Ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων (Μ.Νικηφόρος) στο neolaia.gr

Την Τετάρτη 19 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι Φοιτητικές Εκλογές για το 2010. Εμείς μιλήσαμε και με τον Μιχάλη Νικηφόρο (Γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων) όπου και μας απάντησε στις ερωτήσεις μας. Σας υπενθυμίζουμε πως τρέχει μεγάλη δημοσκόπηση για τις φοιτητικές εκλογές 2010, ενώ στις ίδιες ερωτήσεις, έχει απαντήσει και ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Γεώργιος Παπαδομιχελάκης.

Πιστεύετε πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία;

Κάθε χρόνο οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια που υπάρχει μία κοινωνική και πολιτική κρίση, ταυτόχρονα με την οικονομική. Η ελληνική φοιτητική νεολαία πρέπει να πάψει να αδιαφορεί και στρουθοκαμηλίζει. Οφείλει να πάρει το μέλλον στα χέρια της και να ξεκινήσει τη αναδόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Η περίτρανη απόδειξη αυτής της πρόθεσης θα φανεί από τη συμμετοχή της στις φοιτητικές εκλογές και από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η σύγχρονη αλλαγή της κοινωνίας μας περνάει από τα πανεπιστήμια, πυρήνα γνώσης και Παιδείας, άρα και μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, που πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην 25χρονη πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που αποτέλεσε το καλύτερο δεκανίκι της αναξιοκρατίας και της διαπλοκής.

Πως κρίνετε την πρόβλεψη περί καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές;

Η θέση της ΠΑΣΠ εδώ και πολλά χρόνια ήταν η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των προεδρικών και πρυτανικών θώκων. Ωστόσο, οι όροι που μπαίνουν τα τελευταία χρόνια από το Υπ. Παιδείας είναι αναντίστοιχοι με τη δημοκρατικότητα του θεσμού. Η ΠΑΣΠ δεν δέχεται ποσοστώσεις και σταθμίσεις, αλλά καθολική συμμετοχή των φοιτητών, άνευ όρων.

Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν “προθάλαμο” για τους αυριανούς πολιτικούς. Ποια η γνώμη σας;

ΔΙΑΦΩΝΩ. Το φοιτητικό κίνημα αποτελείται από πολιτικές σπουδαστικές νεολαίες. Όχι κομματικές, πολιτικές. Η αυτονομία του φοιτητικού κινήματος αποτελεί το στοιχείο που πρέπει να προφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Μακριά από «πατεράδες» και «καπέλα». Η ΠΑΣΠ ως πολιτική σπουδαστική νεολαία στα πανεπιστήμια είναι η πολιτική, ο συνδικαλισμός, ο αγώνας, η πάλη, η ανατροπή του κατεστημένου, προσδοκία, η ελπίδα και όχι ο προθάλαμος για κομματική καριέρα. Αν όμως εννοείς, ότι είναι ένα καλός χώρος ζύμωσης των νέων θα συμφωνήσω μαζί σου.

Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για τα κολέγια, ποια είναι η άποψή σας;

Μέσα από την καθημερινή συνδικαλιστική μας δράση και αντιλαμβανόμενοι ότι η Παιδεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά Δημόσια αγαθά, θεωρούμε πως όλοι οι νέοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Τα κίνητρα της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ακαδημαϊκά και όχι αγοραία. Ως ΠΑΣΠ αγωνιστήκαμε για να έχουν όλοι οι νέοι ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΕΙ, διαμορφώσαμε και προτείναμε το Νόμο Πλαίσιο του 82 που εκδημοκράτισε τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα οδήγησε σε ακαδημαϊκή και επιστημονική πρόοδο. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Η αναγνώριση και ισοτίμηση των ΚΕΣ με τα Πανεπιστήμια αναστέλλουν την πρόοδο των τελευταίων και οδηγούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στο περιθώριο. Το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας μας και να μην επιτρέψει την ίδρυση τέτοιων εκπαιδευτηρίων και το κλείσιμο των ήδη υπαρχόντων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 450 και πλέον δημόσια τμήματα και τεχνικές σχολές, ικανή να παρέχει δωρεάν, αναγνωρισμένη παιδεία σε κάθε νέο της.

