Η Κύπρος Απαγόρευσε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας!

Από Γ. Τσαλίκης 28 Μαΐου 2010

Την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των σκαφών του «Στόλου της Ελευθερίας» -που σκοπεύουν να συναντηθούν στη Μεγαλόνησο για να ξεκινήσουν συντονισμένα το ταξίδι τους προς τη Γάζα, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό- ανακοίνωσε, μέσα από τη συχνότητα ΡΙΚ, η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Τα οκτώ σκάφη θα συγκεντρωθούν σήμερα στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κύπρου, προτού κατευθυνθούν προς τη Γάζα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ομάδα περίπου είκοσι ευρωβουλευτών και ακτιβιστών μεταβαίνουν από τη Λεμεσό προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, προκειμένου να αποπλεύσουν από το παράνομο λιμάνι της για την Γάζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαψεύδονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα από τα πλοία της αποστολής το «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» πρόκειται να εισέλθει στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα πλοία θα αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων. Ωστόσο, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μαζί με τους τέσσερις Έλληνες βουλευτές τόνισαν στους ξένους ευρωβουλευτές και άλλους ακτιβιστές ότι «η κατεχόμενη Αμμόχωστος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι επιλογή για τη Γάζα». Εμείς, είπε ο κ.Τριανταφυλλίδης, κάνουμε επαφές με τις Κυπριακές αρχές για να βρεθεί λύση να αποπλεύσουμε από νόμιμο λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως έκανε γνωστό η Κύπρια υπουργός Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ελήφθη έπειτα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους και το σχετικό διάταγμα, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.

Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε πως «σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας κι έκαναν λόγω για κλήτευση του Κύπριου πρεσβευτή στο Ισραήλ στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του δοθούν διαβήματα διαμαρτυρίας, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή είπε πως πρόκειται για εσφαλμένες πληροφορίες. Παρά την απαγόρευση του απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας», η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου επανέλαβε ότι «είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον παλαιστινιακό λαό» και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να εκδώσει το γνωστό απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου από κυπριακά λιμάνια σκαφών με προορισμό τη Γάζα, γιατί από τους οργανωτές της αποστολής «δεν εισακούστηκε παράκληση της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι ορθώς ενήργησε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τον απόπλου ή και τον κατάπλου πλοίων ή σκαφών, με προορισμό τη Γάζα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάθε κράτος πρέπει να βλέπει και τα δικά του προβλήματα, παρά τη συμπάθεια που ολόκληρος ο κυπριακός λαός τρέφει προς τους Παλαιστινίους.

Η ΕΔΕΚ εξέφρασε πλήρη στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού και σε της αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».

Πηγή: tvxs.gr