Νίκος Ξυλούρης: 28 χρόνια μετά…

Από nmpardakis 8 Φεβρουαρίου 2008

Νίκος Ξυλούρης (ή Ψαρονίκος) (7 Ιουλίου 1936 – 8 Φεβρουαρίου 1980). Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια έφυγε από κοντά μας η φωνή που θα ακούγεται για πάντα!!

Ακολουθεί σύντομα η ζωή του: Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1936 σε μία κλασική κρητική οικογένεια. Εκεί ψηλά θα μεγαλώσει με την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον ήχο της λύρας να τον μαγεύει.

Αρχισε να παίζει από πολύ νωρίς λύρα και ήδη στα δεκαπέντε του χρόνια έπαιζε με μεγάλη επιτυχία. Οι γονείς του, με προτροπή του δασκάλου που βλέπει το ταλέντο του, αγοράζουν μία καινούργια λύρα και αυτός αρχίζει να παίζει σε γλέντια, πανηγύρια και γάμους.

Σε ένα τέτοιο γλέντι, στο Βενεράτο το 1958, γνώρισε την μέλλουσα γυναίκα του, την Ουρανία. Ερωτεύονται και κλέβονται. Μαζί θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Ρηνιώ. Έζησαν μαζί όλη του την ζωή και πάντα αγαπημένοι πάλεψαν την δύσκολη αρρώστια του.

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως τα περίμενε γιατί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη «μόδα» της Ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδα του μόλις και μετα βίας φτάνουν να τον συντηρήσουν και περνάει δύσκολες εποχές.

Το 1969 μετά από συμβουλή της εταιρείας του, της Columbia, ανεβαίνει στην Αθήνα για να τραγουδίσει σε νυκτερινά κέντρα. Εκεί θα τον γνωρίσει όχι μόνο ο κόσμος της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο κόσμος θα αγαπήσει τον Ξυλούρη και μαζί του την κρητική μουσική.

Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες όπως «Στο πρώτο βήμα της ζωής», «Καλημερίζω το στενό», «Πάψε να ζείς με όνειρα» και άλλα. Μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο θα πεί τα «Ριζίτικα» και την «Ιφιγένεια». (Δισκογραφία)

Το 1980, στις 8 Φεβρουαρίου, η αρρώστια δυστυχώς θα τον νικήσει και θα πεθάνει στον Πειραιά, μέσα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Έφυγε σε ηλικία 44 χρονών.

[youtube m8HJ7o5WV0w]

Ήτανε μια φορά – Ψαρονίκος

[youtube Tq0_h0784Xo]

Χίλια μύρια κύματα – Ψαρονίκος

[via, photo, via2]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