Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- Κλιματική αλλαγή: Πριν και μετά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναδημοσιεύουμε 10 φωτογραφίες της NASA που δείχνουν την τρομακτική εξέλιξη πριν και μετά την κλιματική αλλαγή

klimatiki-allagi_23

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εμείς, αναδημοσιεύουμε 10 φωτογραφίες που έχει πρώτη δημοσιεύσει η NASA και μας δείχνει μέρη σε όλο τον κόσμο πώς ήταν πριν και μετά την κλιματική αλλαγή.

Η NASA έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας επιθεώρησης σε μια σειρά 309 φωτογραφιών με τον τίτλο «Εικόνες Αλλαγής» (Images of Change). Και είναι αρκετά τρομακτική. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πραγματικές και ορατές συνέπειες της παγκόσμια υπερθέρμανσης του μικρού μας πλανήτη.

Lyell glacier, Yosemite National Park, ΗΠΑ

1

Από το 1883, περίπου το 80% της επιφάνειας του μεγαλύτερου παγετώνα του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι έχει εξαφανιστεί. Περισσότερο από το 10% της τήξης έχει λάβει χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, εξαιτίας της αυξανόμενης θερμοκρασίας και των εξαιρετικά ακραίων συνθηκών ξηρασίας.

Πεκίνο

2

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξα ότι η υποδομή του Πεκίνου τετραπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2000 μέχρι το 2009. Νέα κτίρια και δρόμοι – χωρίς να περιλαμβάνουμε τη μόλυνση που αποφεύγεται από τους κατοίκους των οχημάτων – είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δραματική αύξηση 3 με 4 βαθμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η εξαφάνιση της λίμνης Urmia του Ιράν

klimatiki-allagi_3
Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη λίμνη αλμυρού νερού της Μέσης Ανατολής αλλά η περιοχή της επιφάνειάς της μειώθηκε γρήγορα από το 1996, εξαιτίας της ξηρασίας και της διοχέτευσης νερού για την άρδευση των χωραφιών. Σήμερα, η λίμνη καλύπτει λιγότερο από το 10% της περιοχής που κάλυπτε το 1970.

Το λιώσιμο του παγετώνα Qori Kalis Glacier στο Περού

klimatiki-allagi_4

Ο Qori Kalis είναι ένας από τους ελάχιστους τροπικούς παγετώνες στον κόσμο. Στην εικόνα του 2011 φαίνεται ότι ο παγετώνας έχει μετακινηθεί έντονα, αφήνοντας πίσω ένα χώρο 86 εκταριών και βάθους 60 μέτρων.

Η ξηρή επιφάνεια της Αράλης στην κεντρική Ασία

klimatiki-allagi_5

 

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Αράλη ήταν η μεγαλύτερη επιφάνεια ύδατος στην περιοχή. Μέχρι που η Σοβιετική Ένωση διοχέτευσαν τα ποτάμια για να προμηθεύονται το νερό της, ώστε να φέρνουν νερό στις γύρω ξηρές περιοχές. Η ακραία ξηρασία του 2014 προκάλεσε την απόλυτη εξαφάνιση της ανατολικής πλευράς της θάλασσας
Το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα

klimatiki-allagi_16

 

Αριστερά είναι ο παγετώνας Muir το 1941, δεξιά είναι η ίδια περιοχή 70 χρόνια μετά. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη σημασία αυτής της αλλαγής.
Η εμφάνιση ενός νησιού στην Ερυθρά Θάλασσα

klimatiki-allagi_20

Το 2011, η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Υεμένης, οδήγησε στη δημιουργία ενός νησιού, που μέχρι τότε, ήταν κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε αυτή την περιοχή, όπου οι τεκτονικές πλάκες είναι εξαιρετικά ενεργές, αυτό το φαινόμενο δεν είναι πια σπάνιο.

Η εξαφάνιση της λίμνης Chad στην Αφρική

klimatiki-allagi_21

Μέσα από μια περίοδο 30 ετών, η λίμνη Chad – η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο – έχει σχεδόν στεγνώσει. Ο ρόλος της, ωστόσο, είναι κρίσιμος αφού παρέχει νερό σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους στις 4 χώρες που βρέχονται από τη μεγάλη μάζα νερού. Σήμερα έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αριθμός εργασιών για να αναπληρωθεί η λίμνη.
Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις

klimatiki-allagi_22

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα ιταλοελβετικά σύνορα. Απεικονίζουν πώς η κορυφή έχει χάσει σταδιακά το χιόνι της στην πάροδο μισού αιώνα.
Τα επίπεδα μόλυνσης του διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο

klimatiki-allagi_23

Τέλος, το γράφημα δείχνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συνεχώς αυξάνεται. Όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο του διοξειδίου. Και ανάμεσα στο 2003 και 2007 οι αλλαγές είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;