Τι έδειξε η εξωτερική αξιολόγηση των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ!
Τι βαθμολογία πήραν τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους εξωτερικούς αξιολογητές που επόπτευσαν την λειτουργία τους ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, όμως δεν έλειψαν και οι συστάσεις για βελτιώσεις.

εκπα πανεπιστημιουπολη

Τι βαθμολογία πήραν τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους εξωτερικούς αξιολογητές που επόπτευσαν την λειτουργία τους ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, όμως δεν έλειψαν και οι συστάσεις για βελτιώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η εξωτερική αξιολόγηση έγινε την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιουλίου 2016 και η υποβολή των τελικών αποτελεσμάτων έγινε στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Μέσα σε αυτό το διάστημα αξιολογήθηκαν 36 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκ των οποίων το 27,8% ορίστηκε ως «άξιο θετικής μνείας», το 61,1% πήρε «θετική αξιολόγηση», το 11,1% «μερικώς θετική».

Δεν βρέθηκε καμία αρνητική αξιολόγηση.

Μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν για τα ιδρύματα αυτά ήταν η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και η ποιότητα των ανθρώπινων πόρων, η ποιότητα του ερευνητικού υλικού που παράγεται, οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προηγούμενων αξιολογήσεων, το πλήρες πρόγραμμα σπουδών, η σύνδεση των περισσότερων προπτυχιακών σπουδών με την οικονομία και τη σύγχρονη αγορά εργασίας αλλά και η θετική προοπτική για την δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.

Από την άλλη, στα αρνητικά συμπεριλήφθηκαν δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την δύσκολη σχέση με το υπουργείο και περιορίζουν την αυτονομία των ιδρυμάτων, η ανάγκη ενίσχυσης της κινητικότητας και της διεθνοποίησης, η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, η ανάγκη μέγιστης δυνατής πρόβλεψης για την φοιτητική στέγαση και η ανάγκη συμμετοχής των ίδιων των φοιτητών στην εσωτερική αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση γίνεται ανά τέσσερα χρόνια και εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γίνεται είτε με αξιολογική αποτίμηση του έργου των ιδρυμάτων είτε με πιστοποίηση της ποιότητας τους. Σκοπός της (αξιολόγησης) δεν είναι η κατάταξη τους σε μια κλίμακα, αλλά, όπως αναφέρεται στο CNN, η εμπεριστατωμένη διάγνωση των θετικών και αρνητικών σημείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;