Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης στο neolaia.gr

karatsioubanis

Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης γεννήθηκε στη Καβάλα. Είναι 25 ετών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών του Kingston University και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Στις εκλογές του 2009 ο Γιώργος είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Καβάλα. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε:

Πως και αποφάσισες να ασχοληθείς με τη πολιτική;

Το “μικρόβιο” με της πολιτικής με ακολουθεί από τα εφηβικά μου χρόνια όταν πρωτοαποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Ο λόγος είναι απλός. Η ελπίδα ότι ορισμένα πράγματα σε αυτόν τον τόπο μπορούν να αλλάξουν.Για τις μικρές αλλαγές σε επίπεδο γειτονιάς, μέχρι τις αλλαγές σε εθνικό επίπεδο που μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τη ζωή μας. Μεγαλώνοντας είδα ότι χρειάζονται πολλοί αγώνες και μάχες για να φτάσεις σε μικρές και μεγάλες νίκες. Αυτό τολμάμε και το κερδίζουμε μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Συνασπισμού, στην οποία συμμετέχω από τα 17 μου. Αν μου επιτρέπετε να περάσω και ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες, θα ήθελα να πω ότι η αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, είναι πρώτα από όλα υπόθεση αυτών που υφίστανται τις συνέπειες. Ότι αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την δύναμη που διαθέτουν, μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα. Και ότι πολιτική δεν είναι μόνο εκπρόσωποι που άλλα λένε και άλλα κάνουνε, αλλά είναι πρώτα από όλα να διεκδικούμε έμπρακτα και συλλογικά το δικαίωμα να ζούμε σαν άνθρωποι.

Έχεις σπουδάσει Οικονομικά. Eντοπίζεις διαφορές στις προτάσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για την Οικονομία; Ποια πρόταση σου φαίνεται πιο ρεαλιστική;

Οι πολιτικές διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για διέξοδο από την κρίση, παρόλο που σε μερικά σημεία διαφέρουν, δεν είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές. Και οι δυο προτάσεις επιφυλάσσουν πολιτικές λιτότητας για την επόμενη μέρα των εκλογών. Το πρόγραμμα του ενός είναι διετές και προβλέπει μηδενικές αυξήσεις ενώ το δεύτερο είναι τριετές και υπόσχεται αυξήσεις “ενός κουλουριού” στο ύψος του πληθωρισμού, δήλαδή 0,77 ευρώ.
Η άποψη μας υποστηρίζει και αγωνίζεται για μία σύνθετη απάντηση στην κρίση με τρεις αλληλένδετους στόχους:

1. μια ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης, δηλαδή άμεσες παρεμβάσεις όπου εκδηλώνονται οι συνέπειες της κρίσης: προστασία από τις απολύσεις, στήριξη των ήδη ανέργων, καταπολέμηση ακρίβειας, στήριξη δανειοληπτών.
2. Ένα άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της κρίσης, ανάκαμψης της απασχόλησης, και τόνωσης των εισοδημάτων
3. Μια νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας, της δημόσιας σφαίρας πάνω σε νέες βάσεις, με κριτήριο τις ανάγκες, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αειφορία

3. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στη Βουλή, ποιο θα είναι το “αύριο”;

Στις 5 του Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται και πάλι στη Βουλή και θα συνεχίζει να ενοχλεί το σύστημα. Ελπίζω με μια πιο δυναμική παρουσία και να συνεχίσει να είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση. Άλλωστε είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε το μέλλον μας

Πως ένας νέος, σαν και εσένα, μπορεί να βοηθήσει τη περιοχή του σε περίπτωση που μπει στη Βουλή;

Προέρχομαι από το νομό Καβάλας, που είναι ένας από τους πιο υποβαθμισμένους νομούς της χώρας. Δεύτεροι πανελλαδικά στην ανεργία, πρώτοι στους καρκίνους λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και του μη σεβασμού στο περιβάλλον, και πρωταθλητές στα “λουκέτα”.
Στην περασμένη Βουλή, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστάρης σε όλες τις κινητοποιήσεις του νομού: ενάντια στο λιθάνθρακα, δίπλα στους σταφυλοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, για την προστασία των λιγοστών ελεύθερων χώρων σε αστικά κέντρα, και δίπλα στους εποχικούς δασοπυροσβέστες σε Καβάλα και Θάσο οι οποίοι χρησιμοποιούν ακόμη εξοπλισμό που μπορεί να κάψει και τους ίδιους. Η Αριστερά στην Καβάλα έχει πολλές δεκαετίες να βρεθεί στη Βουλή, αλλά κατάφερε πολλά και κέρδισε σε πολλούς αγώνες, φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε και βουλευτή!

