Αράχωβα, ο διασημότερος χειμερινός προορισμός

1346__dsc6572

Από το travelstyle.gr

Η Αράχωβα, ο διασημότερος χειμερινός προορισμός έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται πως δεν του λείπει τίποτα. Έντονη ζωή, glamour, αληθινή διασκέδαση, υπέροχες γεύσεις, ιστορία, παράδοση και άπειρες δόσεις χιονιού. «Μελέτησε» τις 25 top εμπειρίες που σου αποκαλύπτουν το αυθεντικό πρόσωπό της Αράχωβας. Μην τις χάσεις, θα χάσεις!

Παιχνίδια στον πάγο
Είσαι από αυτούς που τρελαίνονται για «γκαζιές» στον πάγο; Μην χάνεις λεπτό. Στην είσοδο του Λιβαδίου, το Παγοδρόμιο σε περιμένει καθημερινά από τις 9 έως τις 3 τα ξημερώματα. Φόρα τα πέδιλά σου, μπες δυναμικά στο παιχνίδι, ακούγοντας dance μουσικές από το cafe κι αν η αδρεναλίνη σου χτυπήσει κόκκινο… η θερμαινόμενη πισίνα σε προ(σ)καλεί για μακροβούτια! (Είσοδος: €14/άτομο συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, κιν. 6944 523734)

Slalom Lovers!
Κοσμικά Κελάρια, ανανεωμένη Φτερόλακκα ή ζόρικος Γεροντόβραχος; Γιατί να θέτεις στον εαυτό σου τέτοια διλήμματα; «Αλώνισέ» τα όλα κι αποφάσισε ποιο σου ταιριάζει περισσότερο. Τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού εξελίσσονται διαρκώς και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού! Ανανεωμένες πίστες, εκπληκτικά chalets, exclusive υπηρεσίες και διασκεδαστικά events βάζουν σε πειρασμό ακόμη κι όσους δεν είναι fans του σκι ή του snowboard. Για τους υπόλοιπους δεν το συζητάμε κάν… Eίναι ήδη εκεί! (info: Κελάρια τηλ. 22340 22693, Φτερόλακκα τηλ. 22340 22373, Γεροντόβραχος κιν. 6944 588533)

Shopping ΜΑΝΙΑ
Αν λατρεύεις το shopping, είσαι στο καταλληλότερο μέρος. Δεν θα χορταίνεις βιτρίνες, θα θες να τα αγοράσεις όλα και -ναι!- η πιστωτική σου θα πάρει φωτιά. Ψαγμένες boutiques, διάσημα brands, καταστήματα εξοπλισμού σκι, μοναδικές «σανίδες», φανταστικά αξεσουάρ, ντιζαϊνάτα είδη διακόσμησης∙ η λίστα όσων θα απογειώσουν την καταναλωτική σου διάθεση δεν έχει τέλος.

Έλα… στα όριά σου
Ζήσε την περιπέτεια στο έπακρο! Στο κοσμικό Λιβάδι, λίγα λεπτά από την Αράχωβα, η Go Wild και οι δραστηριότητες της σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση και εκτοξεύουν την αδρεναλίνη σου στα ύψη. Γουρουνομαχίες, paintball, lazer tag, αναρρίχηση και δεκάδες άλλες δραστηριότητες θα σε αφήσουν άφωνο. Στις φετινές αφίξεις, το fly jumper -η νέα τρέλα που σε κάνει να πηδάς 3 μ. ψηλά, κάνοντας άλματα έως και 10 μ. στον αέρα!- σε συστήνει στον απόλυτο ορισμό της ελευθερίας. Αν θες να ανακαλύψεις τα όρια σου τώρα ξέρεις… Όσοι τολμηροί, προσέλθετε! (Λιβάδι Αράχωβας, τηλ. 22670 32303, κιν. 6945 918 642, www.gowild.gr)

