Ακυρώσεις πτήσεων λόγω του ηφαιστείου της Ισλανδίας

Από Γ. Τσαλίκης 16 Απριλίου 2010

Πολλά βρετανικά αεροδρόμια είναι κλειστά και πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν από το αεροδρόμιο του Χίθροου, κοντά στο Λονδίνο, καθώς πλησιάζει το σύννεφο από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Παράλληλα οι αρχές του αεροδρομίου του Οσλο ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Περισσότερες από 150 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου καθώς και 108 στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, νότια του Λονδίνου. Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια Στάνστεντ και Λούτον, βόρεια του Λονδίνου.

Το σύνολο των αεροδρομίων της Σκωτίας έχει κλείσει (Αμπερντιν, Εδιμβούργο, Γλασκόβη), καθώς και το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια της βόρειας Αγγλίας (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ) , καθώς και στο αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ.

Τα μέτρα ελήφθησαν από την Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) , έπειτα από προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την προσέγγιση νέφους από στάχτες που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια Ισλανδία. Το νέφος περιορίζει την ορατότητα και θέτει σε κίνδυνο τους κινητήρες των αεροσκαφών.

Πηγή