Παραστάσεις 2016: Μάκβεθ || Εθνικό Θεάτρο
Παραστάσεις 2016: Η τραγωδία «Μάκβεθ» του Ο. Σαίξπηρ ήταν η πρώτη παραγωγή του διάσημου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ Περσεβάλ στην Ρωσία.

Παραστάσεις 2016: Η τραγωδία «Μάκβεθ» του Ο. Σαίξπηρ ήταν η πρώτη παραγωγή του διάσημου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ Περσεβάλ στην Ρωσία.

Δεν είναι τυχαίο που για το «ρωσικό ντεμπούτο» του, ο σκηνοθέτης επέλεξε το «Μπαλτίσκι ντομ» με το οποίο συνεργάζεται ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια και επανειλημμένα αποκαλεί «ρώσικο σπίτι» του.

Ο σκηνοθέτης ποτέ δεν προσέγγισε τον «Μάκβεθ» από τη συνήθη οπτική γωνία. Κύριο θέμα της τραγωδίας γι’αυτόν αποτελεί κάτι πιο απόκρυφο κι επικίνδυνο: η προσωπική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σχέση, η οποία αρχικά γεννά συναισθήματα, ενώ έπειτα με ευκολία μπορεί να τα κάνει στάχτη.

Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άνδρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης και συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει. Ο άνθρωπος προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό, αλλά πέφτει στην παγίδα της εξουσίας. Σ’αυτήν την περίπτωση είναι καταδικασμένος.

Η παράσταση δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρ.Ο. και του γερμανικού πολιτιστικού κέντρου «Γκαίτε»  στην Αγία Πετρούπολη.

b_5285_d

Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» διατηρεί μια πολύτιμη θεατρική παράδοση, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1936, όταν ιδρύθηκε το κρατικό θέατρο του «Λένινσκι κομσομόλ» του Λένινγκραντ (το σημερινό Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ»).

Το «Μπαλτίσκι ντομ» συνέχισε την παράδοση του ένδοξου προκατόχου του, όντας μία από τις πιο προοδευτικές θεατρικές ομάδες της πόλης. Στο θέατρο αυτό διοργανώθηκε το πρώτο ρωσικό ετήσιο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ», το πρώτο – στην Ρωσία –  φεστιβάλ ρωσόφωνων θεάτρων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και Βαλτικής «Συναντήσεις στην Ρωσία» και το Φεστιβάλ μονολόγων «Μονόκλ».

Έγινε η στέγη των πρωτοπόρων του σύγχρονου δράματος: των αδελφών Πρεσνιακόβ, του Μ. Ουγκάροβ, του Β. Σιγκαρέβ, του Ι. Βιριπάεβ και άλλων. Εδώ γεννήθηκαν οι πρώτες θεατρικές εκδοχές διάσημων λογοτεχνικών έργων: «Ενταφιάστε με πίσω από τους πλίνθους» του Π. Σανάγιεβ, «Μοναξιά στο δίκτυο» του Γ.Λ. Βίσνιεβσκι, «Πράσινο αντίσκηνο» της Λ. Ουλίτσκαγια και άλλες.

Το ρεπερτόριο του θεάτρου είναι ποικίλο. Το κλασικό και το σύγχρονο εκπροσωπούνται από παραστάσεις διαφόρων ειδών. Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» είναι σταθερά συνδεδεμένο με την εποχή του. Εδώ γεννήθηκε το πρότζεκτ «Διδακτική σκηνή Αγίας Πετρούπολης», το οποίο είναι σχεδιασμένο πρωτίστως για ένα νεανικό κοινό. Η πρώτη παραγωγή αυτού του πρότζεκτ ήταν η παράσταση «Αντισώματα», που κέρδισε το Εθνικό Θεατρικό Βραβείο Ρωσίας «Χρυσή μάσκα» και το Ανώτερο Θεατρικό Βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Χρυσός προβολέας».

Επικεφαλής του θεάτρου είναι ο αξιότιμος καλλιτέχνης της Ρωσίας, Σεργκέι Σουμπ.

«Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πούσκιν».

 

ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

22/9, ώρα έναρξης  18:30
Σκηνοθεσία: Λυκ Περσεβάλ
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων:
15€, 10€ (φοιτητικό) και 5€ (Β΄ εξώστης)

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ (από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00) και από το https://www.ticketservices.gr/el/NationalTheatre/.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;