Από τις χθεσινές συναντήσεις

Στο διάγγελμα του στα δελτία ειδήσεων των 8 ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση οι προτάσεις του για συνεργασία εν όψει της οικονομικής κρίσης που προέβλεψε ότι θα χειροτερεύσει. Στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του προέδρου του ΛΑΟΣ, απέρριψαν τα 6 σημεία Καραμανλή για την Οικονομία.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι κατέθεσε τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής ζωής. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση, ούτε και ουσιαστικό σχέδιο για διαπραγμάτευση στο διεθνές στερέωμα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετέφερε ότι επέδωσε κείμενο στον Πρωθυπουργό, με αιτήματα που προβάλλει το κόμμα από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων. Η ίδια χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνάντηση. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για αντιλαϊκή πολιτική και μέτρα εναντίον των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως ήρθε η στιγμή για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Αναφερόμενη στην εκλογολογία, η κ.Παπαρήγα δήλωσε: «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο οι εκλογές, εφόσον ο λαός είναι οργανωμένος, αποφασισμένος να διεκδικήσεις λύσεις στα προβλήματά του».

Ουσιαστική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Καραμανλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισήμανε ότι η κρίση απαιτεί, όπως είπε, βαθιές αλλαγές και όχι επιφανειακές συμφωνίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 25 σημεία που έχει προτείνει το κόμμα του, προτάσεις συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες, όπως τόνισε.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί κάποιος έξω από το πλαίσιο συναίνεσης που πρότεινε ο Πρωθυπουργός. «Από ένα μεγάλο άλμα στο κενό, προτιμώ ένα σταθερό βήμα στη λογική και η λογική υπαγορεύει να βρούμε κοινούς τρόπους να βγούμε από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι χρειάζεται δυνάμεις, προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. Όποιος κι αν ήταν πρωθυπουργός, ήταν υποχρέωσή μου να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις. Η κρίση είναι σύνθετη, έχει κοινά συμπτώματτα με τη διεθνή κρίση αλλά και ιδιαιτερότητες για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο ίδιος. Ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Όταν έχουμε μία δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μία υποβόσκουσα κοινωνική κρίση, δεν νομίζω ότι το πιο βατό για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα».

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την αποδοχή των εξής θέσεων:

1. Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

2. Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

3. Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο, επ’ αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

4. Το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

5. Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

6. Όλοι μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

[Πηγή: TVXS]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
3'
44 - 38
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;