Αύξηση 2 μονάδων του ΦΠΑ!

Από Γ. Τσαλίκης 21 Φεβρουαρίου 2010

Επιπρόσθετο μέτρο, που προβλέπει αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ, πράγμα που θα προκαλέσει γενικότερη αύξηση των προϊόντων της αγοράς, θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Το πακέτο των παλαιών και των νέων μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο προς εφαρμογή μέχρι τις 15 Μαρτίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να υποβάλει στις 16 Μαρτίου την πρώτη έκθεση που έχει ζητήσει η Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής των μέτρων μείωσης του ελλείμματος.

Με την απόφαση της κυβέρνησης, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (που εφαρμόζεται σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) αυξάνεται από 9% σε 11%, ενώ οι κανονικός συντελεστής αυξάνεται στο 21% από 19% που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιέχει και όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 5 Φεβρουαρίου και προβλέπουν την αύξηση της φορολογίας για όλους τους φορολογούμενους, μέσω της σύνδεσης του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις, το οποίο τιμωρεί με φόρο 10% όσους δεν συγκεντρώνουν το ανάλογο ικανό ποσό αποδείξεων, ίσο με το 30% του εισοδήματος.

Φυσικά, τα μέτρα αυτά, δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους άμεσα θιγόμενους, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν κλοιό κινητοποιήσεων και απεργιών. Έρχονται δύσκολες μέρες λέμε…