Βουνίσιοι καλπασμοί
Τι καλύτερο από μια βόλτα στα «πράσινα» μονοπάτια του Παρνασσού πάνω σε άλογο; Αυτή την εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις και πίστεψέ με θα ανταμειφθείς. Στο Άτι, στο Λιβάδι, σε περιμένουν ιππικές δραστηριότητες, με εκπαιδευτές έτοιμους να… δαμάσουν κάθε σου φόβο. Η αίσθηση ξεγνοιασιάς θα γίνει ο συνοδοιπόρος σου, εικόνες και μυρωδιές θα φέρουν την φύση κοντά σου και η ηρεμία θα ξεχειλίζει από μέσα σου! Τα άλογα Αμαλία, Σπιρέτα, Ορφέας, Ελίντα και Σουλτάνα θα σε ξεναγήσουν στις ομορφιές της περιοχής, μα κυρίως σε έναν κόσμο απόλυτης ελευθερίας… Τιμή: €40 το μάθημα, €20 ελεύθερη ιππασία, €250 πακέτο 10 ωρών. (Λιβάδι Αράχωβας, τηλ. 22670 31298, κιν. 697 2296169)

Πάμε πλατεία;
Θες, δεν θες ο δρόμος θα σε φέρει στην πλατεία Λάκκα που ανάγει τη διασκέδαση σε εμπειρία. Οι φωνές, τα χαρούμενα πρόσωπα, οι δελεαστικές μυρωδιές, οι αχνιστοί καφέδες θα σε «καθίσουν» χωρίς δεύτερη σκέψη σε ένα από τα νεανικά cafes και μια εμπειρία χαλάρωσης και απόλαυσης θα ξεκινήσει. Δεν έχει σημασία ποιο θα διαλέξεις -είναι όλα ένα κι ένα!- σημασία έχει πως ο χρόνος εδώ σταματά μαγικά και εσύ θα νιώσεις πως βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου. Όταν το συνειδητοποιήσεις, θα θες κι άλλο, ενώ το σύνθημα σου θα είναι ένα. Πάμε πλατεία;

Έξω βγες!
Ποιος είπε ότι η νύχτα είναι για να σε βρίσκει στο κρεβάτι σου; Άσε στην άκρη τέτοιες αντιλήψεις, «φόρα» το γοητευτικότερο χαμόγελό σου και βγες συντροφιά με την πιο χορευτική σου διάθεση. Μπαράκια με άποψη, clubs που ξέρουν να εκτοξεύουν το κέφι στα ύψη, ελληνάδικα που τα αποχωρίζεσαι μόνο όταν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου ξεπροβάλλουν, θα σε κάνουν απλώς να βγάλεις το καπέλο στην αραχωβίτικη νύχτα!

Έκαστος στο είδος του
Άσε για λίγο τα νεανικά cafes της πλατείας Λάκκα κι έλα στα παραδοσιακά καφενεία και μεζεδοπωλεία του κεντρικού δρόμου για μια αναδρομή στο χρόνο… Στα τραπεζάκια του Καφενέ, της Αγοράς, του Οίστρου και του Πανελλήνιον οι πιστοί -μεγαλύτερης ηλικίας – θαμώνες είναι πάντα πρόθυμοι να θυμηθούν τα παλιά και να σου διηγηθούν ιστορίες από εποχές περασμένες. Κέρασε τους ένα τσιπουράκι και αφέσου σε ιστορίες που αποδεικνύουν πως τις σταθερές αξίες δεν τις αγγίζει ο χρόνος.

Σούπα… μου’ πες!
Για σούπα στου Λουκά, στο Ρακοπωλείο. Γιατί βουνό χωρίς ζεστές, θρεπτικές σούπες δεν «λέει»… Σε έναν ζεστό χώρο στην πλατεία Λάκκα, από το απόγευμα μέχρι το πρωί, πριν αλλά και μετά το ξενύχτι, αχνιστές σούπες, πατσάς και διάφορα μεζεδάκια δηλώνουν βροντερό «παρών». Η κοτόσουπα και η κρεατόσουπα, πέρα από το ότι θα σου «σπάσουν τη μύτη» θα σε κάνουν να φωνάξεις «Λουκά, μια απ’ τα ίδια»! (Πλατεία Λάκκα, τηλ. 22670 31827).

