Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010

Από Γ. Τσαλίκης 17 Μαΐου 2010

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (κοντά στις 18η Μαΐου). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε για τον εορτασμό του 2010 το θέμα «Μουσεία για την Κοινωνική Αρμονία» επιθυμώντας να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα Μουσεία στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιοποικιλότητας ως κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα Μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη προωθώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών.

Τα τιμώμενα Ιδρύματα στην Ελλάδα για το 2010 είναι το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στην Αθήνα, στις 18 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Θα ακολουθήσει γιορτή με μουσική εκδήλωση και παραδοσιακά εδέσματα στον πεζόδρομο της οδού Μελιδώνη, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών. Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 11-26 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Mουσεία και Iδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Την Τρίτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: ICOM, Αγ. Ασωμάτων 15, 105 53 Αθήνα, τηλ./fax 210-3239414

και φυσικά istomediahost.gr/icom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