Για εμάς τα ΚΕΣ δεν είναι ο ανταγωνιστής του Πανεπιστημίου, τον οποίο φοβόμαστε. Είναι ένα μέσο να πουλάνε επιχειρηματίες με αδρό οικονομικό όφελος, πτυχία χωρίς ποιοτικό αντίκρισμα και εργασιακές προοπτικές. Το κράτος υποχρεούται να παρέχει Παιδεία σε όλους τους πολίτες του, επιτρέποντας σε αυτούς την ελεύθερη πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με τη σειρά τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υπηρετούν την επιστήμη και όχι τα οικονομικά συμφέροντα λίγων, όπως κάνουν τα ΚΕΣ. Για τους ήδη απόφοιτους των ΚΕΣ, αλλά και τους εν ενεργεία σπουδαστές(όχι για τους μελλοντικούς) να υπάρξει δυνατότητα για την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, καθώς δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την εκπαιδευτική αναλγησία. Από την πλευρά μας δε τους καλούμε να προσπαθήσουμε για την αναγέννηση του Δημόσιου πανεπιστημίου.

Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης και γιατί;

Ως ΠΑΣΠ πιστεύουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης όλου του φάσματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το επίπεδο των υποδομών έως και τις σχέσεις διδάσκοντα-διδασκόμενου. Το πρίσμα κάτω από το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση είναι αυτό της εύρεσης των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων και η άμεση κάλυψη τους. Τελικός στόχος της είναι η εξασφάλιση, η εξυγίανση και η επέκταση του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι μία διαδικασία ουσιαστική και βοηθητική για την πορεία των ιδρυμάτων. Φυσικά, τα κριτήρια που θα την διέπουν πρέπει να είναι αμιγώς ακαδημαϊκά και θα εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημερινό πανεπιστήμιο με σκοπό την άμεση επίλυση τους και όχι την τιμωρία των ιδρυμάτων. Σε αυτή την αξιολόγηση ο φοιτητής έχει τον πρώτο λόγο, καθώς είναι ο βασικός αξιολογητής. Δε ζητάμε αξιολόγηση που θα πιστοποιεί τις γνώσεις των φοιτητών με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δεν είναι ο στόχος μας η δημιουργία αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας για εργασία και γνώση. Μέσα από ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνουν οι φοιτητές και τα οποία θα δημοσιεύονται από το πανεπιστήμιο, θα κρίνουν το διδακτικό έργο των καθηγητών, την υλικοτεχνική υποδομή του ιδρύματος, το πρόγραμμα σπουδών, τις διοικητικές υπηρεσίες και τη φοιτητική μέριμνα, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών φοίτησης και τη δημιουργία ενός συγχρόνου, επιστημονικού και ανθρώπινου πανεπιστημίου.

Ποιο προβλέπετε πως θα είναι το μέλλον της ΕΦΕΕ;

Η αυτοκριτική του φοιτητικού κινήματος θα καταφέρει να το οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Οι προσπάθειες της ΠΑΣΠ τα τελευταία 2 χρόνια για επανασύσταση της ΕΦΕΕ θα συνεχιστούν με ακόμα περισσότερο ζήλο. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει η εκ νέου πολιτικοποίηση των φοιτητών και η στροφή τους από την ελαφριά ψήφο, στη βαθιά και συνειδητοποιημένη. Η συνεχής πτώση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η άνοδος αριστερών, προοδευτικών θα οδηγήσει στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ. Εν ολίγοις δεν ελπίζουμε και δεν προβλέπουμε ως ΠΑΣΠ, αλλά παλεύουμε για ότι θεωρούμε αναγκαίο για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, και η ανασύσταση της ΕΦΕΕ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αγώνα μας.

Που βάζετε τον πήχη για την παράταξή σας φέτος;

Για την ΠΑΣΠ οι στόχοι δεν είναι εκλογικοί. Παλεύει να αλλάξει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Να το μετατρέψει σε σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο, μακριά από αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες και διαπλεκόμενες καταστάσεις. Παράλληλα, θα νιώθει ότι πετυχαίνει τους στόχους όταν η ελληνική φοιτητική νεολαία, στο σύνολο της, ξεκινήσει να συμμετέχει τα κοινά και στην πολιτική ζωή και κυρίως όταν καταφέρει να διαμορφώσει το μέλλον της. Με αξίες την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον αδιάκοπο αγώνα….

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
ΗΜ
54 - 50
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;