Ζήσε το μύθο
Αν είσαι λάτρης των δοξασιών και των μύθων, των ιστοριών γύρω από το δωδεκάθεο και της ανεξερεύνητης φύσης, ο προορισμός σου είναι ένας: το Κωρύκειο Άντρο. Η σπηλιά, που σύμφωνα με το μύθο αποτέλεσε δώρο του θεού Απόλλωνα στις Κωρύκειες Νύμφες, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ. στο Λιβάδι Παρνασσού. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν το μεγαλύτερο μέρος του, καθηλώνοντάς σε με την επιβλητική όψη τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η λαϊκή ρήση «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Επιβεβαίωσέ το και ιδίοις όμμασι!

Ηρεμία πάνω απ’ όλα
Υπάρχει ένας τόπος λίγο έξω από την Αράχωβα, όπου η αγαλλίαση του πνεύματος γίνεται αυτοσκοπός. Δεν είναι άλλος από την Ιερά Μονή του Όσιου Λουκά στους πρόποδες του καταπράσινου Ελικώνα. Εδώ η ανάταση ψυχής αποκτά την πραγματική της διάσταση. Θαύμασε από κοντά τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά στον ναό του 11ου αι. και μάθε την ιστορία και το φιλανθρωπικό έργο του όσιου από τις πολύ ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις των μοναχών.
(Ώρες επίσκεψης: 08:00-17:00, τηλ. 22670 22228, www.osiosloukas.gr)

Η νίκη της… Αράχωβας!
Αν νομίζεις ότι η Αράχωβα διαθέτει μόνο glamour κάνεις μεγάλο λάθος. Στον κοσμοπολίτικο αυτόν τόπο διαδραματίστηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο της Επανάστασης: η φημισμένη Μάχη της Αράχωβας. Στις 18-24 Νοεμβρίου του 1826 το χωριό έζησε ένδοξες στιγμές όταν ο στρατηγός Καραϊσκάκης και οι άντρες του κατατρόπωναν τάγμα των Τούρκων. Επισκέψου την περιοχή εκείνες τις ημέρες του φθινοπώρου και θα δεις ότι με έναν μαγικό τρόπο η αύρα των πολεμιστών της Επανάστασης πλανάται στην ατμόσφαιρα! Αυτή την περίοδο δε, το Μουσείο φιλοξενεί έκθεση του κου Μυλωνά με φωτογραφικά στιγμιότυπα και κείμενα με θέμα την ιστορική μάχη.

Ναι, στην παράδοση!
Θέλεις να δεις το παραδοσιακό πρόσωπο της Αράχωβας; Κουράστηκες την «αστερόσκονη» και την κοσμοπολίτικη essense που της προσάπτουν; Δεν έχεις παρά να παραβρεθείς στο Πανηγυράκι, εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Η Αράχωβα στολίζεται με τα καλά της, οι κάτοικοι βγάζουν από τα μπαούλα τους τις πάλλευκες φουστανέλες και τα λεπτοδουλεμένα σεγκούνια τους και ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Αφ’ υψηλού!
Για σένα μπορεί να είναι μια απλή εκκλησία. Για τους ντόπιους, όμως, είναι κάτι παραπάνω. Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου -εκεί που κάποτε έδρευε το στρατηγείο του Καραισκάκη-έχει στιγματίσει τον τόπο και την ιστορία του, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε κατά την περίοδο της Επανάστασης. Αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου, δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του χωριού και σου προσφέρει πανοραμική όσο και συναρπαστική άποψη στο χωριό. Ένα «κλικ» μόνο στη φωτογραφική σου μηχανή κι έχεις αποτυπώσει την ωραιότερη εικόνα του χωριού.

