10 τρόφιμα που βελτιώνουν την διάθεση!
Η καλή διατροφή συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς και όμορφου σώματος αλλά μπορεί να μας βοηθήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο!

healthy-breakfast-871287410500r0Je

Η καλή διατροφή συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς και όμορφου σώματος αλλά μπορεί να μας βοηθήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο!

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στα φαγητά που καταναλώνεις και στο πως αισθάνεσαι και πως μπορούμε να ακολουθήσουμε μία διατροφή η οποία να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συμβάλλει στην ενίσχυση της «ενέργειας» που νιώθεις.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία του εγκεφάλου καθώς παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια πολύ καλή διάθεση;

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες

798px-Oats

Ο υδατάνθρακας είναι ένα αδικημένο συστατικό, καθώς πολλές δίαιτες τον αποκλείουν ως τροφή που προκαλεί αύξηση του βάρους.

Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να συμβαίνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατανάλωση τροφών που έχουν καλούς υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση σου καθώς η κατανάλωση τους διεγείρει την έκκριση σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση, χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη.

Τρόφιμα με καλούς υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, η βρώμη, το κριθάρι, τα ξερά φασόλια, οι φακές, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Αντιθέτως, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν απλούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκόζη) προκαλεί απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το αίσθημα κούρασης.

Κάσιους, αμύγδαλα και φουντούκια

Fancy_raw_mixed_nuts_macro
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό.

Το αποτέλεσμα της έλλειψης του; Στρες, πονοκέφαλος, κόπωση, τάσεις αϋπνίας, μυϊκές κράμπες, έλλειψη όρεξης… Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φύκια, το κακάο, η σοκολάτα υγείας, αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης, αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης, ξερά φασόλια, παντζάρια, ξερά βερίκοκα, ξερά σύκα και χουρμάδες.

Άπαχο κρέας

1024px-Fresh_meat
Άπαχο χοιρινό κρέας, άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλοπούλα αποτελούν πηγές πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν το αμινοξύ τυροσίνη.

Η τυροσίνη ενισχύει τα επίπεδα δύο χημικών ουσιών του εγκεφάλου (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη) που αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης.

Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνη Β-12, η οποία φαίνεται να συμβάλει στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης.

Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Θα το συναντήσεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μαρούλι), όσπρια, ξηρούς καρπούς, και στα εσπεριδοειδή φρούτα.

Σολομός

salmon-116479_960_720
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και η κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί και με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Καλό είναι έως και 2 φορές την εβδομάδα να καταναλώνεις ψάρια όπως τσιπούρα, σαρδέλα, σολωμό για να προσλαμβάνεις τα τόσο υγιεινά ω-3 λιπαρά οξέα.

Εκτός από τα ψάρια, καλές πηγές ωμέγα-3 αποτελούν οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες πέραν απο το γεγονός πως κάνουν καλό στο έντερο, συμβάλλουν και στη ρύθμιση των λιπιδίων, τη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης μέσα στην ημέρα μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου.

Αν δεν καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες, δοκίμασε να τρως  περισσότερα φασόλια, ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Νερό

waterfall-beauty-lets-explore-lets-get-lost
Η επαρκής υδάτωση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την αίσθηση της συνεχούς κούρασης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να μειώσει την ενέργεια σου.

Η λύση είναι απλή, πίνε άφθονο νερό ή άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το νερό, την κατάσταση υδάτωσης θα τη βελτιώσουν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε νερό.

 

Καφές
Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί για τον περισσότερο κόσμο μια καθημερινή ανάγκη που δίνει τόνωση.

Η καφεΐνη λειτουργεί σαν διεγερτικό και προκαλεί εγρήγορση, ευεξία και μειώνει το αίσθημα της κούρασης. Βέβαια, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως πονοκέφαλο και εκνευρισμό. Οπότε καλύτερα να μην καταναλώνες πάνω απο 3 κούπες την μέρα.

Μαύρη σοκολάτα
Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη διάθεσή σου. Αυτό συμβαίνει λόγω της καφεΐνης που περιέχεται στη σοκολάτα, μαζί με ένα άλλο διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη.

Η σοκολάτα, επίσης, φαίνεται να κάνει καλό και στην καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων οι άνδρες που έτρωγαν μικρή ποσότητα σοκολάτας καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Επίσης, είχαν καλύτερη διάθεση.

Πρωινό

3449326505_a0e3db57ee_b
Άνθρωποι που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη ή άγχος, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία.

Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να παρέχει καλούς υδα­τάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη , καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;