήφιοι των επόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2011 θα συμπληρώνουν για πρώτη φορά το μηχανογραφικό τους δελτίο τον Μάρτιο του 2011 (σ.σ. αυτό το σύστημα επικρατεί στα Τ.Ε.Ε και ΕΠΑ.Λ), πριν δώσουν δηλαδή Πανελλήνιες και πριν μάθουν τις βαθμολογίες τους.

Με αυτό τον τρόπο οι υποψήφιοι θα κατευθύνονται στον τομέα που πραγματικά επιθυμούν και όχι στον τομέα που καθορίζουν τα μόρια τους. Επίσης το ΥΠΕΠΘ δεν σταματάει σε αυτές τις αλλαγές, αλλά
λιγότερη ύλη σύντομες εξετάστικές διαδικασίες, θα έχουν οι μαθητές που μπαίνουν την επόμενη χρονιά στην Α’ Λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας έχει προς μελέτη έξι αλλαγές που αφορούν το εξεταστικό σύστημα της Ελλάδας:

  • Τέσσερα μαθήματα υποχρεωτικά για κάθε κατέυθυνση (θετική, θεωρητική, τεχνολογική) για την Γ’ Λυκείου. Έτσι σε αυτά τα μαθήματα, οι μαθητές θα κάνουν τον διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο και θα εξετάζονται και πανελλαδικά για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
  • Η εισαγωγή δεν θα γίνεται σε τμήματα πανεπιστημίων αλλά σε σχολές που έχουν γενικότερη κατεύθυνση και δεν διασπούν τους υποψηφίους σε υπερ-εξειδικευμένα αντικείμενα.
  • Επίσης τα Πανεπιστήμια θα έχουν κεντρικό ρόλο στο εξεταστικό σύστημα, αφού αυτά θα ορίσουν τη βαθμολογία που απαιτείται να έχει ο κάθε υποψήφιος για να εισαχθεί, με βάση αλγορίθμου η οποία αναμένεται.
  • Ακόμη αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης και εισάγεται η μέθοδος των ενδοσχολικών εξετάσεων, όπου ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, θα υποβάλλεται στη συνέχεια στις διοικήσεις των σχολών των πανεπιστημίων οι οποίες θα εκτιμούν αν θα δεχθούν τον κάθε υποψήφιο ή όχι. Οι εξεταστικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας θα είναι ολιγομελείς και θα επιβλέπουν τις σχετικές διαδικασίες και ο συνολικός χρόνος τους θα περιοριστεί σημαντικά. Επίσης τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα επιλέγονται, όπως ισχύει και σήμερα από τα μέλη των εξεταστικών αυτών επιτροπών του Υπουργείου.
  • Νέο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά και με μαθήματα επιλογής, όπου σε αυτά οι μαθητές θα δουλεύουν κυρίως με εργασίες, μαθαίνοντας έτσι να αναζητούν πηγές καθώς θα εργάζονται και ομαδικά.
  • Αναμένονται αλλαγές και στο σύστημα διόρθωσης γραπτών των υποψηφίων. Επίσης θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μηχανογραφικών υπηρεσιών του Υπουργείου, έτσι ώστε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνεται πιο σύντομα.

Επίσης ένα ακόμη όφελος είναι, τα έγκαιρα συμπεράσματα που θα βγουν σύμφωνα με τα πρώτα αλλά και τα τελευταία τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο ζήτησης σχολών των υποψηφίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;