Τυρο-λατρεία!
Μία μπουκιά ίσον καμία. Με τις δύο κάτι γίνεται. Ο λόγος για την πεμπτουσία της παραδοσιακής γεύσης της Αράχωβας που ακούει στο όνομα φορμαέλα. Αυτό το σκληρό τυρί με ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λιώνει στο στόμα σου, εκτοξεύοντας το γευστικό σου αισθητήριο στον… έβδομο ουρανό! Στη σχάρα ή όχι, με λεμόνι ή μη, θα τη συναντήσεις σε πολλές παραλλαγές σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού. Δεν το συζητάμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις. Θεωρείται αυτονόητο!

Spa time!
Αρωματικά αιθέρια έλαια, σοκολατοθεραπείες, μασάζ σουηδικής τεχνικής, περιποιήσεις προσώπου με χαβιάρι, hammam με οπτικές ίνες. Κλέψε λίγο από το χρόνο σου κι αφιέρωσέ τον στην πλήρη αναζωογόνηση και ανανέωσή σου! Δεν είναι λίγα εδώ τα ξενοδοχεία που διαθέτουν υπερσύγχρονα spas, χαρίζοντάς σου απόλυτη χαλάρωση. Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε κάτι τέτοιο; Σίγουρα κανείς!

Στο πιάτο σου
Γνωρίζεις βέβαια ότι η Αράχωβα φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες της, που σερβίρουν κάθε λογής σπιτική λιχουδιά. Κοντοσούβλι και κοκορέτσι στα κάρβουνα, παραδοσιακή φασολάδα, χειροποίητες πίτες, ζουμερά κρεατικά και μια τεράστια γκάμα μαγειρευτών φαγητών «φιγουράρουν» στα μενού τους. Nαι, το ξέρω· θα θες να τα δοκιμάσεις όλα, γι’ αυτό να έχεις συμφιλιωθεί πλήρως με την ιδέα πως από εδώ θα φύγεις με λίγα παραπανίσια κιλά!

Ακόμα ένα ποτηράκι!
Για τους ντόπιους η όλη διαδικασία έχει αναχθεί σε… ιεροτελεστία! Η παρακολούθηση της παραγωγής τσίπουρου, που πραγματοποιείται στις αρχές Δεκεμβρίου, πρέπει να ενταχθεί οπωσδήποτε στην ατζέντα σου, σε περίπτωση που βρεθείς στην Αράχωβα τον πρώτο μήνα του χειμώνα. Στις ολονύκτιες γιορτές στα ρακάρια, γνωστά και ως ρακοκάζανα, μαζεύονται οικογένειες και παρέες, ψήνουν, χορεύουν, διασκεδάζουν και φυσικά δοκιμάζουν το αποτέλεσμα της απόσταξης. Μπορεί η όλη διαδικασία να είναι ερασιτεχνική, ωστόσο οι στιγμές που θα ζήσεις εκεί είναι αυθεντικές και εξολοκλήρου αληθινές!

Όλα τα’ χει ο μπαχτσές
Είσαι λάτρης των ιδιαίτερων γεύσεων; Δεν μπορείς ούτε στιγμή να απαρνηθείς τις δημιουργίες της gourmet κουζίνας; Η Αράχωβα σου το προσφέρει ΚΑΙ αυτό. Αλίμονο αν ο συγκεκριμένος κοσμοπολίτικος προορισμός, που συγκεντρώνει την enfant gate της Αθήνας -κι όχι μόνο- δεν διέθετε φινετσάτα restaurants με εκλεπτυσμένα πιάτα. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις αυτό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου και να αφήσεις τη φαντασία του σεφ να… αποπλανήσει τον ουρανίσκο σου. Θα τα καταφέρει σίγουρα!

Αράχωβα on foot
Για να τη γνωρίσεις πρέπει να την περπατήσεις! Σεργιάνισε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αράχωβας κι ανακάλυψε κάθε γωνιά του με μία ανιχνευτική βόλτα! Ξεκίνησε από το σημείο της Ώρας (ρολόι), πέρασε τη γέφυρα και φτάσε στην καρδιά του «κόσμου». Ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, σικάτες boutiques, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και cafes διαδέχονται το ένα το άλλο με τόσο αρμονικό τρόπο που η «ανάμειξή» τους δεν θα ξενίσει καθόλου το μάτι σου!