Πως χαρακτηρίζεις την εκποίηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής τη απόφαση;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει την ύπαρξή της, μετά από μακρόχρονη ανυπαρξία, με την πώληση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και μάλιστα αφού έχει αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της. Δυστυχώς η ερώτηση που καταθέσαμε στην βουλή για την πώληση της ΒΦΛ δεν πρόλαβε να συζητηθεί. Όμως τι να απαντήσει μια κυβέρνηση που κανένα πρόγραμμα δεν κατέθεσε για την λειτουργία του εργοστασίου και γενικότερα δεν κατοχύρωσε την θέση που του άρμοζε στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας τουλάχιστον.
Τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία στη χώρα μας κατάφεραν να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η πώληση των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε. Θέση μας είναι η λειτουργία του εργοστασίου υπό δημόσιο έλεγχο με σεβασμό στο περιβάλλον. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζόμενων για τη διαφύλαξη της δουλειάς τους και τονίζουμε ότι μόνο με τους αγώνες αλλάζουν τέτοιες αποφάσεις και καλούμε τους πολίτες της Καβάλας να αντιδράσουν στην πρωτοφανή αυτή απόφαση.

Τι σημαίνει για εσένα ο Δεκέμβρης του 2008;

Ο Δεκέμβρης είναι ήδη ιστορία, αλλά ιστορία ζώσα, γιατί παράγει και θα συνεχίσει να παράγει τα αποτελέσματά του για καιρό. Μέσα σε αυτή την εξέγερση μετατοπίστηκαν άνθρωποι, πολώθηκαν κοινωνικές ομάδες, φάνηκαν οι εχθροί και οι φίλοι του λαού.
Ο Δεκέμβρης έρχεται από το μέλλον. Προοιωνίζει τη νέα σκληρή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι και όλες μας τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Δείχνει, όμως, και ότι οι υποτελείς δεν είναι πάντοτε διατεθειμένοι να συνεχίσουν να υφίστανται την καταπίεση. Φέρνει στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά, το ξεχασμένο από την κοινωνία, κομμάτι της νεολαίας η οποία ξεσηκώνεται για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο.

Ασυλο… Ιδιωτικά πανεπιστήμια (σχόλιο)

Το άσυλο δεν αποτελεί «πρόβλημα» αλλά κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, μια κατάκτηση που κρατιέται ζωντανή και μέσα από τους σύγχρονους δημοκρατικούς αγώνες. Οι δυνάμεις του δικομματισμού μέσα στα πανεπιστήμια (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ), ευθυγραμμισμένες και αυτές με την ρητορεία των αφεντικών τους κάνουν ότι μπορούν για να δυσφημήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να αφαιρέσουν από το φοιτητικό κίνημα ένα από τα σημαντικότερα όπλα του. Την ίδια στιγμή κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην υπάρχουν πολιτικές διαδικασίες στους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και οι όροι συγκρότησης ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος που όπως μας έχει δείξει η εμπειρία μας μπορεί να προστατεύει τον χώρο του. Χαρακτηριστικά φέτος οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ συνεννοήθηκαν έτσι ώστε οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν τον Μάη, κάτι που δεν επιτρέψε πρακτικά την διεξαγωγή πανσπουδαστικού συνεδρίου και την εκλογή νέας ΕΦΕΕ. Σαμποτάρουν δηλαδή μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να συμβάλει στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου από τις επιθέσεις που δέχεται.
Όσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την απάντηση την έχει ήδη δώσει το νεολαιίστικο κίνημα πριν δύο χρόνια, το οποίο αποκαλέσαμε “η γενιά του άρθρου 16”. Η παιδεία οφείλει να είναι δημόσια, δωρεάν και δεν είναι για πούλημα!

Ποια η σχέση σου με το διαδίκτυο;

Καθημερινή. Απο το διαδίκτυο ενημερώνομαι για τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και για τις τοπικές. Είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που μπορείς να βρείς όλες τις πλευρές του νομίσματος. Η τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν καταντήσει καθοδηγούμενα από ορισμένα κέντρα εξουσίας. Το διαδίκτυο έχει γίνει επίσης τα τελευταία χρόνια πιο δημοκρατικό, καθώς με τα blogs έχει ο κάθε άνθρωπος να γράφει τις σκέψεις του και να τις αξιοποιεί όπως ο ίδιος ορίζει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων έχει στραφεί αποκλειστικά σ’αυτά για την ενημέρωση του. Να πω επίσης ότι η αλληλεπίδραση των blogs με την “έξω-ιντερνετική κοινωνία” γίνεται ολοένα και πιο δυνατή και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των bloggers για περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα. Με τα blogs ασχολούμαι ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, διατηρώ το προσωπικό μου (http://gkaratsioubanis.wordpress.com) αλλά και με άλλα θεματικά και τοπικά κυρίως για περιβαλλοντικά προβλήματα.

Για την ανωνυμία στα blogs;

Πιστεύω ότι η ελευθερίας της έκφρασης είναι πιο σημαντική από τις κατασταλτικές πολιτικές που μας προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η πρόσφατη γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, σύμφωνα με την οποία το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου και άρα δεν υπάρχει απόρρητο για τους bloggers, ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας τις αντιδράσεις όχι μόνο των bloggers, θεωρώ ότι πρόκειται για μια απόπειρα «φίμωσης» των blogs, αλλά και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Από την άλλη πλευρά το κρατός και οι θεσμοί πρέπει να παίρνουν προτρεπτικές πρωτοβουλίες π.χ. Τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μιας άλλης κουλτούρας και ενός διαλόγου μέσω του διαδικτύου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;