Πρώτοι και στην ακρίβεια. Yeah!

Από nmpardakis 4 Φεβρουαρίου 2009

Ακριβότερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αγοράζουν οι Έλληνες τα βασικά προϊόντα, όπως ψωμιά, γάλα και καφέ. Η πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει πραγματικά την πολύ άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους 27!

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει το απόλυτο ρεκόρ ακρίβειας στο ψωμί, που κοστίζει 1,31 ευρώ, με την Κύπρο να κατέχει τη δεύτερη θέση στο βάθρο της ακρίβειας (1,13 ευρώ). Παράλληλα, οι Έλληνες πίνουν τον πιο ακριβό καφέ σε σύγκριση με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πληρώνοντάς τον 2,70 ευρώ (και ακριβότερα θα έλεγα), δηλαδή ακριβότερα ακόμα και από τους Ελβετούς (2,31 ευρώ). Τέλος, το ασημένιο μετάλλιο ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα και στο γάλα, που κοστίζει 1,31 ευρώ, ενώ το χρυσό μετάλλιο ανήκει στους Ρουμάνους με 1,32 ευρώ.

Παράλληλα, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη και στην αγορά πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 332,36 ευρώ/1.000 λίτρα στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 είναι 309,82 ευρώ/1.000 λίτρα. Εξάλλου, εξωφρενικό είναι το γεγονός πως η αμόλυβδη ακολουθεί ανοδική πορεία στην Ελλάδα, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου μειώνεται συνεχώς στις διεθνείς αγορές

Παρά τη δυσαρέσκειά τους, ωστόσο, οι Έλληνες καταναλωτές δεν αντιδρούν απέναντι στην κακή ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ενώ το 18% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει «προσωπική εμπειρία» από αγορά ελαττωματικού προϊόντος, μόνο το 8% από αυτούς μπαίνουν στον κόπο να επιστρέψουν προϊόν ως ελαττωματικό. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη και αιτιολογείται από το γεγονός πως οι Έλληνες καταναλωτές είναι εξ’ αρχής πεπεισμένοι πως είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν το δίκιο τους.

[Πηγή: Τvxs.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