Time for romance
Πάρε το έτερον ήμισυ από το χέρι και ψάξτε τις ρομαντικές «φωλίτσες» σας πεζή. Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά καλντερίμια και ζεστές γωνίτσες θα αποτελέσουν το τέλειο σκηνικό για τα φωτογραφικά κλικ που θα απαθανατίσουν τις στιγμές που ζήσατε εδώ! Προτίμησε την ώρα του δειλινού, όταν ο ήλιος «λούζει» τον ορίζοντα με το ειδυλλιακά μαβιά του πέπλα, και ζήσε τον απόλυτο έρωτα σε έναν τόπο που «ευλογεί» τα πάντα!

Ζήσε σαν βασιλιάς…
Αυτοσκοπός τους η εξυπηρέτηση και η ικανοποίηση των πιο τρελών απαιτήσεών σου! Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός βρίθει από πολυτελή ξενοδοχεία και ζεστούς ξενώνες που είναι έτοιμα να σου προσφέρουν μία διαμονή υψηλών προδιαγραφών. Σε δελεάζουν με τις φινετσάτες σουίτες, τα ευρύχωρα δωμάτια, τα υπερσύγχρονα spas ή γυμναστήρια, τα πλούσια πρωινά τους και δεν σε αφήνουν να… ξεμυτίσεις από το «καταφύγιό» σου! Άδραξε την ευκαιρία και ζήσε κι εσύ για λίγο σαν… βασιλιάς!

Επιμένοντας παραδοσιακά
Εκτός από την έντονη νυχτερινή ζωή, τις ταβέρνες και τα gourmet εστιατόρια η Αράχωβα έχει ακόμη έναν λόγο για να είναι περήφανη: τα τοπικά προϊόντα της. Στον κεντρικό δρόμο θα βρεις πολλά μαγαζάκια με τέτοια είδη που υποστηρίζουν το παραδοσιακό στοιχείο του κοσμοπολίτικου αυτού χωριού. Χυλοπίτες, μέλι, κρασί και κάθε λογής καλούδια βρίσκονται στη διάθεσή σου για να σου θυμίζουν ότι το αγαπημένο meeting point των απανταχού bon viveurs μπορεί και συνδυάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα με τη λάμψη των διάσημων επισκεπτών του!

Υφαίνοντας τη… ζωή!
Μπορεί να σου φανεί περίεργο. Αλλά δεν είναι. Η Αράχωβα φημίζεται και για τα υφαντά της. Τα καταστήματα που τα εμπορεύονται είναι λιγοστά. Ωστόσο τα κομψοτεχνήματά τους είναι αξιοθαύμαστα και μεγάλης αξίας, κυρίως συναισθηματικής. Χαλιά και λευκά είδη φτιαγμένα με μεγάλο μεράκι σε πατροπαράδοτους αργαλειούς, στολίζουν την εξοχική κατοικία σου, δίνοντας τη δική τους παραδοσιακή νότα στο χώρο. Εναλλακτικά, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρηστικό αναμνηστικό για να μην ξεχνάς ότι η τέχνη της υφαντουργίας συνεχίζει να μεγαλουργεί!

Σκαρφάλωσε στα ύψη!
264 σκαλιά χωρίζουν την Αράχωβα στα δύο. Όσο κουραστικό κι αν σου φαίνεται θα τα ανέβεις έστω και μία φορά, για να προσεγγίσεις την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η ιστορία του συγκεκριμένου «δρόμου», γνωστού και ως εγκάρσιου, είναι άκρως επεισοδιακή και ενδιαφέρουσα. Διανοίχτηκε το 1927 όταν ο λήσταρχος Καραθανάσης υπό την απειλή όπλου, εφάρμοσε έναν πρωτόγνωρο, και καθόλα αποτελεσματικό, τρόπο… απαλλοτρίωσης! Κατά την ανάβασή, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη, πλάσε στο μυαλό σου την εικόνα του λήσταρχου και νιώσε πρωταγωνιστής εκείνης της εποχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;