Πανελλαδικές 2010, Σε αποχή καλεί τους βαθμολογητές η ΟΛΜΕ

Να απέχουν οι καθηγητές από τη βαθμολόγηση των γραπτών από σήμερα και έως ότου υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την πληρωμή των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στις εξετάσεις αποφάσισε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» εκ μέρους του υπουργείου, αφού η ΚΥΑ που υποτίθεται ότι υπεγράφη στις 26 Μαΐου δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μέχρι τώρα έχουν διορθωθεί περίπου τα μισά γραπτά των υποψήφιων στις εξετάσεις, ενώ η απόφαση της ΟΛΜΕ για αποχή των βαθμολογητών αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και, ως εκ τούτου, της ανακοίνωσης των βαθμών.

Την ανησυχία της ΟΛΜΕ για τη μη άμεση καταβολή των δεδουλευμένων προκαλεί, όπως λέει η ομοσπονδία, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν μπορούν να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή η οποία υπερβαίνει το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους -έναντι του 50% που ίσχυε μέχρι πρότινος- και επομένως δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι άπαξ. Πρόθεση του υπ. Παιδείας είναι να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί από τα εντελλόμενα και σε τρεις δόσεις». Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η αμοιβή είναι 2,10 ευρώ για κάθε γραπτό που βαθμολογείται, ενώ ο κάθε καθηγητής δεν μπορεί να βαθμολογήσει περισσότερα από 600 γραπτά. Υπολογίζεται ότι στη βαθμολόγηση των γραπτών θα συμμετάσχουν 10.000 καθηγητές ενώ στην επιτήρηση των εξετάσεων συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί με 24 ευρώ ημερήσια αμοιβή.

Ο Ομοσπονδία κάνει λόγο για «εμπαιγμό» αφού, όταν μέλη της συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Ι. Πανάρετο στις 26 Μαΐου, «ο υφυπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την ίδια μέρα και την απέστειλε για υπογραφή στον υπουργό Οικονομικών. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, δείχνοντας καλή πίστη. ανέστειλε την αποχή από τα βαθμολογικά κέντρα». Οι μέρες πέρασαν όμως και στις 4 Ιουνίου «διαπιστώσαμε ότι η περιβόητη πλέον ΚΥΑ, που αφορά τις αμοιβές των εμπλεκόμενων στις πανελλαδικές, δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωνε χθες στην εφημερίδα ότι η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τις πληρωμές των καθηγητών έχει υπογραφεί από τις 4 Ιουνίου από τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Και η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) διαμαρτύρεται για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας για περικοπή της ύλης αποκλειστικά στα μαθήματα των θετικών επιστημών. Σύμφωνα με την ΕΕΧ, «ενδεικτικά στη Β΄ Γυμνασίου τα θετικά μαθήματα αποτελούν το 20% του προγράμματος ενώ τα γλωσσικά μαθήματα, χωρίς τις ξένες γλώσσες, το 37,1%». Η ΕΕΧ διαμαρτύρεται ότι «δεν έγινε διάλογος για τη μείωση της ύλης ενώ θεωρεί ότι απαιτείται επανεξέταση της λειτουργίας και των στόχων του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να καταστεί αποτελεσματικό, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι με ρυθμίσεις που μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα επιλύσουν».

Αντιδράσεις για όρους αδειοδότησης των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών

Οι όροι αδειοδότησης των εργαστηρίων (κυρίως ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την εγγυητική επιστολή) που όρισε το υπ. Παιδείας είναι ανέφικτοι, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και υπογραμμίζει πως οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε λουκέτο επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους. «Τα ΕΕΣ έχουν βρεθεί μπλεγμένα στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα κολέγια και τους επιβάλλονται ανεδαφικές, σκληρές και εξωπραγματικές απαιτήσεις λειτουργίας, δημιουργώντας πολλαπλά ερωτήματα για τη στάση της Πολιτείας και του υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα διαγράφουν ένα αβέβαιο μέλλον σε έναν κλάδο που καλύπτει εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτές των κολεγίων», αναφέρει η Ενωση σε σχετική ανακοίνωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;