Χριστουγεννιάτικα πιάτα: Πόσες θερμίδες περιέχει το καθένα;
Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων μας πιάνει σύγκρυο για τις θερμίδες που μας περιμένουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Από την γαλοπούλα ως τα μελομακάρονα ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος θερμίδες, αλλά πόσες θερμίδες;

a0f9af4d67f00d00c24316a860e0b1e9

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων μας πιάνει σύγκρυο για τις θερμίδες που μας περιμένουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Από την γαλοπούλα ως τα μελομακάρονα ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος θερμίδες, αλλά πόσες θερμίδες;

Η αλήθεια είναι πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν πραγματική γιορτή αν δεν ευχαριστιόμασταν λίγη γαλοπούλα ή κάμποσους κουραμπιέδες. Δεν είναι φτιαγμένα για να είναι η γιορτή της δίαιτας.

Ωστόσο, για να κρατήσεις μια ισορροπία την ημέρα των γιορτών και να μην καταλήξεις να κλαις πάνω από την ζυγαριά τις επόμενες μέρες, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Προφανώς δεν είναι ανάγκη να στερηθείς τίποτα, απλά μπορείς να φας απ’ όλα σε μικρές ποσότητες.  Τις ποσότητες αυτές θα τις μετρήσεις καλύτερα αν ξέρεις τι θερμίδες κρύβει από πίσω το κάθε φαγητό. Έτσι, θα μπορείς να υπολογίσεις περίπου που μπορείς να τραβήξεις την γραμμή.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι θερμίδες των χριστουγεννιάτικων πιάτων;

Σαλάτα

Πρόκειται για το πιο υγιεινό κομμάτι ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, ΑΝ η σαλάτα είναι πράσινη και με διακριτική ποσότητα ελαιόλαδου. Ωστόσο, κατά 99% θα περιέχει διάφορες σος και ενδεχομένως ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, για ντεκόρ, οι θερμίδες της μπορεί να φτάσουν τις 200 στα 3 φλιτζάνια σαλάτα με 2 κουταλιές ντρέσινγκ. Αν αποφασίσεις να φας και καρύδια να υπολογίζεις πως τα 5 θα σου προσθέσουν άλλες 100 θερμίδες.

Τζατζίκι

Μια σως που δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό χριστουγενιάτικο τραπέζι. Το τζατζίκι “δένει” με όλα τα φαγητά. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί από το να δοκιμάσει λίγο και, όπως φανταζόμαστε, ούτε εσύ. Να ξέρεις, λοιπόν, πως σε μια κουταλιά της σούπας περιέχονται περίπου 80 θερμίδες.

tumblr_mwqae7zizX1t1jnxko1_1280

Γαλοπούλα

Το κρέας της γαλοπούλας, ευτυχώς για σένα, θεωρείται εξαιρετικά υγιεινό και με ελάχιστα γραμμάρια λίπους ανά θερμίδα. Βέβαια, το πρόβλημα ξεκινά όταν το κρέας της γαλοπούλας “βουτά” σε μια ποικιλία από σως, γεμίσεις και βούτυρα, τα οποία φτιάχνουν την μερίδα μέχρι και στις 700-800 θερμίδες.

Αλκοόλ και αναψυκτικά

Τα χριστουγεννιάτικα φαγητά δεν συνοδεύονται ποτέ από νερό. Αντικειμενικά, μπορεί να το έχεις στο τραπέζι αλλά ποτέ δεν θα περιοριστείς σε αυτό. Θα πιείς έστω λίγο κρασί ή ένα αναψυκτικό! Ίσως νομίζεις πως τα υγρά μπροστά στο τι θα έχεις φάει μέχρι να τα καταναλώσεις είναι ένας αδιάφορος θερμιδικός αριθμός, ωστόσο, να ξέρεις πως 1 ποτήρι κρασί θα προσθέσει γύρω στις 100 θερμίδες στο γεύμα, 1 ποτήρι μπίρα άλλες τόσες και 1 κουτί αναψυκτικό περίπου 140 θερμίδες.

Γλυκά

Το μελομακάρονο μπορεί να φτάσει μέχρι τις 150 θερμίδες, ο κουραμπιές μέχρι τις 180 και η δίπλα περίπου 100. Στα είπαμε απότομα για να έχεις χρόνο να τα χωνέψεις όσο κοιτάς το παρακάτω βίντεο:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
8'
33 - 23
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;