Όριο στην ένταση!

Από neolaia.gr Team 28 Σεπτεμβρίου 2009

superstock_1738r-3969

Μέτρα κατά της υψηλής έντασης στα mp3 players και τα κινητά τηλέφωνα υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκατομμύρια άνθρωποι ακούνε καθημερινά μουσική μέσω ακουστικών από τα mp3 players ή τα κινητά τους τηλέφωνα, συχνά σε πολύ υψηλή ένταση. Η υπερβολική έκθεση στις υψηλές εντάσεις συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία, όπως η βλάβη της ακοής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στον οργανισμό τυποποίησης της ΕΕ, απαιτώντας την κατάρτιση νέων τεχνικών προτύπων ασφάλειας για τις συσκευές αυτές.

Τον Οκτώβριο του 2008 η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ προειδοποίησε ότι η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλή ένταση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής. Το 5-10% των χρηστών κινδυνεύει από μόνιμη απώλεια της ακοής.

Πρόκειται, κυρίως, για άτομα που ακούνε μουσική για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα σε υψηλή ένταση. Εκτιμάται ότι τέτοιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίζουν έως και 10 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Τα υφιστάμενα κοινοτικά πρότυπα δεν καθορίζουν προς το παρόν μέγιστη στάθμη του ήχου ούτε επιβάλλουν ειδική σήμανση όσον αφορά τις εκπομπές ήχου, αλλά απαιτούν να προστίθεται ένδειξη στις οδηγίες χρήσης η οποία να προειδοποιεί σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε υπερβολικά υψηλή στάθμη του ήχου.

Αναλυτικά η οδηγία:

– Τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης πρέπει να αποτελούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των προϊόντων. Η εντολή δεν καθορίζει ειδικές τεχνικές λύσεις, για να μην περιορίσει την ικανότητα καινοτομίας του βιομηχανικού κλάδου. Αντιθέτως, απαιτεί από τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν ότι οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις για την κανονική χρήση ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφάλειας.

– Η εντολή διευκρινίζει ότι η ασφαλής χρήση εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης και από τη στάθμη του ήχου: στα 80 dB (ντεσιμπέλ) η έκθεση πρέπει να περιορίζεται σε 40 ώρες/εβδομάδα, στα 89 dB η έκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 ώρες/εβδομάδα.

– Τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης που καθορίζονται πρέπει να αποτελούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των προϊόντων. Υψηλότερα επίπεδα έκθεσης μπορούν να επιτρέπονται, με τον όρο ότι θα επιλέγονται σκοπίμως από το χρήστη και ότι το προϊόν θα διαθέτει ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης του χρήστη σχετικά με τους κινδύνους.

– Τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους και τους τρόπους αποφυγής τους, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία το αρχικό σετ ακουστικών αντικαθίσταται με άλλον τύπο, κάτι που προκαλεί υψηλότερη μη ασφαλή στάθμη του ήχου. Οι λύσεις που θα δοθούν από τη βιομηχανία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, π.χ. ετικέτες ή ψηφιακές πληροφορίες που θα εμφανίζονται στην οθόνη.

Πηγή: Tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