Μελέτη προβλέπει 45πλασιασμό του ετήσιου όγκου των δεδομένων μέχρι το 2020

Από Γ. Τσαλίκης 8 Ιουνίου 2010

Η EMC Corporation ο παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις υποδομών πληροφορικής, παρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας μελέτης της IDC, η οποία φέρει τον τίτλο “ The Digital Universe Decade – Are You Ready? ” και είναι προϊόν χορηγίας της EMC. Πρόκειται για την τέταρτη αναθεώρηση της πρωτοποριακής μελέτης για το Ψηφιακό Σύμπαν, βάσει της οποίας καταγράφεται ο τεράστιος όγκος ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται και αντιγράφεται σε ετήσια βάση, καθώς και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για τους απλούς χρήστες, αλλά και τους επαγγελματίες της πληροφορικής τεχνολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, μαζί με την αποτύπωση της σημερινής εικόνας, επιχειρείται και μια πρόβλεψη αναφορικά με τη μελλοντική εξέλιξη των μεγεθών αυτών.
Η μέτρηση για το 2010 ισοδυναμεί με το σύνολο των Tweets για 100 Χρόνια, ή με 75 δισεκατομμύρια συσκευές iPad

Το 2009, με την παγκόσμια οικονομία μέσα στη “Μεγάλη Ύφεση,” ο όγκος της ψηφιακής πληροφορίας αυξήθηκε κατά 62% σε σχέση με το 2008, φτάνοντας τα 800 δισεκατομμύρια gigabytes (0.8 Zettabytes). Ένα Zettabyte αντιστοιχεί σε ένα τρισεκατομμύριο gigabytes. Ο όγκος του ψηφιακού περιεχομένου που προβλέπεται να παραχθεί στη διάρκεια του 2010, υπολογίζεται σε 1.2 Zettabytes και ισοδυναμεί με:

Την ψηφιακή πληροφορία που θα παρήγαγε κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί στη γη εάν έστελνε “Tweets” αδιαλείπτως και για 100 χρόνια.

* 75 δισεκατομμύρια πλήρως φορτωμένα 16 GB Apple iPads, τα οποία θα μπορούσαν να γεμίσουν 41 φορές το στάδιο Wembley ως επάνω, 84 φορές τη σήραγγα του Mont Blanc, 151 φορές τη σήραγγα του μεγάλου επιταχυντή του CERN, 15.5 φορές το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, ή 23 φορές τον ουρανοξύστη 101 Tower της Ταϊπέι.

* Ένα ολόκληρο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «24» του FOX TV ν παίζεται χωρίς διακοπή για 125 εκατομμύρια χρόνια.
* 707 τρισεκατομμύρια αντίγραφα του νέου αμερικανικού νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο υπογράφηκε το Μάρτιο του 2010 κι έχει έκταση 2000 σελίδες. Τα αντίγραφα αυτά, κολλημένα το ένα πίσω από το άλλο, θα μπορούσαν να καλύψουν 16 φορές την απόσταση από τη Γη στον Πλούτωνα με επιστροφή, ή ισοδύναμα να σκεπάσουν με χαρτί βάθους ενός μέτρου ολόκληρη την έκταση των ΗΠΑ.

Επίσης, το πλήθος των ψηφιακών αρχείων, των φωτογραφιών, των δίσκων και των διαφόρων άλλων φορμά όπου αποθηκεύονται πληροφορίες, θα αυξηθεί επί ένα συντελεστή ίσο με 67. Φυσικά, όλο αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, ασφαλές και προστατευμένο. Παρά την αύξηση του ψηφιακού περιεχομένου, ο αριθμός όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφορική θα αυξηθεί μόλις κατά 40% σε παγκόσμιο επίπεδο. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των παραπάνω οδηγεί τους CIOs να αναζητούν νέα επίπεδα ευελιξίας, αποδοτικότητας κι ελέγχου, επιλέγοντας να μεταβούν σε περιβάλλον ιδιωτικών clouds.

Το ένα τρίτο από το σύνολο του ψηφιακού περιεχομένου θα βρίσκεται αποθηκευμένο, ή θα περάσει μέσα από το Cloud

* Το μέγεθος της ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται ανά έτος θα πολλαπλασιαστεί επί 44 στο διάστημα από το 2009 έως το 2020, καθώς όλα τα βασικά μέσα επικοινωνίας θα έχουν μεταφερθεί πλήρως από το αναλογικό στο ψηφιακό πεδίο.

* Έως το 2020, περισσότερο από το 1/3 από το σύνολο των ψηφιακών δεδομένων που παράγεται κάθε χρόνο, είτε θα βρίσκεται αποθηκευμένο, είτε θα περνά μέσα από το cloud.
* Με βάση το πώς αξιοποιείται το cloud computing από τις επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το κόστος συντήρησης των παλαιών συστημάτων ΙΤ, η IDC υπολογίζει ότι η αύξηση στα κεφάλαια που θα επενδυθούν στο ΙΤ και την καινοτομία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα για τις επιχειρήσεις, τα οποία θα υπερβαίνουν το $1 τρις δολάρια, για το χρονικό διάστημα από σήμερα έως το τέλος του 2014. Αυτή η πρόβλεψη θα αυξηθεί σημαντικά όσο τα ιδιωτικά cloud και άλλα υπολογιστικά μοντέλα cloud προχωρούν σε ευρεία υιοθέτηση.

* Έως το 2020, το ποσοστό της ψηφιακής πληροφορίας που θα πρέπει να έχει επίπεδο ασφάλειας πάνω από το βασικό θα αυξηθεί από το 30% στο 50%.
* Η ψηφιακή πληροφορία που παράγεται σήμερα είναι 35% περισσότερη από τη συνολική χωρητικότητα των αποθηκευτικών μέσων. Το ποσοστό αυτό θα εκτιναχτεί στο 60 % μέσα στα επόμενα χρόνια.

* Περισσότερο από το 70% του Ψηφιακού Σύμπαντος δημιουργείται από μεμονωμένους χρήστες. Αλλά οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη αποθήκευσης, προστασίας και διαχείρισης για το 80% του Ψηφιακού Σύμπαντος. Το συγκεκριμένο ‘βάρος’ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι μόνο θα αυξάνεται, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα και οι τεχνολογίες Web 2.0 συνεχίζουν να εισβάλλουν στον κόσμο των εταιρειών.

Ο κ. Joe Tucci, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην EMC Corporation, δήλωσε τα εξής: “ Η φετινή έκδοση της μελέτης Digital Universe αποκαλύπτει πολλά από τα πιο πιεστικά βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, προβλήματα, τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι CΕO των εταιρειών ώστε να είναι σε θέση να αποσαφηνίσουν τη στρατηγική ΙΤ που θα ακολουθήσουν και να προγραμματίσουν τις σχετικές επενδύσεις. Συνειδητοποιούν γρήγορα, ότι για να μπορέσουν να παραμείνουν στο παιχνίδι, θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία, περνώντας από τα παραδοσιακά κέντρα μηχανογράφησης στην αρχιτεκτονική private cloud, η οποία αντιμετωπίζει το ΙΤ ως μια υπηρεσία που παρέχεται προς εξωτερικούς ή εσωτερικούς πελάτες. Το Private cloud, αποτελεί το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό κύμα στο χώρο της πληροφορικής, το οποίο υπόσχεται σε μεμονωμένους χρήστες κι επιχειρήσεις, νέες και πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να διαχειριστούν και να προστατεύσουν αυτό το ασυγκράτητο κύμα καινούριας ψηφιακής πληροφορίας.”

(δελτίο τύπου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