Κριτική ταινίας | Daybreakers - 2019: H νέα φυλή

Έτος 2019. Ένας μυστηριώδης ιός έχει καταλάβει την γη μετατρέποντας την πλειοψηφία των ανθρώπων σε βαμπίρ. Το ανθρώπινο είδος θεωρείται κατώτερο και αναλώσιμο ενώ βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο εξάλειψης, αφού το αίμα του αποτελεί ιδανική τροφή για τους βρικόλακες. Όλα εξαρτώνται από τον Εντουάρτ Ντάλτον, έναν επιστημονικό ερευνητή-βαμπίρ, ο οποίος αρνείται να τραφεί με ανθρώπινο αίμα και προσπαθεί να τελειοποιήσει ένα υποκατάστατο του προκειμένου να συντηρούνται οι βρικόλακες αλλά και να σωθούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι που ο Εντουαρτ συναντά τυχαία την Οντρεϋ, μια από τους ανθρώπους που τον οδηγεί σε μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη, για την οποία τόσο οι άνθρωποι όσο και οι βρικόλακες θα σκότωναν για να αποκτήσουν. Πλέον ο Εντ θα πρέπει να παλέψει με το είδος του σε μία μοιραία μάχη που θα καθορίσει την μοίρα του ανθρώπινου είδους.

Σε σκηνοθεσία των αδερφών Σπίριγκ και με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Γούιλεμ Νταφόε, Ίζαμπελ Λούκας.

Διάρκεια: 98′

Είδος: Μεταφυσικό θρίλερ

Δε θα πρότεινα αυτή την ταινία για κάποιον που δεν αγαπά το είδος. Είναι σκληρή και μπορεί να μετατραπεί και σε πολύ βαρετή. Κάποιοι βγήκαν από την αίθουσα και την είδαν σα κομεντί και γέλασαν πολλοί και άλλοι ήθελαν να φύγουν από την αίθουσα. Βέβαια υπάρχουν και οι μεγάλοι φανς του είδους. Η σκηνοθεσία των αδερφών Σπίριγκ είναι πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα, για το είδος το οποίο υπηρετεί, αλλά πολλές φορές νιώθει κανείς ότι τα αδέρφια υπερβάλλουν αρκετά βάζοντας τους βρικόλακες να πίνουν το αίμα σα γάλα, σα φαγητό, σαν αλκοόλ, στον καφέ, στο ποτό, οπουδήποτε δηλαδή μπορούμε να βρούμε κάτι υγρό στην καθημερινότητα.

Με διάφορες αναφορές στην οικονομική δομή των ανθρώπινων κοινωνιών μέσα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης πλουσίων και φτωχών, εδώ αντιπαράθεση βρικόλακες με μεταλλαγμένους, αλλά και στην οικονομική κρίση που κλονίζει όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, οι Σπίριγκ σχολιάζουν για το ποιους πιστεύουν ότι χτυπάει πρώτα η κρίση, αλλά και πού ίσως βρίσκεται η λύση.

“Βάζει τους βρικόλακες στη θέση της σημερινής αστικής δημοκρατίας, τους στρατιώτες να την υπηρετούν και να τη θωρακίζουν. Η θυσία υπέρ του αγώνα ενάντια στο σύστημα εξυμνείται και οι καρποί της θυσίας είναι πολύ γρήγορα έτοιμοι … προς βρώση. Η ανθρωπότητα αντεπιτίθεται στο τέλος και πάντα ξαναδυναμώνει.”

Συντάκτης: Φανή Βαφειάδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
BARC
ΤΕΛ
77 - 69
ΟΣΦΠ
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;